Oppskrift | Abbor

Tusenbrødre

Sjelden har noe så lite betydd så mye for så mange.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Husker du den første gangen? Duppen som begynte å leve der ute i tjernet, før den forsvant i dypet. Stanga som sto i en spent bue mellom hånd og vann. Den sprellende fisken. Det er et øyeblikk som sitter. Min første ble tatt en vinterdag på Rokosjøen i Løten.

Faren min hadde boret hull i isen og tredd maggot på kroken. Fisken jeg halte opp av hullet hadde skarpe pigger på toppen og røde finner under. En vakker fisk. En abbor. Jeg glemmer det aldri.

Abbor er ferskvannsfiskens gråstein. Der den finnes, er det mye av den, den er lett å få på kroken, og den kommer til være her til Dovre faller. Ofte omtales de som tusenbrødre. Ordet refererer til småfisk i ukultiverte vann, hvor få fisk vokser seg store.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.