Annonse

Fest med fjesing og berggylte

Etter torskefredningen i Oslofjorden, er det tradisjonelle fisket etter torsk, sei og lyr en saga blott. Sjøørreten sliter, og det er langt mellom hver havabbor. Alternativ mat og moro, er fjesing, horngjel og berggylt. Vi må heller ikke glemme makrellen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Som dedikert mataukfisker har det vært trist å oppleve forfallet i Norges største «fiskevann» Oslofjorden. Ingen ser heller ut til å ta ansvar for situasjonen. Men når maten skal på bordet til en familie på fem, er oppmerksomheten for tiden rettet mot andre arter – som byr på et artig sportsfiske.

Makrellen finnes fortsatt i store mengder om sommeren/høsten. Den er sprek som juling og velkommen på middagsbordet. Du kan jigge med lettspinnutstyr, eller ta den i rask dorgefart med små dyptgående wobblere og opphengere foran. Når det tidvis hogger tre halvkilos makreller på samtidig, blir det liv i båten for både store og små.

Guide: Slik gir du ungene fiskefeber

Grillet makrellfilet med gresk salat er garantert suksess, alternativt servert med hollandaise, sammen med sommerens grønnsaker.

Villig og sprek horngjel

Litt før makrellen kommer, kan du ha et spennende fiske etter horngjel. Den avløser sjøørreten på stren-
dene i begynnelsen av mai, og biter villig på jigg, sluk og agn. Prøv med dupp og meite med små fileter av sild eller makrell.

Horngjelen har et langt «nebb» med dårlig feste for krokene. Men noen blir alltids med til land, og arten er en fantastisk matfisk!

Skrap bort alle skjellene, klipp av finnene, del fisken i tre eller fire stykker – grill eller stek. Bruk gjerne en fiskerist på grillen, da kan du snu fisken uten å ødelegge den for mye.

Målet er å få skinnet sprøtt.

De grønne beina i horngjelen kan kanskje se litt skumle ut, men de er ikke farlige og fjernes enkelt, slik art du står igjen med beinfritt kjøtt. Prøv den grillet med tzatziki og asparges. Bonus; horngjelen er supersprek i forhold til størrelsen, og kan gjøre spektakulære hopp som minner om eksotisk fiske etter marlin eller seilfisk i miniatyr.

Foretrukken redskap er lettspinnutstyr.

Blåstål, en av seks gyltearter du kan få på kroken i Oslofjorden.

Berggylt til barna

De fleste fiskeinteresserte barn i Oslofjorden har stiftet bekjentskap med berggylta. Sprek som få, og med lett utstyr byr den på flott kamp, spesielt når størrelsen kommer opp i halvannen kilo. Det mest effektive agnet er reke på en eller to kroker over et 10–30 gram blysøkke.

Prøv også jiggfiske med små etterligninger av tobis. Kast langs land eller over berggrunn på relativt grunt vann (5-10 m). Når berggylta er i bettet, kan du lande flere «beist».

Du kan også bytte ut gummifisken på jiggen med en reke, som blir en miks av de to fiskemetodene. 0,35- 0,45 mono anbefales som fortom, da unngår du at snøret slites av på steiner og berg.

Seks om dagen

Berggyltas litt mindre «fettere» er blåstål og grønngylt. En artig utfordring i sommer kan være å ta alle de seks gylteartene som finnes i Oslofjorden – på samme dag!

Les også: 10 enkle tips som gjør deg til en bedre fisker

Berggylt, blåstål og grønngylt finner du i samme biotop, mens gressgylt og bergnebb, er så små at du må over til mindre kroker og grunt vann. Når de fem første er i boks, kan du avslutningsvis prøve deg på brungylta.

Da må du igjen ut på dypere vann, 30–60 meter over berggrunn. Tyngre søkke er nødvendig på dette dypet. Små kroker med reke fungerer fint også til denne arten.

