Moderne sportsfiskebåter har ofte mye fastmontert elektronikk, som krever en god del strøm. Da er det greit å ha ei batteripakke du kan stole på. Foto: Sondre Haugholt Breian

Derfor bør du bytte til litiumbatteri i båten

Det koster litt ekstra, men til gjengjeld får du høy kapasitet, lav vekt og mindre sjans for strømtrøbbel i en og samme pakke.
30. juni 2022

De vanligste batteriene folk flest benytter båten, er ulike former for blybatterier, AGM batterier og GEL batterier.

De har alle sine styrker og svakheter, men felles for alle er relativt høy vekt sammenlignet med kapasitet. De tåler også dype utladninger dårlig, noe som gjerne er et resultat av for høyt forbruk over for lang tid.

Utstrakt hånd

Er det verdt å bytte?

  • Lettere
  • Har jevn spenning
  • Varer lengre
  • Tåler flere ladesykluser
  • Tåler utladning betydelig bedre

Bluetooth eller ei?

Lad batteriet når du kjører


Pass på dette om du skifter til litium

  • Undersøk om du har en lader med ladefunksjon for litium: Selv om du kan lade litiumbatterier med de fleste moderne ladere, får du en mer effektiv ladekurve og bedre resultat om du bruker en lader tiltenkt litiumbatterier.
  • Ikke koble det nye litiumbatteriet i serie eller parallelt med et annet, gammelt blybatteri: En del sportsfiskere benytter seg av elektronikk på 24v. Da er det vanlig å koble to 12v batterier sammen. Skal dette gjøres, bør det være to like batterier med lik kapasitet. Kjøp derfor to litiumbatterier om disse skal kobles sammen, eventuelt et 24v batteri.
  • Et litiumbatteri holder jevnt høy spenning over hele kapasitetskurve. På et blybatteri vil spenningen ofte falle jevnt til batterier er utladet. Dermed er det rimelig enkelt å se når batteriet nærmer seg tomt. Med et litiumbatteri, får man ikke dette forvarselet. Her er det full gass, eller ingen ting. Er du usikker på om batterikapasiteten er tilstrekkelig for ditt bruk, kjøp et batteri med Bluetooth- funksjon, slik at du kan følge med på hvor mye strøm du har igjen.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Utstyr

Savotta Jääkäri XL er en solid pakkrammesekk. Sekken er solid, men har også en real egenvekt. Foto: Øystein Cock Rønning
Solid finne:

Test av Savotta Jääkäri XL pakkrammesekk

Med denne pakkrammesekken trenger du litt finsk «sisu» når reinen skal ned fra fjellet.
Vi har testet elleve lokkefløyter til bukkejakta. Foto: Øystein Cock Rønning
Stortest:

De beste lokkefløytene for bukkejakt

Heldigvis trenger du ikke ha Steinar Ofsdals musikalske talent for å lykkes med fløyte på bukkejakt. Vi har testet elleve lokkefløyter. Vår favoritt vinner på allsidighet.
Test av haglepatron Winchester Ranger Disperser. Foto: Olaf Schjøll
Sprer godt:

Test av Winchester Ranger Disperser

Ranger Disperser er en velegnet patron for tidligjakta.

På forsiden nå