Annonse
Ungdomsmedlemmene fra Stjørdal JFFU var både slitne, sultne og våte etter en jakttur hos Orkla JFF. Humøret var likevel på topp. Fra venstre: Julie Veisetaune, Hermann Helland, Elias Gylland, Thomas Sandodden Knutsen og Sverre Sæter Valen.

Barn og ungdom i NJFF:

Jakten på framtida

Hvordan skal NJFF lykkes med å rekruttere og beholde flere ungdommer? Mer samarbeid, mer synlighet og flere unge som styrer selv, kan være noe av løsningen.

Publisert Sist oppdatert

– Her ordner vi det aller meste på egen hånd og har det veldig kjekt sammen. Er det for mange voksne til stede, blir de unge mer tilbakeholdne, sier Elias Gylland (21).

Han er leder i Barne- og ungdomsutvalget i Stjørdal JFF, som har et eget styre – kun besatt av ungdommer.

– Vi er det eneste utvalget med eget årsmøte og hele pakka. Det er jeg som søker pengestøtte. Kanskje jeg spør om input til en søknadstekst, ellers gjør vi alt sjøl. Når vi blir for gamle til å være i ungdomsstyret, kan vi gå inn i andre deler av foreninga og hjelpe til der.

Når vi snakker med Elias Gylland i Stjørdal, er han i ferd med å pakke sekken for å dra til Orkla på hjortejakt med flere av ungdomsutvalget. De har fått til et samarbeid med både Orkla JFF og Røros JFF.

Tilgang til jakt og fiske betyr kanskje enda mer enn vi har trodd.

Ikke bare byr det på flere jakt- og fiskemuligheter, det byr også på mulighet for å bli kjent med folk over større områder. Det håper han det blir mer av.

Foregangsfigur

Gyllands tankegang ser ut til å være et kroneksempel på godt barne- og ungdomsarbeid, i alle fall basert på foreløpige konklusjoner etter den ferske spørreundersøkelsen rettet mot ungdomsmedlemmer, ungdomsledere og lokallagsledere.

– Det som kjennetegner veldrevne ungdomsgrupper, er at ungdommen selv tar ansvar, enten gjennom verv eller som instruktører. Men en av utfordringene er å gjøre det mer attraktivt å bli ungdomsleder, forteller Alf Erik Røyrvik i NJFFs forbundsstyre.

Han leder det tverrfaglige utvalget i forbundet som ser på hvordan NJFF kan lykkes enda bedre med å både rekruttere og beholde unge medlemmer. Selv om svarene ikke er ferdig analysert, har Røyrvik rukket å gjøre seg noen tanker.

– Tilgang til jakt og fiske betyr kanskje enda mer enn vi har trodd. For de store massene er skytebanefasiliteter, samt tilgang til jakt og til dels fiske, svært viktig, sier han.

Når det gjelder jaktskytterskoler og skyteaktiviteter, viser undersøkelsen at NJFF er godt rustet til å øke aktivitetstilbudet.

Synlighet og tid

Også i Stjørdal er skytingen et viktig element. Med mindre ungdomsgruppa er på tur, møtes SJFFU fast på klubb- huset hver fredag. Planlegging av aktiviteter av- sluttes med luftgeværskyting og skytesimulator.

– Det å være med i ungdomsstyret er mer som å være på ungdomsklubb enn i et tungt frivillig verv, forklarer Gylland.

Elias Gylland, ungdomsleder i Stjørdal JFF har landet en flott laks.
Endelig fredag, og Stjørdal JFFU leker seg i simulatorrommet, og gleder seg til rådyrjakta starter.
Stjørdal JFFU på helgetur til Selbusjøen på jakt etter "ferskvannskrokodille". Utvalget disponerer alt som trengs til gjeddefiske, av stenger, sneller, bait og wobblere.
Fredagskveld og treff i SJFFUNG-loungen. Biljardmatch, luftgeværskyting og simulatorjakt på villsvin.
SJFFUNG er ivrige rådyrjegere.
Tredje juledag i fjor avholdt SJFFU sitt tradisjonelle julebord, hvor ungdommene feirer seg selv og jakt- og fiskeåret som gikk. Menyen består av vilt og fiskeretter som ungdommene selv har jaktet, fisket og fangstet gjennom året.

Sammen med nestlederen i styret, er han også veileder når det skal fiskes laks. De gangene det arrangeres rådyrjakt, får de gjerne litt hjelp fra «ungdomskontakter», altså folk som har bikket 26 år og er for gamle til å være med i ungdomsstyret. Men ungdomsgruppa har en utfordring:

– I likhet med mange andre foreninger, sliter vi med å nå ut med tilbudet. Det hjelper jo ikke å ha et godt tilbud hvis de unge ikke får med seg at det finnes, sier Elias.

Kampen om tiden

Spørreundersøkelsen viser også at flere ungdommer oppgir at de har for lite tid til å delta på aktiviteter.

– Det er stor konkurranse om de unges oppmerksomhet, der ikke minst idrett og kultur krever stadig mer tid etter hvert som barna vokser til. Spørsmålet blir da om man skal satse mest på å vinne innpass i «ledige luker», eller være et konkurrerende alternativ. Kanskje ligger svaret et sted midt imellom, sier Røyrvik.

