Annonse

Guide

Guide: Bytt til lithium batteripakke.

Derfor bør du bytte til litiumbatteri i båten

Det koster litt ekstra, men til gjengjeld får du høy kapasitet, lav vekt og mindre sjans for strømtrøbbel i en og samme pakke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

De vanligste batteriene folk flest benytter båten, er ulike former for blybatterier, AGM batterier og GEL batterier.

De har alle sine styrker og svakheter, men felles for alle er relativt høy vekt sammenlignet med kapasitet. De tåler også dype utladninger dårlig, noe som gjerne er et resultat av for høyt forbruk over for lang tid.

Utstrakt hånd

For blybatterier bør man regne den reelle kapasiteten som halv- parten av den oppgitte (man bruker kun 50ah selv om man har 100ah tilgjengelig), dersom man vil ha gunstige forhold for batte- riet og maksimere levetiden.

 Dette gjør at man ofte må velge et stort og tungt batteri for å drive elektronikken i båten. Og det er her de briljante litiumbatterier kommer med en utstrakt hånd, både hva angår kapasitet, vekt og driftssikkerhet.

Guide: Gode farkoster for fiskere

Er det verdt å bytte?

Dette er spørsmålet alle bør stille seg før de vurderer å bytte forbruksbatterier i båten. Som oftest er problemene med lav kapasitet og høy vekt forbeholdt større sportsfiskebåter med mye elektronikk, og hvor både kapasitet og vektfordeling er viktige faktorer.

Selv om ikke alle vil ha et reelt behov for litiumbatteri, er det vel verdt å vurdere. Rett og slett fordi det gir så mange fordeler. Her er fem gode grunner

Et litiumbatteri er:

  • Lettere
  • Har jevn spenning
  • Varer lengre
  • Tåler flere ladesykluser
  • Tåler utladning betydelig bedre

Det beste argumentet er naturlig nok antall ladesykluser i forhold til pris. Litiumbatterier har normalt et sted mellom 3000– 5000 ladesykluser, mens et blybatteri beregnet til marint bruk har 500–1000 sykluser. Et litiumbatteri varer derfor i teorien minst 3 ganger (og ofte 5 ganger) lengre enn et tilsvarende blybatteri.

Blybatterier krever gjerne mer vedlikehold underveis, mens litiumbatterier er tilnærmet vedlikeholdsfrie.

Bluetooth eller ei?

På markedet i dag finnes det litiumbatterier både med og uten Bluetooth-funksjon. Hensikten med denne funksjonen er å kunne sjekke ladestatus og gjenstående batterikapasitet fra telefonen. Utvilsomt kjekt, men det koster et par tusenlapper ekstra.

12 utvalgte til ørret: Disse må du ha i slukboksen

Er du usikker på om du har nok strøm når du er ute på tur, kan det være fint å ha muligheten til å sjekke dette. Er du imidlertid sikker på at batterikapasiteten du velger vil holde i alle sammenhenger, klarer du deg uten Bluetooth.

Lad batteriet når du kjører

Det finnes mange geniale duppedingser på markedet i dag, og en av disse er skillereleet. Dette lar deg lade forbruksbatteriet i båten din, via startbatteriet og bensinmotoren, mens du kjører.

Det finnes skillereleer som er laget for kobling mellom et blystartbatteri og en forbruksbank med litiumbatteri. Kjører du mye båt for å lete etter fisk, eller skal ut på lengre turer, vil du ha stor nytte av dette.

Ofte har dynamoen på båtmotorer høy effekt, og selv kortere turer vil gi deg verdifull ladning, samtidig som du sikrer deg mot dype utladninger.

Forsikre deg om at du monterer riktig, bruker godt dimensjonerte kabler og sikrer batteriet forsvarlig i båten.

Pass på dette om du skifter til litium

  • Undersøk om du har en lader med ladefunksjon for litium: Selv om du kan lade litiumbatterier med de fleste moderne ladere, får du en mer effektiv ladekurve og bedre resultat om du bruker en lader tiltenkt litiumbatterier.
  • Ikke koble det nye litiumbatteriet i serie eller parallelt med et annet, gammelt blybatteri: En del sportsfiskere benytter seg av elektronikk på 24v. Da er det vanlig å koble to 12v batterier sammen. Skal dette gjøres, bør det være to like batterier med lik kapasitet. Kjøp derfor to litiumbatterier om disse skal kobles sammen, eventuelt et 24v batteri.
  • Et litiumbatteri holder jevnt høy spenning over hele kapasitetskurve. På et blybatteri vil spenningen ofte falle jevnt til batterier er utladet. Dermed er det rimelig enkelt å se når batteriet nærmer seg tomt. Med et litiumbatteri, får man ikke dette forvarselet. Her er det full gass, eller ingen ting. Er du usikker på om batterikapasiteten er tilstrekkelig for ditt bruk, kjøp et batteri med Bluetooth- funksjon, slik at du kan følge med på hvor mye strøm du har igjen.
Powered by Labrador CMS