Annonse

Bok || Laksen og livet

Seierherrene

Hva gjør du som tenåring når noen styrtrike amerikanere hver sommer kommer i private jetfly og legger beslag på elva di, i den beste tiden av sesongen?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Du gjør som den like fiskesyke kameraten din. Og naboene dine.

Du tjuvfisker.

Du tjuvfisker det beste du er kar om, leker katt og mus med oppsynet, og smiler hele veien til fisketorget i Alta, hvor villaks på 70-tallet blir betalt med 60 kroner kiloen. Det er bedre fortjeneste i å knipe seg en ti kilos laks enn å gå på jobb.

Ikke like trygt og forutsigbart, men mer spennende. Og trolig synes du det er vel fortjent, du bor jo på Jordfallet i Raipas for svingende, nærmere elva er det ikke mulig å komme!

16 år etter at tyskerne i 1944 brenner ned familiens hus, er Tormod Mosesen (født 1940) for lengst tilbake, gjenreiser gården, og får Altas mest attraktive sommerjobb, som guide og staker for de utenlandske dollarmillionærene.

Slik også faren og flere av naboene får tilbud om. Samme bakgrunn, samme karrierevei. Ingen kjenner Altaelva som tidligere tjuvfiskere.

Tormod Mosesen debuterer som staker i 1960 og holder koken bak årene de neste 55 årene!

Det er denne levende legendens triumfer og tragedier journalistene Arne Hauge og Frank Halvorsen skriver om med varme og profesjonell distanse.

Laksen og livet – Tormod Mosesen – båtmann i Altaelva

Skrevet av: Arne Hauge og Frank Halvorsen

Utgiver: Alta Laksefiskeri Interessentskap

ISBN: 978-82-995858-2-8 395,- pluss porto,

Sider: 160

Boka kan bestilles på e-post: aud@altalaks.no

Det eventyrlige fisket Tormod og andre båtmenn fikk oppleve i Sandia og Sautso, de to øverste sonene i elva, fra midten av 70-årene og framover, vies mye plass, men bokas beste passasjer er alle de sosiologiske aspektene rundt Altaelva som livsstil og arbeidsplass.

Fra 1977 til 2015 er han fast båtmann for skotske Guy David Innes-Ker, den tiende hertugen av Roxburghe.

Med flere fremragende fiskere som læremestere, blir den stillfarne Tormod med tiden en autoritet i utøvelsen av fluefiske i verdens beste storlakseelv. Og som utdannet tømrer, en anerkjent båtbygger.

En annen seierherre, etter århundrelange stridigheter om eierskapet til Altaelva og forvaltningen av fisket, er Ivar Leinan, sentralt intervjuobjekt i boka. Som formann/daglig leder av Alta Laksefiskeri Interessentskapet (ALI) fra 1993 til 2003, og deretter heltidsansatt daglig leder fram til 2014, står Leinan for tidenes jordskjelv i nordlysbyen midt på 90-tallet.

Slutt på svart oppgjør til stakerne via mellommenn, slutt på det omfattende tjuvfisket, med innføring av døgnkort – flesteparten forbeholdt lokale fiskere. ALI blir herrer i eget hus med bunnsolid økonomi.

Å bli profet i eget land er ikke lett. «Enkelte har fortsat problemer med hilse på meg», medgir Ivar Leinan. Men altaværinger flest innser i dag at det er all grunn til å takke.

«Laksen og livet» er utmerket aperitiff i påvente av utfallet av vinteres trekning av døgn.

Powered by Labrador CMS