Annonse
En golden retriever etter jaktlinjer kalles gjerne bare jaktgolden.
Golden retriever etter jaktlinjer kalles gjerne «jaktgolden», og gjør seg gjeldende i praktisk jakt, på jaktprøver og som bruks- og tjenestehunder.

Retrieverguiden

Golden retriever

Den gyldne apportøren har for lengst fått egne jaktlinjer.

Publisert Sist oppdatert

Den gylne apportøren er en av landets mest populære hunderaser, og har vært det lenge. Når det er sagt, deles linjene som hos labben, der «showgolden» står for den desidert største delen av nyregistrerte valper i landet. 

Nøyaktig hvor mange «jakthunder» som fødes hvert år, er uklart. Sistnevnte avviker fra FCI sin rasestandard, og er gjerne slankere, noe mer høyreist, og med en gylden eller rustrød pels.

Interessant er det at individer fra jaktlinjene ligner vesentlig mer på de man finner på gamle fotografier fra slutten av 1800-tallet enn dagens større og hvite goldner, som er vanlige i utstillingsringen.

Retrieverklubben i Norge anfører britiske Lord Tweedmouth som rasens opprinnelsesmann. På 1860/1870-tallet avlet han en gul labrador med en tweed water spaniel. Seinere i avlsarbeidet skal også (blant annet) en wavy coated retriever ha blitt krysset inn.

Keeper, les viltforvalter, John Cowan anbefaler i sin bok The Gamekeeper ́s Dog å være nøye med å velge en golden fra jaktlinjer hvis man har ambisjoner i den retningen. Han skriver at nettopp den mer rødlige/rustgylne pelsvarianten er en indikator å se etter.

Rasen ble godkjent av den engelske kennelklubben i 1913, det første kullet ble født i Norge i 1962.

– For meg er dette den komplette brukshunden

Benedicte Skaarnes


Hva sier entusiasten?

Pedagogisk tjenestehund, ordinær redningshund og sjøredningshund. Det er ikke småtteri jaktgoldnene fra oppdrettet til Benedicte Skaarnes kan brukes til. Ved siden av praktisk jakt og jaktprøver, altså.

– For meg er dette den komplette brukshunden. Den har en god nese og markeringsevne, og høy grad av samarbeid med fører. Jeg og andre som avler på disse linjene legger mye arbeid i for å få fram jaktegenskapene enda tydeligere, sier hun.

Skaarnes har holdt på med jaktvarianten av golden i snaut 20 år, og mener at golden retriever generelt er en tilgjengelig hund som sier «Hei verden, her er jeg».

– Helt uavhengig av rase, er det viktig at alle hunder får brukt seg fysisk og mentalt. Men siden en golden retriever nettopp er avlet med henblikk på å skulle behage sin fører, er unnlatelsessynden ekstra stor dersom hunden ikke får brukt sine egenskaper, sier hun.

En jaktgolden som apportører en and.
Det står ikke på arbeidslysten når en jaktgolden apportører en and.

Kort om rasen

Familievennlig: Ikke i først og fremst en familiehund som kan brukes til jakt, men en jakt- og brukshund som fungerer godt i familien.

Aktivitetsbehov: Ved siden av den opplagte jobben som apportør, fungerer golden retriever gjerne veldig bra til lydighetstrening, nosework, rundering, spor og som redningshund. Egner seg til de fleste hundesporter og som servicehund. Trives med kløv, men ikke et opplagt valg til kickbike eller snørekjøring.

Samarbeid: En veldig førermyk hund. God selvstendighet i søksarbeid, men i utgangspunktet hunder som er førerorientert, lettlærte og lydhøre. Vil gjerne samarbeide.

Helse: Raserådet beskriver golden som generelt sunn i sin avlsstrategi. Utover øyelysing og overvåking av HD og AD (hofte- og albueleddsdysplasi), opplyser rådet at det ikke finnes tilgjengelig statistikk for andre sykdommer i rasen.

Registrerte valper i Norge*

År Antall
20221166
20211176
2020912
2019808
2018739

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

Powered by Labrador CMS