Annonse
En ryddig slukboks med et variert og gjennomtenkt utvalg gjør det lettere å gå systematisk til verks.

12 utvalgte til ørret

Disse må du ha i slukboksen

Hva fester dagens slukfiskere i enden av snøret når ørret står øverst på ønskelista? Her er våre 12 førstevalg i slukboksen, basert på egne og ihuga fiskevenners erfaring!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vi har alle stått der. Kast etter kast, time etter time, byttet redskap, før det omsider røsker befriende i stanga. Fast fisk. På den nye sluken. Du fisker iherdig videre, og snart får du en til, på samme sluken, og slik fortsetter det! Du tenker at du har funnet en vinner. Der og da er den åpenbart et godt valg. Og trolig vil den fange greit med fisk om den heretter blir din prioriterte sluk, som får vesentlig flere kast enn det øvrige innholdet i slukboksen. Favorittslukens fortreffelige fangstegenskaper blir dermed en selvoppfyllende profeti.

Kjenn din sluk

Det er lett å forelske seg i sluker som har gitt gode fangster. Men de danner ikke nødvendig vis en komplett slukboks, som kan hjelpe deg til å knekke koden på hver eneste fisketur.

En viktig nøkkel til suksess, er å kjenne den enkelte sluks egenskaper.

Hvordan oppfører sluken seg i vannet? Under praktisk fiske kan det være et tips å bytte sluk relativt hyppig i starten, for å finne ut hva ørreten vil ha, og så fortsette med det som fungerer.

Tenk variasjon

Men husk at ørretfiske med sluk er mye mer enn det klassiske skjesluk- og spinnerfisket, som har vært dominerende og effektivt her hjemme. Hvorfor endre på noe som funker? Vel, vår tradisjonsbundne tilnærming har også resultert i at vi har blitt hengende litt etter på utstyrsfronten. Nå har det begynt å løsne, også på våre breddegrader.

De enkelte slukene blant våre utvalgte, er ikke unike i seg selv. Men de representerer en gruppe hvor svømmebevegelser, fiskedyp og materialvalg er rimelig likt.

Artikkelforfatteren med ørretkubbe tatt på grunt vann i Nord-Sverige. En hissig skjesluk av typen Møreungen i fargen OBK var det som skulle til.

12 sluktyper vi anbefaler til ørret

Remens Møreungen Chili

Sluker som Sølvkroken Spesial og Abu Lill- Öringen har levert jevnt og trutt gjennom tiår. Vi har valgt en litt nyere variant og manges favoritt, Remens Møreungen Chili, i attraktorfargen OBK. Den er langtkastende og har et slukmønster som har fanget mengder av ørret.

Type: Skjesluk

Fiskeområde: Grunt (0-3 m)

Bevegelsesmønster: Rolig og vaggende

Tid på døgnet: Skumring, dagslys og kveld

Material/vekt: kobber eller stål/ 4-30 g

Lokkeeffekt: Attraktor

Sølvkroken Aura Flake

Halvrunde skjesluker har blitt voldsomt populære og nesten alle produsenter har en eller flere av disse i sortimentet. Slukene kaster svært langt og har nesten samme bevegelse som skjeslukene, men tåler mer fart og kan også fiskes litt dypere. Den mest kjente i Norge er nok Sølvkrokens Lillauren. Vi har valgt en videreutvikling av denne, døpt Aura Flake.

Type: Halvrund skjesluk

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (0-4 m)

Bevegelsesmønster: Rolig og vaggende

Tid på døgnet: Skumring, dagslys og kveld

Material/vekt: Metallplate/ 4-20 g

Lokkeeffekt: Attraksjon

Abu Garcia Toby

De avlange skjeslukene er blant verdens mest brukte og lettfiskede sluktyper. Har mange av de samme egenskapene som halvrunde skjesluker, men er reelle imitasjoner av byttefisk. Formen gjør at de kaster ganske langt, og er lette å sveive inn mens de gis forlokkende bevegelser. Fisker også svært godt når de daler urytmisk mot bunnen etter et spinnstopp. Vårt valg er Abu Garcias Toby 10 g.

Type: Avlang skjesluk

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (0-5m)

Bevegelsesmønster: Urytmiske og middels raske bevegelser

Tid på døgnet: Skumring, dagslys og kveld

Material/vekt: Metallplate/ 5-30 g

Lokkeeffekt: Attraksjon/imitasjon

Abu Garcia Svartzonkers ZaZaa Seatrout

Disse slukene er viden kjent for sine fiskeegenskaper i sjøen, hvor ørretens «fetter» sjøørreten, angriper dem dagen lang. Siden de har lav egenvekt og store og runde overflater, får de rolige bevegelsesmønster og holder seg høyt i vannet, selv under sakte innsveiving. Dette gjør at de passer like godt i grunne ferskvann som i sjøen, og spesielt tidlig og seint på året. Blant plastslukene har du et mylder å velge i, men vi landet på en Svartzonkers ZaZaa Seatrout fra Abu Garcia, en god allrounder som representerer kategorien godt.

