Annonse

Leder

Ta ettersøket på alvor

Kula flyr. Rådyrbukken rives ut av trådkorset i rekylen … Du registrerer at dyret gjør et lite byks i jordekanten, før det raser inn i den grønne veggen av tett lauv og er vekk ...

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Lyden av bekken og fuglekvitter vender tilbake igjen idet du fører en ny patron inn i kammeret og haster over jordet. Framme på skuddplassen finnes det hverken blod, hår eller beinsplinter. En snikende uro brer seg.

Bom? Skadeskutt?

Det er det faktisk ikke opp til deg å avgjøre! Hvis du ikke har egen ettersøkshund, er det på tide å ringe etter hjelp. Men det er ulovlig seint å begynne å leite opp en godkjent ettersøksekvipasje når skaden først har skjedd. Noe som dessverre fortsatt skjer, 25 år etter at ettersøkshund ble lovpålagt alle som jakter elg, hjort og rådyr. Avtalen skal for øvrig være skriftlig og inngått før jaktstart.

I en ideell verden går alle ettersøkshunder arbeidsledige hele høsten. NJFFs Bedre jakt- undersøkelser viste imidlertid at skadeskytinger skjer, spesielt under rådyrjakta.

Alle kan sette en dårlig kule. Utmarka er ikke et slakteri. Det viktigste er at du ikke kvier deg for å tilkalle ettersøksekvipasjen og at påskutt vilt blir funnet.

På NJFFs siste landsmøte ble det vedtatt at ettersøksarbeidet skal styrkes. I vinter opprettet forbundsstyret et ad-hoc utvalg, mandatet er blant annet å synliggjøre utfordringer ved jaktlige- og offentlige ettersøk, erfaringene med det nye regelverket som kom i 2016, samt å gå gjennom opplærings-/kurstilbudet på området. Forbundet ønsker blant annet at fører av ettersøkshund skal være jeger.

NJFF er landets desidert største opplæringsarena for ettersøkshunder og deres førere.

Derfor er det prisverdig at man ikke stikker hodet i sanden og later som alt er rosenrødt inne på skauen.

Les også: Hvor godt kjenner du reglene for ettersøk

Ogsåunder småviltjakta har hunden en sentral rolle, spesielt under skogsfugljakt. Ikke bare i egenskap av å finne fugl, den fantastiske nesa til en fuglehund finner også, og apporterer påskutt vilt. Skogsjaktas vesen, hvor du ofte bare har et sekund på deg til å skyte, fører unektelig til en del skadeskyting, enten du jakter med eller uten hund.

Den store fordelen med hund, er at du har langt større sjanse for å finne igjen skadet fugl som har stukket seg vekk i lyngen 100 meter framme, enn uten hund. Vilt på vinger fortjener samme oppfølging som påskutt hjortevilt, selv om det ikke omfattes av regelverket for pliktig ettersøk, og på langt nær har samme økonomiske verdi.

Det er et spørsmål om etikk og moral. Om den enkelte jegers holdning. Og troverdighet overfor den majoritet av befolkningen som ikke jakter. Jakta i Norge har høy aksept og tillit. Det er vår kapital, hvor human jaktutøvelse er vår viktigste investering. Husk derfor ettersøksavtalen i høst!

Powered by Labrador CMS