Moderne sportsfiskebåter har ofte mye fastmontert elektronikk, som krever en god del strøm. Da er det greit å ha ei batteripakke du kan stole på. Foto: Sondre Haugholt Breian

Derfor bør du bytte til litiumbatteri i båten

Det koster litt ekstra, men til gjengjeld får du høy kapasitet, lav vekt og mindre sjans for strømtrøbbel i en og samme pakke.
30. juni 2022

De vanligste batteriene folk flest benytter båten, er ulike former for blybatterier, AGM batterier og GEL batterier.

De har alle sine styrker og svakheter, men felles for alle er relativt høy vekt sammenlignet med kapasitet. De tåler også dype utladninger dårlig, noe som gjerne er et resultat av for høyt forbruk over for lang tid.

Utstrakt hånd

Er det verdt å bytte?

  • Lettere
  • Har jevn spenning
  • Varer lengre
  • Tåler flere ladesykluser
  • Tåler utladning betydelig bedre

Bluetooth eller ei?

Lad batteriet når du kjører


Pass på dette om du skifter til litium

  • Undersøk om du har en lader med ladefunksjon for litium: Selv om du kan lade litiumbatterier med de fleste moderne ladere, får du en mer effektiv ladekurve og bedre resultat om du bruker en lader tiltenkt litiumbatterier.
  • Ikke koble det nye litiumbatteriet i serie eller parallelt med et annet, gammelt blybatteri: En del sportsfiskere benytter seg av elektronikk på 24v. Da er det vanlig å koble to 12v batterier sammen. Skal dette gjøres, bør det være to like batterier med lik kapasitet. Kjøp derfor to litiumbatterier om disse skal kobles sammen, eventuelt et 24v batteri.
  • Et litiumbatteri holder jevnt høy spenning over hele kapasitetskurve. På et blybatteri vil spenningen ofte falle jevnt til batterier er utladet. Dermed er det rimelig enkelt å se når batteriet nærmer seg tomt. Med et litiumbatteri, får man ikke dette forvarselet. Her er det full gass, eller ingen ting. Er du usikker på om batterikapasiteten er tilstrekkelig for ditt bruk, kjøp et batteri med Bluetooth- funksjon, slik at du kan følge med på hvor mye strøm du har igjen.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Utstyr

Næringsminister Jan Christian Vestre vil skrote brukthandelloven. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Bærekraft:

Næringsministeren vil skrote brukthandelloven

... men finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil ikke gi momsfritak for reparasjoner.
Haenel Jaeger NXT er en overraskende enkel rettrekker til en grei pris. Foto: Olaf Schjøll
Enkel rettrekker:

Test av Haenel Jaeger NXT

Det har gått inflasjon i rifler med rettrekkermekanisme. Blant de siste nyhetene finner vi Haenels enkle og trauste Jaeger NXT
Apollo X6i 2-12x50 er et egnet sikte for generell jakt, med en funksjonell kulebanekompensator på toppen. Foto: Olaf Schjøll
For prisbevisste jegere:

Test av Apollo X6i 2-12x50

Kikkertsikter under varemerket Apollo er en nykommer. Vi har skutt med en av toppmodellene, som har 6 ganger zoom.

På forsiden nå