Ole Martin Gilbu forteller at de har funnet mange nye fiskeplasser i Kragerøtraktene. De fleste på kjente sjøørretplasser, ofte plasser med ålegress. Her poserer han med en femkilos nykommer, sammen med fiskekompisen Tommy Solberg. Foto: Ole Martin Gilbu

Tidenes mulighet - havabboren er på opptur

De titanfargede muskelbuntene har i årevis samlet seg på noen ytterst få og finurlige plasser langs kysten. Men nå har havabboren dukket opp på mange nye steder, til stor glede for ivrige sportsfiskere.
28. juni 2021

Ingen fisk i norske farvann er som havabboren. I motsetning til de andre artene det fiskes aktivt etter, forvaltes ikke denne delikatessen med minstemål, kvoter eller fiskeregler fastsatt av myndighetene. Årsaken er at havabboren er ansett som en sommergjest, vel å merke av den hyggelige sorten. Vi vet ikke med sikkerhet hvor lenge den har frekventert vår kyst, men de ivrigste har fisket målrettet etter den i om lag 30 år.

Stedbunden

Det interessante er at flere av de sprelske sommergjestene også overvintrer, trolig i et forsøk på å gyte. Vi vet ikke om noen har lyktes, men vi vet de har prøvd. Noe som derimot er helt sikkert, er at bestanden svinger, og at den (nesten som laksen) har vendt tilbake til de samme områdene år etter år. Havabboren kommer i mai-juni, og drar på seinhøsten.

Flere og større

Norskekysten perfekt

Finn din plass

Optimale forhold

Biter på det meste

Typiske havabborplasser

Tips

Vis måtehold

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Fiske

Brosme – havabbor – piggvar:

Tre gourmetfisker alle kan fange

Lyst til å imponere gode venner med et himmelsk fiskemåltid i sommer? Vi har plukket ut tre salte favorittarter, som garantert gir suksess på en varm tallerken.

Surna får mer vann

Surna på Nordmøre er det første av landets 53 nasjonale laksevassdrag som har gjennomført revisjon av vannkraftkonsesjonen. Elva får nå mer vann og riktigere vanntemperatur. – Dette er vi fornøyd med, sier Georg Solem, leder i elveeierlaget.

Bred støtte til Tana-fredningen

I sommer forbys alt fiske i Tanavassdraget, landets i særklasse største og viktigste lakseelv. Stengningen støttes av både lokale og tilreisende sportsfiskere.

På forsiden nå