Annonse

Guide | Isbor

Isfiske øker i popularitet, og nye og bedre isbor bidrar positivt. Selv om mange fortsatt sverger til manuelle bor, lar stadig flere seg friste av løsning med drill eller isfiskemotor.

Slik velger du riktig isbor

Tykt eller tynt, plast eller metall, med eller uten drill? Utviklingen av isbor har skutt fart. Vi gir deg oversikten du trenger for å velge riktig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det første du bør gjøre om du er i markedet for et isbor, er å kartlegge ditt faktiske behov. Om du bare skal noen få turer etter småfallen abbor eller røye, trenger du kanskje ikke bruke penger på de råeste borene på markedet. Men hvis isfiske er blitt din nye favoritthobby, kan det være lurt å investere litt ekstra i et bor av høy kvalitet.

Om du ikke må ha et bor drevet av en bensinmotor, vil fleste klarer seg med en av disse isborvariantene. Om du ofte skal bore gjennom is tykkere enn 1,5 meter, bør du kjøpe et bor for arktisk bruk, med ekstra lengde og gjenger hele veien.

Stort eller lite hull?

Hvilken bordiameter du bør velge, avhenger selvsagt av hva du ønsker å fiske etter. Mange synes det ekstra artig å fiske i litt overdimensjonerte hull, men vær oppmerksom på at jo større diameter på boret, desto tyngre blir jobben med å lage hullet. (Se egen dimensjonsguide til slutt i saken.) Noen klarer seg med et allroundbor til alt, mens andre fisker såpass variert at de har behov for bor i flere størrelser.

Muskler eller motor?

Skal man kun bore 8–10 små til middels stor hull om dagen, vil de fleste greie seg lenge med et manuelt bor. Skal det bores betydelig flere hull, eller du er sjø- eller gjeddefisker med behov for hull på 200 mm eller mer, er et motordrevet isbor noe du definitivt bør vurdere.

Transport og ekstrautstyr

Det blir gjerne litt utstyr som skal med på en isfisketur. Avstander og framkomstmiddel vil derfor ha betydning for hvor lett og kompakt bor man ønsker.

Det finnes også mye tilgjengelig ekstrautstyr, både til nye og eldre bor. Det har gjort det enklere å bytte skjær, gjøre boret mer allsidig og ikke minst tryggere. Innføringen av motorer har ført til flere nye drilladaptere for nye og eldre modeller, samt kraftige kroner og håndtak som håndterer kraften fra motorene.

Bor for enhver smak

Her er seks ulike typer isbor som dekker det meste av isfiske, enten du fisker i salt- eller ferskvann.

Kategori 1: Sammenleggbare bor

Tonar Classic 120 mm

Manuelle og sammenleggbare isbor har holdt stand på isen i en årrekke. Veldig kjekt når du har behov for å redusere lengden, uten bruk av teleskopiske deler som kan fryse fast. De sammenleggbare borene går sjelden i stykker, og tåler ekstrem kulde. Med noen ekstraskjær, er man sikret mot det meste. 91751526

Maks istykkelse: 100 cm

Transportlengde: ca. 77 cm

Vekt: 2,4 kg

Pris: kr 1099,-

Deler: 2

Mulighet for drill: Nei

Kategori 2: Teleskopiske kvalitetsbor

Tonar Iceberger Euro 130 mm

Disse isborene er enkle å håndtere, og lar deg justere lengden på boret med et teleskopisk midtparti etter istykkelse eller egen høyde. Tonars Iceberger Euro 130 mm er et godt eksempel på et allround kvalitetsbor for aktive fiskere. Tilgang på mye ekstrautstyr, som lar deg fiske på svært varierte isforhold og variere mellom håndholdt bor og drill med adapter. Leveres med et ekstra sett reserveskjær.

Maks istykkelse: 130 cm

Transportlengde: ca. 77 cm

Vekt: 3,4 kg

Pris: kr 2199,-

Deler: 3

Mulighet for drill: Ja (adapter)

Kategori 3: Rimelige teleskopiske bor

Abu Garcia Rocket Racer 130 mm

Mange av de rimeligere borene på markedet er også teleskopiske, og ser ut å være den foretrukne manuelle borløsningen for mange. Konstruksjonen er enkel, med lite plast og myke deler, og kvaliteten pleier å være god. Abus Rocket Racer er svært lik konkurrentene på markedet, men kan brukes sammen med Moras kjente og gode reserveskjær. Prisene i dette segmentet svinger også veldig, og er ofte å finne på faste lavpris-kampanjer.

