Annonse

Dyrevelferdsloven:

Tar rådyravliving til lagmannsretten

Rådyrbukken på bildet har ingen tilknytning til saken.

Jegeren som ble dømt for å avlive et rådyr med kniv, har anket dommen fra tingretten.

Publisert Sist oppdatert

Jegeren, en mann i 40-årene, ble dømt etter dyrevelferdsloven av Telemark tingrett tidligere i høst etter å ha avlivet et påskutt rådyr med kniv. Mannen hadde avfyrt tre skudd mot et rådyr, ingen av disse var dødelige.

Ifølge egen forklaring skar han over halsen på dyret. Han filmet også hendelsen og la den ut på videonettstedet YouTube. Tingretten mente jegerens oppførsel var et grovt brudd på paragraf 37 i dyrevelferdsloven, og mannen ble fradømt jaktrett i 1.5 år, betinget fengsel i 30 dager, samt ilagt en bot på 20.000 kroner.

Nå har jegeren byttet advokat, og anket avgjørelsen. 

– Trenger forutsigbarhet

Advokat Pål S. Jensen med hund.
Advokat Pål S. Jensen er selv ivrig ettersøksjeger. Nå skal han forsvare jegeren som ble dømt for avvliving av rådyr med kniv i Telemark tingrett, når ankesaken skal gå i Agder lagmannsrett til neste år.

– Etter dyrevelferdsloven § 20 skal jakt utøves på en «dyrevelferdsmessig forsvarlig måte». Det kan alle være enige om, men som et straffebud er det krevende å forholde seg til en regel som er så skjønnsmessig og rund som ei hvetebolle. Som straffebestemmelse må den derfor anvendes «med varsomhet», og slik at den gir tilstrekkelig forutberegnelighet for grensen mellom det som er straffbart, og det som ikke er det. Jaktas mål går til syvende og sist ut på å avlive et dyr, sier advokat Pål S. Jensen.

Han er den omtalte jegerens nye forsvarer.

– Det er også viktig at det er et visst spillerom her. For jegere, og ikke minst ettersøksjegere, vil det være en ulykke om det skulle bli stående at avliving med kniv generelt vil være ulovlig. I gitte situasjoner er det fullt forsvarlig. Her må det også være et visst spillerom: Ikke alt som i ettertid og etterpåklokskap kan kritiseres, skal være straffbart, sier Jensen.

Saken vil komme opp i Agder lagmannsrett, trolig i løpet av våren, men i skrivende stund er saken ikke berammet. 

– Må ikke bli en rettesnor

Politiinspektør Hans Egil Seljordslia i Sør-Øst politidistrikt, førte saken for påtalemyndigheten i tingretten.

– Vi mener at avgjørelsen er riktig. Jegeren har selv lagt ut hendelsen på sin egen Youtube-kanal. Til syvende og sist handler dette om hva som er en forsvarlig måte å avlive et dyr på og ikke. Neste runde i rettsvesenet vil handle om hvordan lovverket skal tolkes, sier han.

Det var Statens naturoppsyn (SNO) som varslet politiet om videoen jegeren fra Fyresdal hadde lagt ut.

– Når vi blir gjort kjent med straffbare forhold, har politiet en plikt til å etterforske. Denne hendelsen mener vi er et klart brudd på dyrevelferdsloven.

Som et ledd i etterforskningen, innhentet politiet også vurderinger fra vilthelseforsker Hans Kristian Mjelde og seniorforsker på dyrevelferd Cecilie Marie Mejdell. Disse uttalte seg også som sakkyndige vitner da saken gikk i tingretten.

Powered by Labrador CMS