Annonse

Stortest | Ekkolodd

Vil du få mer og større fisk på isen, er et ekkolodd en god investering. Ekkoloddet gjør at du kan se agnet og hvordan fiskene responderer.

Slik velger du riktig ekkolodd på isen

Med moderne fisketeknikker og jakt på færre – men større fisk – er ekkoloddet på full fart inn også her hjemme. Her er guiden til hva du bør velge, til ditt fiske.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Et ekkolodd gir fiskeren verdifull informasjon om dybde, vanntemperatur og bunnforhold. I tillegg viser det agnet på skjermen og hvordan fisk under hullet reagerer på bevegelser og eventuelle luktspor. Alle som bruker ekkolodd på isen, og lærer seg bruken, vil få mer og større fisk!

Fiskeren på bildet baserer hele oppsettes sitt, valg av plass, agn og fiskedyp etter ekkoloddets signaler.

Det finnes strengt tatt bare tre typer ekkolodd: De fastmonterte, transportable og trådløse. Med unntak av det hotteste på skannefronten, som viser fisk som «svømmer rundt på skjermen», bruker de fleste ekkolodd for vise oss «livet under vann», og de er enkle å lære seg.

Et fastmontert ekkolodd i en båt og et transportabelt ekkolodd i en bag, er ofte to sider av samme sak, men tilpasset ulike bruksområder. Som isfisker må ekkoloddet være transportabelt, og alle ekkolodd som ikke er integrert i båten, kan benyttes som et isfiskeekkolodd.

Den tredje varianten er ganske ny, og er basert på små flytende «kuler» som sender signalene til en telefon eller et nettbrett over WIFI. Disse har mange fordeler, men også klare begrensninger. På isen har de blitt en suksess.

En rimelig ekkoloddpakke får du for under 3000 kroner. Selv om dyrt utstyr frister, vil du klare deg fint med enkle ekkolodd fra 4 til 7 tommers. Her en rimelig løsning fra Lowrance.
Det er mange som foretrekker å bore to hull når man benytter ekkolodd. Fisker du med Deeper, eller mindre sendere, og har et hull på 150–250 mm, er det unødvendig. Her brukes en Garmin Panoptix i et hull på 200 mm.
Trådløst er lommeformat, populært og gir gode bilder. Deeperen i hullet er linket opp mot en Android telefon i Deepers egen Winter Smartphone Case 2.0.

Hva trenger du?

Enkelt sagt er det eneste du trenger å se dybde, fisk og eget agn. Dette kravet oppfyller alle ekkolodd i samtlige prisklasser. Kvalitetsforskjellen og hvordan du kan justere skjermbildet til det optimale, er imidlertid stor. Men dyrt er ikke alltid best.

Isfiske er gjerne ensbetydende med en transportetappe, og du må gjøre et valg mellom volum versus effekt. Og pris versus effekt.

De rimeligste ekkoloddene ligger i prisleiet 1500–2500 kroner. De oppfyller alle brukerkrav, selv om skjermene er i minste laget.

Vi har delt inn ekkoloddene i fem kategorier og latt et populært ekkolodd presentere hver kategori.

Guide: Slik velger du riktig isbor

Ulike typer ekkolodd

Kompakte, rimelige og enkle ekkolodd

Seeberg Praktik 6M

Dette er et utypisk ekkolodd, men greit for deg som ikke skal «sitte å glo» på skjermen dagen lang. Skal du bare sjekke et vann for finne rett dybde, og se om det er noe fisk der, er dette en god løsning.

Alt-i-ett-ekkoloddet passer i lomma, tåler alt av vær, og har hele 100 timers batterikapasitet på et AA-batteri. Ekkoloddet viser dybde ned til 25 meter, vanntemperatur og fisk, på en liten og enkel skjerm.

Sender/teknologi: 2D + 1m kabel m/sender

Kartplotter: Nei

Vekt: 225 gram

Transportløsning: Alt i et

Pris: 2399,- (Seeberg.no)

Trådløse kasteekkolodd

Deeper Smart Sonar Chirp +

Deeper og moderne smarttelefoner har æren for at disse ekkoloddene har blitt populære på isen. Lowrance og Garmin har også kastet seg på trenden, og sammen leverer de alle gode kompakte flytende kuler og apper til kasting, dorging og isfiske.

Vår utvalgte har Chirp teknologi, som fintuner signalene og gir et bedre bilde, tre strålebredder og svært god batterikapasitet. Kan også kartlegge bunnen. Finnes også i flere rimeligere varianter, eksempelvis koster Lowrance Fish Hunter Pro «bare» 1175 kroner.

Sender/teknologi: 2D + Chirp

Kartplotter: Via appen

Vekt: 90 gram

Transportløsning: Trådløst kasteekkolodd

Pris: Fra 3799,- (elbe.no)

Rimelige og komplette ekkolodd

Lowrance Hook2 4X All Season Pack

Dette er en enkel pakke, som passer de fleste fiskere, både fra båt og på isen. Vår representant leveres komplett med to sendere (båt, pluss is), batteri og en transportabel bæreveske og to små slukbokser. Enheten har en 4 tommers skjerm og viser et detaljert og godt skjermbilde.

Uten veske, koster ekkolodd, brakett og sender kr 1495,-

Sender/teknologi: 2D + dobbel sender

Kartplotter: Nei.

