Annonse
Mange benytter skytestokk under praktisk jakt, noe som også bør tillates når man skal avlegge storviltprøven, mener innsenderen.
Mange benytter skytestokk under praktisk jakt, noe som også bør tillates når man skal avlegge storviltprøven, mener innsenderen.

Leserinnlegg

– Bør få bruke skytestøtte på prøva

Forfatteren av dette leserinnlegget mener at regelverket for storviltprøva må justeres

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det begynner å bli noen tiår siden kravet om bestått skyteprøve for deltakelse i storviltjakt ble innført. At det var et framskritt for å redusere risikoen for skadeskyting, er udiskutabelt.

Så kan man undre seg over hvorfor det ikke er tilsvarende krav når det skal jaktes småvilt. Når sant skal sies, er det vel større risiko for skadeskyting under småviltjakt enn ved storviltjakt?

Det skal få ligge i denne omgang, det nedenstående skal dreie seg om storviltprøven.

Formålet med prøven er som nevnt å redusere risikoen for skadeskyting, ved at jegeren tvinges til å forsikre seg om at våpenet er korrekt innskutt. En eventuell «bom» skal ikke skyldes feil ved våpenet.

For det andre sikrer skyteprøven en viss minimumsferdighet hos jegeren.

Selv om prøven kan avlegges både fra liggende, sittende og stående posisjon, velger de aller fleste jegere liggende skytestilling.

Liggende er enklest, men hvor mange elger og hjort felles fra liggende skytestilling?

Et stort antall rådyr blir derimot felt fra sittende og stående stilling, og mange benytter seg av skytestøtte. Paradokset er at vi består skyteprøven med en skytestilling (liggende) som sjelden anvendes under praktisk jakt, mens skyting med støtte ikke godtas under prøven!

Svært få jegere er i stand til å bestå skyteprøven på elgbanens «løpende elg». Mange gjør overhodet ingen forsøk på «løpeelgen.»

Er du like tilbakeholden under praktisk jakt? Du har jo bestått prøva!

Jeg har følgende forslag til et revidert regelverk:

1. Tillat bruk av «skytestokk» ved sittende/stående skytestilling.

2. Innfør krav om dokumentert øvelsesskyting på «løpende elg» (med eller uten krav om treff). Om ikke for annet så erfarer jegeren hvor vanskelig det er å treffe et vitalt mål på dyr i bevegelse.

Powered by Labrador CMS