Annonse

Svenskene ser viltet som matvareberedskap

Villsvin på åker i Sverige.
Svenskene har beregnet verdien på landets viltressurser sett med beredskapsøyne.

74 000 tonn viltkjøtt som matvareberedskap har en verdi på nær fem milliarder kroner i en krisesituasjon i Sverige.

Publisert

Det framkommer i en beregning gjort av forskere ved Sveriges Landbruksuniversitet (SLU) og Statens veterinærmedisinske institutt (SVA). Undersøkelsen tar utgangspunkt i at matvareimporten i Sverige i en krisesituasjon vil kunne bli halvert, og hva det vil koste å produsere tilsvarende mengde kjøtt i landbruket.

Svenskenes forhold til omverdenen er vesentlig endret med nylig medlemskap i NATO. Matvareberedskap er aktualisert.

– Myndigheter, bedrifter og organisasjoner som ønsker en effektiv matvareberedskap, bør betrakte de svenske viltstammene som en ressurs, sier prosjektleder Ing-Marie Gren ved SLU.

Elg og villsvin

Verdien av viltet som matvareberedskap varierer mellom de ulike län (fylker). Elg- og villsvinbestanden utgjør 43 prosent av totalverdien. 

Elgen har særlig betydning i Nord-Sverige, hvor bestanden er stor, mens villsvin har tilsvarende rolle i de sørlige deler av Sverige.

Mindre risikoeksponering

– Viltet kan ha betydelig verdi på kort sikt. At viltressursene er spredt over hele landet, innebærer også at risikoeksponeringen minsker i en krisesituasjon, fordi matvareproduksjonen er sterkt konsentrert til det sørlige Sverige, sier Gren til Jakt & Fiske.

Dekker 10 prosent

Total slaktevekt på elg, rådyr, dåhjort og villsvin i Sverige er anslått til ca. 74 000 tonn, hvor elgkjøttet står for halvparten. Det dekker kjøttbehovet på ca. 8 kg/person eller 10 % av konsumet av kjøtt pr. år.

Undersøkelsen så også på energiinnholdet i kjøttet og bidraget som krisekost på 2450 kcal per person/ døgn, for hele befolkningen i løpet av et år.

– Mengden energi i alt spiselig kjøtt tilsvarer 30,4 kcal per svenske/døgnet i løpet av et år, som utgjør 1,2 prosent av krisekosten, sier Gren.

Powered by Labrador CMS