Annonse

Oslofjorden

Her foreslår Fiskeridirektoratet nullfiskeområder i Oslofjorden 

De rødskraverte områdene viser Fiskeridirektoratets foreslåtte nullfiskeområder – for både fritidsfiskere og yrkesfiskere. (Kartet ligger i full størrelse lenger ned i artikkelen)

Fiskeridirektoratet foreslår flere alternativer for å redde fisken i Oslofjorden. Ett av dem er å innføre fiskeforbudssoner i ti år framover.

Publisert Sist oppdatert

Alternativene er å fortsette med dagens reguleringer fra 2019, stramme inn ytterligere for yrkes- og fritidsfiskere, eller å innføre tre store nullfiskeområder der det verken blir lov med yrkesfiske eller fritidsfiske, skriver NRK.

Det siste alternativet innebærer å opprette tre større nullfiskeområder hvor alt fiske stanses. Disse er indre del av Oslofjorden (innenfor en linje mellom Horten og Moss), Færder nasjonalpark og Ytre Hvaler nasjonalpark.

Støtter nullfiskeforslaget

– Det vil få konsekvenser både for fritidsfiskere og yrkesfiskere. Men det er absolutt nødvendig å gjennomføre nå i den tilstanden Oslofjorden er i, sier direktør Espen Søilen for Oslofjordens friluftsråd om det siste og mest inngripende alternativet.

– Jeg kan ikke helt forstå hvorfor de brydde seg om å skissere de to andre alternativene, sier Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

Forslagene som nå kommer, er på linje med ekspertanbefalingene fra Oslofjordkonferansen, som ble avholdt tidligere i år. 

– Store områder

– Fiskerdirektoratet har pekt ut svært store områder. Det er bra at direktoratet ønsker å gjøre noe med dispensasjonene som yrkesfiskerne har nytt godt av, men denne løsningen vil gå hardt utover den vanlige fritidsfiskeren. Vi støtter ikke sjablongmessige nullfiskeområder, sier Line Lillebø Osfoss, fungerende informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) til Jakt & Fiske. 

Forbundet mener det er viktig å anerkjenne fritidsfiske som en viktig og populær del av friluftslivet i fjorden, og at det er flere arter det går an å høste av; som makrell, horngjel, sjøørret, sild, flyndrefisk og stillehavsøsters. 

– Det er mange frivillige som legger ned en stor innsats i å restaurere og forbedre miljøet i Oslofjorden, blant annet gytebekker for sjøørret. Ved å «legge lokk» på fjorden, er vi redd for at engasjementet for den sakte renne bort, sier Osfoss. 

Klikk på kartet for å se det i full størrelse:

De rødskraverte områdene viser Fiskeridirektoratets foreslåtte nullfiskeområder – for både sportsfiskere og yrkesfiskere.
Powered by Labrador CMS