Alf Erik Røyrvik, NJFF

Inngangsporter

For mange lokalforeninger er jegerprøven en inngangsport – et område hvor NJFF er godt synlig. Noen konsepter, som Camp Villaks og Fiskesommer, fungerer veldig godt år etter år.

– Å få til godt ungdomsarbeid over tid, er krevende. Ungdommene har jo en tendens til å bli eldre. Det er lett å hvile på laurbærene når man har etablert en bra ungdomsgruppe, men vi er helt avhengig av å få til en jevn rekruttering, slår Røyrvik fast.

Han håper hele organisasjonen i framtiden blir enda flinkere til å ha ungdommene langt framme i pannebrasken.

– Vår oppgave er å løfte blikket. Vi må tørre å tenke nytt og snu alle steiner for å finne ut hva som har fungert og hva som ikke har fungert, sier Røyrvik.

Ønsker støtte

I undersøkelsen ser det også ut til å være en klar trend at lokalforeningene ønsker enda mer støtte fra regionlagene.

– Det må vi ta innover oss, både nasjonalt og regionalt. Det er stor variasjon i hvor mye ressurser regionene har til å jobbe målrettet mot barn og unge. Vi må ta grep for å styrke kapasiteten i dette leddet, sier han.

Framtidens instruktører

Dagens barn og unge er framtidens sportsfiskere, jegere, instruktører og kvinnekontakter. Medlemsmassen generelt vokser, men det er ikke først og fremst grunnet stor tilstrømning av ungdom.

Nylig satte NJFF rekord, med 123 129 medlemmer. Av disse utgjør barne- og ungdomsandelen (0-25 år) om lag 18 000, eller cirka 15 prosent.

– Mellom 2009 og 2017 hadde vi noen år der pila for barne- og ungdomsmedlemmer pekte nedover. Det snudde imidlertid da muligheten for familiemedlemskap ble innført i 2018. Siden da har vi hatt en forsiktig, men jevn vekst av medlemmer under 25 år. Men vi tror potensialet er langt større, sier organisasjonssjef Knut Erik Risvik i NJFF.

I Onsøy JFF fikk de en vill idé, som krevde storstilt dugnadsinnsats. Mer enn 300 000 kroner ble samlet inn, så bar det av gårde til Lofoten, midnattssol og havfiske for tolv ungdommer og tolv voksne. – Jeg tror ingen andre lokalforeninger har gjort noe liknende, sier leder Bjørnar Pedersen i fiskeutvalget i Onsøy JFF. (BLA TIL HØYRE FOR Å SE BILDESERIE)

Gode opplevelser – fra A til Å

Onsøy JFF har testet en idé litt utenom det vanlige for å holde på ungdommene.

Som mange andre foreninger og lokallag, opplevde også Onsøy JFF et naturlig frafall av barne- og ungdomsmedlemmer i takt med at noen av tenåringene i foreningen fikk andre interesser. At koronapandemien i 2020 sørget for mange avlyste turer i regi av foreningens fiskeskole, hjalp heller ikke.

Hypotesen om økt viktighet av tilgang på jakt- og fiskemuligheter for ungdomsmedlemmer, stemmer godt overens med erfaringene til lokalforeningen utenfor Fredrikstad. Da lederen av fiskeutvalget Bjørnar Pedersen, kom hjem fra fisketur til Å i Lofoten med sekken full av både fisk og gode minner, fikk han en idé. Hvorfor ikke tilby ungdommene det samme?

Dugnadsarbeid

– At en del ungdommer forsvinner, må man bare regne med. Men jeg tror at terskelen for å komme tilbake er lavere hvis ungdommene har med seg mange gode minner i ryggsekken. Du trenger selvsagt ikke dra til Lofoten for å få til det, men av og til kan det kanskje være lurt å tenke litt utenfor boksen, sier Bjørnar Pedersen.

Fiskeskolen i Onsøy JFF startet opp med åtte tolvåringer i 2017. De fisket, laget mat, var på turer, lærte barna å knyte knuter og lage egne sluker. Fram til koronapandemien var det full trøkk. Etter pandemien endte fiskeskolen opp med kjempetur til Lofoten.

Etter to år med dugnader, kalendersalg og kakelotteri, samt drahjelp fra lokale sponsorer, kunne tolv ungdommer og tolv voksne fra Onsøy JFF sette kursen mot Lofoten og en uke med havfiske.

Minner for livet

– Det ble et eventyr med mange utrolig flotte opplevelser, ikke minst fantastisk fiske i spektakulær natur, forteller Bjørnar.

Lillian Sollie, ansvarlig for fiskeskolen i Onsøy JFF slutter seg til:

– Alle sitter igjen med minner for livet etter denne turen, sier hun. Bjørnar innrømmer at det var et ganske hårete prosjekt, som ikke alle har mulighet til å gjennomføre. Men kanskje trenger man ikke alltid å legge lista fullt så høyt?

Powered by Labrador CMS