Vil du få mer og større fisk på isen, er et ekkolodd en god investering. Ekkoloddet gjør at du kan se agnet og hvordan fiskene responderer.
Slik velger du riktig ekkolodd på isen
Med moderne fisketeknikker og jakt på færre – men større fisk – er ekkoloddet på full fart inn også her hjemme. Her er guiden til hva du bør velge, til ditt fiske.
Et ekkolodd gir fiskeren verdifull informasjon om dybde, vanntemperatur og bunnforhold. I tillegg viser det agnet på skjermen og hvordan fisk under hullet reagerer på bevegelser og eventuelle luktspor. Alle som bruker ekkolodd på isen, og lærer seg bruken, vil få mer og større fisk!
Det finnes strengt tatt bare tre typer ekkolodd: De fastmonterte, transportable og trådløse. Med unntak av det hotteste på skannefronten, som viser fisk som «svømmer rundt på skjermen», bruker de fleste ekkolodd for vise oss «livet under vann», og de er enkle å lære seg.
Et fastmontert ekkolodd i en båt og et transportabelt ekkolodd i en bag, er ofte to sider av samme sak, men tilpasset ulike bruksområder. Som isfisker må ekkoloddet være transportabelt, og alle ekkolodd som ikke er integrert i båten, kan benyttes som et isfiskeekkolodd.
Den tredje varianten er ganske ny, og er basert på små flytende «kuler» som sender signalene til en telefon eller et nettbrett over WIFI. Disse har mange fordeler, men også klare begrensninger. På isen har de blitt en suksess.
Hva trenger du?
Enkelt sagt er det eneste du trenger å se dybde, fisk og eget agn. Dette kravet oppfyller alle ekkolodd i samtlige prisklasser. Kvalitetsforskjellen og hvordan du kan justere skjermbildet til det optimale, er imidlertid stor. Men dyrt er ikke alltid best.
Isfiske er gjerne ensbetydende med en transportetappe, og du må gjøre et valg mellom volum versus effekt. Og pris versus effekt.
De rimeligste ekkoloddene ligger i prisleiet 1500–2500 kroner. De oppfyller alle brukerkrav, selv om skjermene er i minste laget.
Vi har delt inn ekkoloddene i fem kategorier og latt et populært ekkolodd presentere hver kategori.
Dette er et utypisk ekkolodd, men greit for deg som ikke skal «sitte å glo» på skjermen dagen lang. Skal du bare sjekke et vann for finne rett dybde, og se om det er noe fisk der, er dette en god løsning.
Alt-i-ett-ekkoloddet passer i lomma, tåler alt av vær, og har hele 100 timers batterikapasitet på et AA-batteri. Ekkoloddet viser dybde ned til 25 meter, vanntemperatur og fisk, på en liten og enkel skjerm.
Sender/teknologi: 2D + 1m kabel m/sender
Kartplotter: Nei
Vekt: 225 gram
Transportløsning: Alt i et
Pris: 2399,- (Seeberg.no)
Trådløse kasteekkolodd
Deeper Smart Sonar Chirp +
Deeper og moderne smarttelefoner har æren for at disse ekkoloddene har blitt populære på isen. Lowrance og Garmin har også kastet seg på trenden, og sammen leverer de alle gode kompakte flytende kuler og apper til kasting, dorging og isfiske.
Vår utvalgte har Chirp teknologi, som fintuner signalene og gir et bedre bilde, tre strålebredder og svært god batterikapasitet. Kan også kartlegge bunnen. Finnes også i flere rimeligere varianter, eksempelvis koster Lowrance Fish Hunter Pro «bare» 1175 kroner.
Sender/teknologi: 2D + Chirp
Kartplotter: Via appen
Vekt: 90 gram
Transportløsning: Trådløst kasteekkolodd
Pris: Fra 3799,- (elbe.no)
Rimelige og komplette ekkolodd
Lowrance Hook2 4X All Season Pack
Dette er en enkel pakke, som passer de fleste fiskere, både fra båt og på isen. Vår representant leveres komplett med to sendere (båt, pluss is), batteri og en transportabel bæreveske og to små slukbokser. Enheten har en 4 tommers skjerm og viser et detaljert og godt skjermbilde.
Uten veske, koster ekkolodd, brakett og sender kr 1495,-
Sender/teknologi: 2D + dobbel sender
Kartplotter: Nei.
Vekt: Omtrent 2,5 kg
Transportløsning: Bag + batteri + lader
Pris: 3900,- (Lowrance.com)
Allround 2D, skan og kartpakke i kit
Raymarine Elements 7 HV m/Kit
Dette er en populær kategori for båt- og erfarne isfiskere. Ekkolodd fra 7–9 tommer, med supre skjermer, sjøkart og mange proffe ekkoloddløsninger. Vi har valgt Raymarines enkle, men kraftfulle pakke.
Den har et enkelt brukergrensesnitt, men levere alt du trenger for avansert fiske, også på svært dypt vann, eksempelvis på sjøisen. Dette er en semiproff pakke med akseptabel vekt og volum for enkel transport.