Maks istykkelse: 125 cm

Transportlengde: 84 cm

Vekt: 3 kg

Pris: kr 1299,-

Deler: 3

Mulighet for drill: Nei

Kategori 4: Ultralette motorisbor

Mora Ice Bee 150 mm

Internasjonalt har denne typen isbor med innslag av plast blitt svært populære. Vi har tatt fram det som trolig er det letteste, Moras Ice Bee, som kun veier 1,6 kg og hvor det meste av metall er byttet ut med plast. Kjernen i boret er av metall, mens gjengene og krona er av plast og tiltenkt løse skjær. Vekta gjør det enkelt å transportere.

Maks istykkelse: 100 cm

Transportlengde: 114 cm

Vekt: 1,6kg

Pris: kr 1999,-

Mulighet for drill: Ja (adapter inkludert)

Kategori 5: Konkurransebor

Mora Nova Black 110 mm

Konkurransebor er kvalitetsbor med diameter på 110 -115 mm, samtidig som skjærene har en litt skarpere vinkel. Diameteren er tilpasset fangstene i konkurransene, hvor man ofte driller flere titalls hull og får flere hundre mindre fisk på en dag. Vår modell er en av de mest brukte, har teleskopisk forlenger og har plastkrone med løse skjær. Andre eksempler på populære bor til dette fisket, er UR Rantanen og Heinola med fast krone.

Maks istykkelse: 140 cm

Transportlengde: 117 cm

Vekt: 3,0 kg

Pris: kr 2999,-

Mulighet for drill: Ja (adapter)

Kategori 6: Dedikerte motorisbor

StrikeMaster Lite-Flite Spiral 200 mm

Fast isbor tilpasset feste for drill/motor. Her representert ved et bor i Strikemaster Lite-Flight serien. Boret har plastspiral, som låses på den sekskantede metallkjernen. Plasten gir lavere vekt, og hindrer isdannelse og korrosjon. Plastkrone i Mora Nova serien, med ekstra spiss i bunnen, slik de fleste borkroner for motorbruk har. Ønsker du tyngre og tøffere saker, finnes det et godt utvalg av robuste bor i helsveiset metall.

Maks istykkelse: 200 cm

Transportlengde: 104 cm

Vekt: 3,0 kg

Pris: kr 2099,-

Mulighet for drill: Ja (adapter inkludert)

Dimensjonsguide for isbor

Konkurransebor for mindre abbor/ørret/røye: 110–115 mm

Vanlig ferskvannsfiske og lett sjøfiske: 120–130 mm

Tyngre ferskvannsfiske og allround sjøfiske: 150–200 mm

Gjedde/gjørs og tungt sjøfiske: 250 mm

Tilleggsutstyr verdt å vurdere

Bager tilpasset isbor beskytter både boret og omgivelsene under transport. Her en variant fra Tonar tilpasset Tonar Classic. Husk at en skibag også kan gjøre nytten. Pass uansett på at skjærbeskyttelsen alltid sitter godt under transport. De sylskarpe knivene kan gjøre stor skade.

Alle isbor:

Bag tilpasset ditt bor

Ekstra skjær for bytte i felt (viktig!)

Forlenger for tykk is

Vi anbefaler ikke faste kroner i denne artikkelen, da de er svært dyre, ikke nevneverdig bedre enn løse skjær og finnes i relativt få butikker. For proffer er de fortsatt aktuelle.

Disse tre borkronen viser de tre vanligste variantene. Fra
En god drill bør være minst 18V og ha en stor chuck- åpning (1,3 mm er optimalt). Støttegrep/håndtak er viktig for ikke å brekke arm eller fingre. Drillen på bildet er en ABS 18 Power M-Cube fra Würth.

Tillegg for bruk av drill:

Drilladapter med eller uten håndtak

Ekstra batterier

Ekstra håndtak for feste på drillen

Powered by Labrador CMS