Oppskrift | Lyr
Lyrisk middag
Lyren er litt som en potet, og kan tilberedes på mange vis. Den kan stekes, bakes, friteres eller bli til nydelige fiskekaker. Her får du servert en stekt variant, et perfekt måltid på en kald vinterdag.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Lyren har lyst, fast og velsmakende kjøtt og er stort sett tilgjengelig hele året. Den hører til torskefamilien og er lett gjenkjennelig med sitt underbitt. Lyren elsker småfisk som tobis og sild, men spiser gjerne reker og krabber når det er nødvendig.
Slik gjør du
Kremet spinat
Skyll spinaten i kaldt vann og fjern de groveste stilkene. La vannet renne godt av.
Del rødløken i små biter. Ha spinat i en kasserolle, og fres den til den faller sammen.
Ha i rødløk, hvitløk og kremfløte. La alt koke noen minutter til sausen tykner.
Smak til med salt og pepper.
Syltet rødløk
Skrell rødløken og skjær dem i tynne skiver. Ha eddik, vann, sukker og pepperkorn i en gryte og kok opp. Legg rødløken over på et glass, og hell eddikvannet over. Skru på lokk og sett den syltede rødløken kaldt i minst to timer.
Pannestekte poteter
Vask og kutt potetene i tynne skiver. Varm opp en stekepanne med rapsolje på middels høy varme, og stek potetskivene til de er møre og gylne. Snu potetskivene underveis, og sjekk med en spiss kniv om de er ferdige. Krydre med salt og pepper og dryss til slutt over hakket bladpersille og timian.
Stekt lyr
Tørk lyrfileten med kjøkkenpapir og skjær fileten i porsjonsstykker. Krydre med salt og pepper. Varm opp en stekepanne med smør på middels høy varme. Legg filetstykkene i panna, og stek til de får en fin, gyllen farge på begge sider. Øs med smør over fiskefiletene underveis.
Server lyr og stekte poteter toppet med kremet spinat og syltet rødløk.
Retten er beregnet til 4 personer.