Annonse
– Sørg for å ha stort nok hull i isen. Du vet aldri hva som kommer opp, sier Bjørn Florø-Larsen.

Isfisketips

Når fjorden fryser

Du trenger ikke være ekspert for å sikre deg matfisk på sjøisen. Bjørn-Florø Larsen gir deg tipsene som kan fylle fryseboksen når kulda setter inn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

– Sjøisfiske er kanskje noe av det billigste og enkleste du kan bedrive innen fiske, og en del av fiskeverden hvor snobberiet er fraværende. Det settes på ingen måte høye krav til utstyret, forteller Bjørn Florø-Larsen.

Den ivrige siddisen har lang fartstid «til sjøs», sommer som vinter, og er blant annet primus motor for NM i sjøisfiske. Han har flere tips og et par ess i ermet for den som ønsker å benytte seg av isdekte fjorder vinterstid.

Sikkerhet først
Første bud før du trasker utover på sjøisen er imidlertid sikkerheten. Selv drar Florø-Larsen aldri utpå fjordisen alene, både av sosiale, men først og fremst sikkerhetsmessige grunner.

– Hold deg unna nes, sund og områder ved elveutløp. Her er isen ofte svakere enn ellers. Når du skal ut på isen, så borer du deg utover og får en følelse av hvordan isforholdene er. Selv går jeg ofte utpå med flyteplagg, gjerne i form av en flytedress som gir både varme og trygghet, ispigger og isbor, men uten fiskeutstyr. Og følg med på tidevannet. Uansett hvor sikker isen er, så unngå å gå av eller på isen når det er høyvann, forklarer 32-åringen.

En liten klepp kan komme godt med når fangsten skal sikres opp gjennom hullet.

Korte og myke stenger
På utstyrsfronten har det skjedd endringer, også på sjøisen. Du kan bruke lange haspelstenger eller kraftige pilkestenger hvis du vil, men stadig flere sverger til andre varianter.

– Man må ikke investere i nytt utstyr, men jeg vil anbefale korte og myke stenger som tåler juling. Da kjenner du småfisken, men samtidig er de solide nok til å ta storfisken når den smeller på. De trenger ikke koste mer enn et par hundrelapper, og det er utrolig gøy med fighten det gir, sier Florø-Larsen.

Mono eller multi?

Dersom du går for den korte og lette varianten, er ei lita haspel- eller multiplikatorsnelle fullgodt som supplement. Ifølge eksperten er det viktigste en god brems som hjelper deg under kjøring av fisken. Dersom du fisker med flere stenger, anbefaler Florø-Larsen å bruke monofilament på de stengene du skal la stå og fiske passivt med, og spesielt i kuldegrader. Dette fordi multifilament lettere fryser fast og øker faren for at storfisken drar stanga ned i hullet.

– En elektronisk nappvarsler eller ei bjelle er også kjekt å ha, særlig dersom du fisker med litt avstand og ikke klarer å følge med på alle stengene samtidig. Det er en helt magisk spenning når du hører varsleren går, sier fiskeren engasjert.

I enden av snøret
På isen som fra båten, er det tackle med flere kroker som oftest blir brukt. Florø-Larsen sverger selv til ferdigriggede varianter med fem kroker, men sørger alltid for å ha med et godt utvalg innen farger og krokstørrelser. Med priser fra rundt 20 kroner og opp til en femtilapp, kan man ha et greit utvalg uten å tømme lommeboka.

– Skal du fiske stor fisk, så kan det i tillegg lønne seg å ha en glidebom med en stor krok med en lekkerbisken av en agnbit på.

Når det kommer til agn, er ferdigfiletert makrell fra frysedisken et billig og enkelt alternativ. Skjær fileten opp i strimler som du fester på kroken, før du eventuelt surrer litt agnstrikk rundt for å dandere godbiten. Kokt reke er også et godt alternativ dersom du ikke får tak i makrell.

– Men skal jeg sverge til kun én type, så blir det makrell. Og særlig om du ikke er på jakt etter de aller minste og spesielle artene, men går etter matfisken. Får du småfisk underveis som ikke skal brukes til mat, så kan du også skjære opp denne til agn, sier Florø-Larsen.

De fleste sverger til makrell som agn på sjøisen.

Noen stalltips på veien
Å fiske nær bunnen, er alltid en grei plass å starte. Men det lønner seg å sjekke satellittkartet før du tar turen ut, eller på mobilen. Selv bruker Florø-Larsen appen Navionics for å finne de beste stedene, og oppsummerer kort hva du skal se etter.

– Målet er enkelt og greit å få fisk, og det er lett å lese seg fram til greie plasser, og med det gode sjanser til fangst. Bruk sjøkart aktivt på mobilen og pc-en når du planlegger, og se etter endringer i bunnforholdene. Ikke bruk tid der bunnen er helt flat over store områder. Se etter kanter og endringer i bunnen, grunner eller kløfter.

­– Og dersom det napper og du ikke får fisken til å ta?

– Bytt tackle og gå litt ned i krokstørrelse. Du kan få stor fisk på små kroker, men det kan være verre motsatt. Og husk for all del å bore hullet stort nok. Du vet aldri hva som kommer opp gjennom isen, sier Florø-Larsen lurt.

Powered by Labrador CMS