Annonse

NJFF:

– Miljødirektoratet svikter fiskerne ved å støtte forslag om nullfiskeområder

De rødskraverte områdene viser Fiskeridirektoratets foreslåtte nullfiskeområder – for både sportsfiskere og yrkesfiskere.

Miljødirektoratet anbefaler stans av all fiske i områder i Indre Oslofjord og deler av Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker for å redde Oslofjorden. NJFF mener direktoratet svikter fiskerne.

Publisert Sist oppdatert

Det innebærer forbud mot tråling og annet yrkesfiske, og fritidsfiske i ti år, opplyser Klima- og miljødepartementet.

Fiskeridirektoratet foreslo før sommeren tre alternativer for tiltak i Oslofjorden. Miljødirektoratet har nå levert sin anbefaling og mener forslaget som innebærer fiskestans i de tre områdene, i størst grad kan bidra til en renere fjord.

– Vi støtter Fiskeridirektoratets alternativ som går ut på nullfiske i viktige deler av fjorden og mener det er nødvendig for å nå målene i tiltaksplanen for Oslofjorden, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Tiltaksplanen er tydelig på at det må tas grep i fiskerinæringen for å bedre miljøtilstanden i fjorden, ifølge Hambro.

– Det haster

En ny rapport fra Havforskningsinstituttet viser dessuten at fritidsfiske og yrkesfiske til sammen er den største påvirkeren i Ytre Oslofjord.

– Det haster med å redde Oslofjorden. Jeg er fornøyd med at både Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet nå har kommet med sine faglige råd om nye tiltak innen fiskeri i Oslofjorden. Dette legger et godt grunnlag for regjeringens videre arbeid, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap).

Han skal nå vurdere hvilke nye tiltak som skal innføres.

– Vi er skuffet

Generalsekretær Eldar Berli i Norges- Jeger og Fiskerforbund (NJFF), sier forbundet er skuffet  over at Miljødirektoratet støtter det mest ytterliggående forslaget fra Fiskeridirektoratet.

– Vi hadde ventet at direktoratet ville legge vekt på fagkunnskapen om fiskebestandene i fjorden. Selv om vi selvsagt skal frede og beskytte de bestandene som har behov, er det flere arter som klarer seg fint og som er viktige for de som engasjerer seg i fjorden ved å ha fiske som en viktig del av sitt friluftsliv, sier Berli i et nyhetsbrev som forbundet har sendt ut.

– Mistillit til sportsfiskerne

Videre mener forbundet at Miljødirektoratet velger enkleste utvei ved å gå inn for nullfiskeområder fremfor sesong­begrensninger for fritidsfiske og mer målrettet regulering eller fredning av enkeltarter. Særlig gjelder dette sjøørreten

– Direktoratet sier selv at sjøørretfisket er til stor glede for mange fritidsfiskere. Begrunnelsen for å likevel ville stenge for dette fisket, er at det vanskeliggjør kontroll. Det er en direkte mistillit til sportsfiskerne, sier han.

Berli mener at fritidsfiskere er vant med å forholde seg til reguleringer og krav. 

– Å begrunne en nedstenging med mulighetene for kontroll, er jo bare å velge den enkleste utveien uten å vektlegge hverken kunnskap eller allemannsretten om å fiske i sjø, sier han.

Powered by Labrador CMS