Mange vet at leppefiskene (gyltene) er det beste teineagnet som finnes til krabbe, hummer og sjøkreps. Mindre kjent er det at berggyltene også er suveren mat. Prøv fileter stekt som seibiff med masse stekt løk. Den er også svært god i fiskesuppe!

Filetering

Leppefiskene har et tykt skinn og mange store skjell, samt kraftige pigger på ryggfinnen. Det gjør fisken litt utfordrende å filetere, men du lærer deg fort teknikken:

Legg et skrått snitt litt bak på kroppen, fra øverst på ryggen og ned til bakkant av gattåpningen, og la kniven deretter følge ryggbeinet bakover til halen. Da slipper du å sløye fisken, og får helt beinfrie fileter. Resten av fisken er ypperlig til teineagn.

Fjesing om bord, her gjelder det å holde fingrene unna! Et stikk fra de giftige piggene på gjellelokk eller ryggfinne, er en smertefull affære.

Fjesing – en velsmakende vinner

Fjesingen byr på noe av det mest spennende fisket i Oslofjorden. Arten har tatt seg kraftig opp de siste årene, trolig pga. klima- endringer og fravær av større predatorer som torsk og lyr. I dag byr fjorden på fjesing over alt i den varme årstiden.

Det ligger selvfølgelig et ekstra spenningsmoment i dette fisket, da giften til fjesingen er en av de mest potente i norsk natur, og gir store smerter.

Fisken må håndteres med forsiktighet under hele prosessen, men hvis uhellet er ute, skal man legge stikkområde i så varmt vann man klarer, uten å skålde seg. Etter en halvtime, har det varme vannet ødelagt proteinene i giften, og smerten gir seg. Merk at gummihansker ikke beskytter mot stikk.

Metode

Fisket er mest effektivt på relativt grunt vann (5-15 m) over sand- bunn. Lettspinnutstyr er velegnet, og metodene som benyttes til abborfiske fungerer også i sjøen, dvs. lette, små jigger (7-12 g), som presenteres rykkvis «hjem», like over bunnen.

Fjesingen er svært aggressiv og bitevillig, og den kan forfølge agnet helt opp til båtripa. Finner du et godt område, kan du dra mange eksemplarer. Fjesingen virker å være territoriell, så man kan fiske et mindre område tilnærmet tomt. Norgesrekorden for arten er så vidt over 600 gram, men vi får ofte fisk rundt 400 gram, som byr på artig kjøring på ultralett utstyr.

Delikatesse

I Danmark fiskes det kommersielt etter arten, og alt sammen går direkte til gourmetrestauranter i Frankrike. Vi fileterer bakkroppen, mens vi holder hodet med en tang. Metoden er den samme som beskrevet for berggyltene. Da får man med ca. 2/3 av filetene, uten å komme for nær de giftige piggene på gjellelokket og ryggfinnen

På grillen

Grill gjerne fjesingfiletene også, både med og uten skinn. Bare husk å skrape skjellene av skinnet, hvis det skal med. Da blir det sprøtt og godt.

Lag gjerne en marinade bestående av olje, honning, sitron og finhakket chili (3 ss olje, 1 ss honning, 1 ss sitronsaft). Dypp fisken i marinaden, eller stryk det over under grilling. Dette fungerer til all fisk! Prøv grillet fjesing-filet med salat, bakt potet og urtekrydret rømme. Det smaker himmelsk!

Fjesingen er best fersk, og mister en del smak om den fryses.

Godt dagfiske

Alle de fire artene i denne artikkel kan fiskes effektivt på dagtid. Fjesingen kan fiskes hele døgnet. Det er nærliggende å tro at flo og fjære også påvirker disse artene. Selv fisker vi straks anled- ningen byr seg, og været er fint. Det biter stort sett bra uansett.

Har du planer om å være dagen lang på fjorden, ta med en kjølebag. Da holder fisken seg fersk og fin lenge. Lykke til med et spennende sportsfiske etter nydelig kortreist grillmat til sommer- kvelden!

Powered by Labrador CMS