Sender/teknologi: 2D Chirp og HyperVison
Kartplotter: Ja
Vekt: 4,8 kg
Transportløsning: Bag, isfiskesender, batteri og lader
Pris: 9490,- (Raymarine.com)
Foto 9) Raymarines–til teksten over
Proffpakke med «levende skanning»
Dette er ekkoloddenes «Roll Royce» som gir bilder som på unikt sett lar deg tolke livet under vann så bra at det vil gi mer fisk. Vi valget Garmin, som var først ute, men nå tilbyr også Lowrance og Humminbird samme teknologi.
Vi gikk også for proffskjermen Echomap UHD 7CV i den minste størrelsen, pga. vekt og volum, men en 9 tommer vil også få plass i bagen.
Vekt: 9–10 kg avhengig av batteri og skjermstørrelse
Transportløsning: Isfiskbag, batteri, lader, giverstang med 360 svingradius
Pris: 25.749,–uten ekkolodd (Garmin.com)
Slik tolker du skjermbildet
2D og skannebilder
De todimensjonale bildene er klassikeren «alle» har og som gir det beste allroundbildet av livet under vann. Alle nye funksjoner kan sammen med 2D, eller alene, gi bedre forståelse i visse situasjoner. På isen vil et «Down skanning bilde» gi et annerledes bilde og ofte separere fisk fra vegetasjon bedre.
Disse to ekkoloddbildene har etter hvert blitt standarden og gir data basert på real-time data på høyre side. Ved å flytte mot venstre, dannes et «historisk bilde» vi lett kan tolke. Siden vi ikke forflytter oss, blir fisk og agn lange streker, og ikke «bananer», slik vi er vant med fra båt.
Med «Live» skannebilder står skjermbildet stille og viser konstant et og samme utsnitt av bunn og vannmasser, mens agn og fisk som beveger seg, ser ut som flytende ildkuler på skjermen. Dette er svært dyrt og leveres i dag av Garmin (Panoptix LiveScope)
Temperatursjikte
De fleste ekkolodd vil viser termolinjene som en svakere linjer på skjermen. Denne første og den du lettest ser, ligger ofte på 4–8 meter, og er viktig å kjenne til. Siden det på denne årstiden er svært kaldt i vannet, vil man se at fisken ofte favoriserer å være over eller under dette temperatursjiktet. Alltid kjekt å fiske på rett dybde!
Batterier
Batteri og kulde er en dårlig kombinasjon. Bli kjent med batteripakka, slik at du ikke går tom på isen. De transportable ekkoloddene har store batterier, og holder ofte til flere dagers fiske. De små ekkoloddene med interne batterier slik som Deeper har varierende brukstid. Lad så ofte du kan!
Sett alltid skjermen i le for vinden, og lag deg gjerne et skjermdeksel av plast som du kan benytte i snø- or regnvær. Noen produsenter leverer ekstra deksler for å skygge for sola.
Tykk is forstyrrer signalene om du ikke klarer å gå fri fra iskanten. Dette pleier ikke å være et problem for vanlige ekkolodd, hvor senderen står på en pinne eller slippes ned i hullet og flyten på en dupp, justert perfekt etter istykkelse. Trådløse ekkolodd sliter ofte når isen blir 50 cm og mer. Sett på den smaleste strålen, helst under 10 grader, og legg i snø/is i hullet, så kula kan ligge stille i senter.
Sjøkart
I sjøen har du enkel tilgang på gode sjøkart, enten på nett, via apper eller minnekort på kartplottere i ekkoloddet. Skal du fiske på grunt vann, kan det være at du ser grunner og skrenter med vanlige satellittbilder.
Du kan også produsere egne sjøkart med ekkoloddet ditt på sommeren. I delingstjenestene til kartprodusenter som Garmin/Navionics/C-Map og Deeper, vil du kanskje finne andre som har logget dine vann, og få et godt utgangspunkt. Sjekk også NVE sine kart.
Ti lokallag i Naturforbundet krever et møte med fiskeriministeren for å be om ytterligere tiltak for å hjelpe økosystemet i Oslofjorden.
– Vi frykter at økosystemet i Oslofjorden vil kollapse, slik forskere har påpekt er i ferd med å skje. Å redde Oslofjorden er fortsatt mulig, men det krever rask handling, og vi forstår ikke hvorfor politikerne nøler, sier leder Henrik Hovland i Naturvernforbundet Oslo Nord. Det melder nyhetsbyrået NTB.
Det er ikke ett fett hva elgen spiser. Skogens konge har en bemerkelsesverdig evne til å finne en god balanse mellom proteiner, fettstoffer og karbohydrater i kostholdet.
Utstyrt med kamera rundt halsen, har elger på øya Vega i Nordland avslørt hva menyen deres består av. Forskerne har kombinert denne informasjonen med kjemiske analyser av planter og målinger av tilgang på beite.
Resultatene viser at elgen strengt regulerer inntaket av såkalte makronæringsstoffer (proteiner, fettstoffer og karbohydrater). Hensikten er å oppnå en best mulig balanse i kostholdet. Forskjellige planter inneholder ulike næringsstoffer, og elgen må få i seg det rette forholdet mellom proteiner, karbohydrater og fett for å bygge opp vinterreservene. Dette melder Norsk Institutt for Naturforskning (Nina) på egne nettsider.