Vekt: Omtrent 2,5 kg

Transportløsning: Bag + batteri + lader

Pris: 3900,- (Lowrance.com)

Allround 2D, skan og kartpakke i kit

Raymarine Elements 7 HV m/Kit

Dette er en populær kategori for båt- og erfarne isfiskere. Ekkolodd fra 7–9 tommer, med supre skjermer, sjøkart og mange proffe ekkoloddløsninger. Vi har valgt Raymarines enkle, men kraftfulle pakke.

Den har et enkelt brukergrensesnitt, men levere alt du trenger for avansert fiske, også på svært dypt vann, eksempelvis på sjøisen. Dette er en semiproff pakke med akseptabel vekt og volum for enkel transport.

Sender/teknologi: 2D Chirp og HyperVison

Kartplotter: Ja

Vekt: 4,8 kg

Transportløsning: Bag, isfiskesender, batteri og lader

Pris: 9490,- (Raymarine.com)

Foto 9) Raymarines–til teksten over

Proffpakke med «levende skanning»

Dette er ekkoloddenes «Roll Royce» som gir bilder som på unikt sett lar deg tolke livet under vann så bra at det vil gi mer fisk. Vi valget Garmin, som var først ute, men nå tilbyr også Lowrance og Humminbird samme teknologi.

Garmin Panoptix Livescope Icefishing Kit m/Echomap UHD 72CV

Vi gikk også for proffskjermen Echomap UHD 7CV i den minste størrelsen, pga. vekt og volum, men en 9 tommer vil også få plass i bagen.

Sender/teknologi: Panoptix Livescope multistråleekkolodd

Kartplotter: Ja

Vekt: 9–10 kg avhengig av batteri og skjermstørrelse

Transportløsning: Isfiskbag, batteri, lader, giverstang med 360 svingradius

Pris: 25.749,–uten ekkolodd (Garmin.com)

Slik tolker du skjermbildet

2D og skannebilder

De «glødende» skjermbildene, gir stålkontroll på isen. Skjermbildet viser en grunne 6–8 meter fra hullet, kompisens balansepilk 11 meter fra hullet, eget agn og en stim av småfallen røye. Mange ihuga isfiskere kjøper disse modellen.

De todimensjonale bildene er klassikeren «alle» har og som gir det beste allroundbildet av livet under vann. Alle nye funksjoner kan sammen med 2D, eller alene, gi bedre forståelse i visse situasjoner. På isen vil et «Down skanning bilde» gi et annerledes bilde og ofte separere fisk fra vegetasjon bedre.

Disse to ekkoloddbildene har etter hvert blitt standarden og gir data basert på real-time data på høyre side. Ved å flytte mot venstre, dannes et «historisk bilde» vi lett kan tolke. Siden vi ikke forflytter oss, blir fisk og agn lange streker, og ikke «bananer», slik vi er vant med fra båt.

Test: Strikemaster Lithium 40V

Med «Live» skannebilder står skjermbildet stille og viser konstant et og samme utsnitt av bunn og vannmasser, mens agn og fisk som beveger seg, ser ut som flytende ildkuler på skjermen. Dette er svært dyrt og leveres i dag av Garmin (Panoptix LiveScope)

Temperatursjikte

De fleste ekkolodd vil viser termolinjene som en svakere linjer på skjermen. Denne første og den du lettest ser, ligger ofte på 4–8 meter, og er viktig å kjenne til. Siden det på denne årstiden er svært kaldt i vannet, vil man se at fisken ofte favoriserer å være over eller under dette temperatursjiktet. Alltid kjekt å fiske på rett dybde!

Batterier

Batteri og kulde er en dårlig kombinasjon. Bli kjent med batteripakka, slik at du ikke går tom på isen. De transportable ekkoloddene har store batterier, og holder ofte til flere dagers fiske. De små ekkoloddene med interne batterier slik som Deeper har varierende brukstid. Lad så ofte du kan!

Sett alltid skjermen i le for vinden, og lag deg gjerne et skjermdeksel av plast som du kan benytte i snø- or regnvær. Noen produsenter leverer ekstra deksler for å skygge for sola.

Les også: Slik tar du storørreten på isen

Tykk is

Tykk is forstyrrer signalene om du ikke klarer å gå fri fra iskanten. Dette pleier ikke å være et problem for vanlige ekkolodd, hvor senderen står på en pinne eller slippes ned i hullet og flyten på en dupp, justert perfekt etter istykkelse. Trådløse ekkolodd sliter ofte når isen blir 50 cm og mer. Sett på den smaleste strålen, helst under 10 grader, og legg i snø/is i hullet, så kula kan ligge stille i senter.

Sjøkart

I sjøen har du enkel tilgang på gode sjøkart, enten på nett, via apper eller minnekort på kartplottere i ekkoloddet. Skal du fiske på grunt vann, kan det være at du ser grunner og skrenter med vanlige satellittbilder.

Du kan også produsere egne sjøkart med ekkoloddet ditt på sommeren. I delingstjenestene til kartprodusenter som Garmin/Navionics/C-Map og Deeper, vil du kanskje finne andre som har logget dine vann, og få et godt utgangspunkt. Sjekk også NVE sine kart.

Powered by Labrador CMS