Type: Plastsluk/kystwobbler

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (0-3m)

Bevegelsesmønster: Myke og rolige bevegelser

Tid på døgnet: Hele døgnet

Material/vekt: Plast / 5-30g

Lokkeeffekt: Imitasjon

Abu Garcia Lill Zigge

Etter hvert som slukvariantene krysses og nye materialer tas i bruk, finner man noen gode løsninger underveis. Mange sluker bruker i dag både bly- eller blyerstatning, sammen med plast eller et tykt lag epoksy, og havner mellom kystwobbler og sildesluk på kasteegenskaper og svømmebevegelser. En opplagt sluk i boksen, for dette er noe ørreten liker. Vårt valg i kategorien er Lill Zigge, en klassisk s-formet variant fra Abu Garcia.

Type: Hybridsluk

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (1-6 m)

Bevegelsesmønster: Middels raske svømmebevegelser

Tid på døgnet: Skumring, dagslys og kveld

Material/vekt: Metall/Plast/Epoksy / 10-30 g

Lokkeeffekt: Imitasjon

Sølvkroken Pirken

Selv om denne sluktyper alltid har vært størst og mest populær langs kysten, har det lenge vært godt kjent at sluker som Hørgård Stingsild, Remen Atomsilda og vår utvalgte, Sølvkroken Pirken, i størrelser opptil ca. 25 gram gir stor ørret i ferskvann, og kanskje spesielt i høyfjellet. De kaster langt, kan sveives veldig raskt og imiterer små byttefisk som prøver å stikke av.

Type: Sildesluk

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (1-6 m)

Bevegelsesmønster: Middels til svært raske svømmebevegelser

Tid på døgnet: Dagslys

Material/vekt: Bly eller sink, 6-30 g

Lokkeeffekt: Imitasjon

Synkende Rapala Scatter Rap Countdown

Rapala har vært med på å gjøre wobblere til et verdensprodukt. Spesielt har den flytende originalen og den synkende Countdown- wobbleren blitt populære. Vi har valgt en moderne utgave av en synkende 7 cm Countdown, utstyrt med den nye «Scatterskjea» i front. Skjea gir wobbleren en «syk» og uregelmessig gange, i tillegg til at den synker og kaster ganske langt. Countdown kommer i mange størrelser, men 5-9 cm er mest vanlig til kastefiske. Til dorging helt opp til 13 cm. På fargefronten er «ørretfarger», hvitfisk og sterke farger populære.

Type: Massiv wobbler

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (1-4 m)

Bevegelsesmønster: Hissig og urytmisk

Tid på døgnet: Hele døgnet

Material/vekt: Balsatre og plast/ 7 g

Lokkeeffekt: Imitasjon

Prey Target

Det finnes en rekke gode wobblere av hul plast med kuler. De kommer i alle størrelser. For ørretfiskerne er det avlange kropper fra 3–12 cm som duger best. Vår variant er Seebergs Prey Target 8,5 cm. Den kaster svært langt, er iført ørretdrakt og fylt med hissige kuler som lager et heftig lydmønster som lokker på lang avstand. Wobbleren fisker særdeles godt etter stor ørret og kan både kastes og dorges.

Type: Kastewobbler m/ kuler

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (1-3 m)

Bevegelsesmønster: Fra middels til hissig svømmemønster

Tid på døgnet: Hele døgnet

Material/vekt: Plast og raslekuler/ 5-15 g

Lokkeeffekt: Imitasjon

Sølvkroken Spesial Spinner

Spinnere er sammen med skjeslukene tradisjonelt et av de mest brukte agn til ørretfiske. Men spinnerne taper terreng, fordi den ikke er like anvendelig overalt. Det høylytte og visuelle kaos den lager, passer svært godt i bråkete elver, i farget vann, i skumring og på irritabel fisk som skal forsvare revir. Mindre ørret elsker også spinnere. Vårt valg er folkefavoritten Sølvkroken Spesial Spinner (tidl. Panter Martin), hvor skjea er tredd over wiren, og derfor spinner lettest av alle, og blir mer kompakt.

Type: Klassisk spinner

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (1-4 m)

Bevegelsesmønster: Unikt pulserende svømmemønster

Tid på døgnet: Hele døgnet

Material/vekt: Metall og wire/ 4-9 g

Lokkeeffekt: Attraksjon

Blue Fox Vibrax

For at en spinner skal være en spinner, må den ha en skje i front som spinner rundt wiren som holder den sammen. Med det som krav, gir det rom for ganske store variasjoner, og alt fra egne gummifisk i bakparten, til kropper på størrelse med sluker. Vi har gått for den mest kjente annerledes-spinneren, nemlig Blue Fox Vibrax, som har en løs metalltønne som ligger utpå en messingbolt og lager et forlokkende og hissig lydbilde i vannet.

Type: Spinner med hybridkropp

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (1-4 m)

Bevegelsesmønster: Unikt pulserende svømmemønster

Tid på døgnet: Hele døgnet

Material/vekt: Metall og wire/ 4-10 g

Lokkeeffekt: Attraksjon

Strike Pro Astro Vibe

Nylig publiserte vi en artikkel som tok for seg disse pussige slukene av metall eller plast, hvis eneste «mål» er å svømme nedover. Det gir voldsom motstand ved innsveiving, og sluken begynner å riste energisk, noe ørreten ser ut til å like (eller mislike) sterkt. Vibrasjonsslukene er svært gode på dypt vann, og når man vil holde relativt konstant dybde under innsveiving. Vi har plukket ut en av de mest populære, Strike Pro Astro Vibe, som også er blant de første som slo igjennom i Norge.

Type: Vibrasjonssluk

Fiskeområde: Grunt, dypt og pelagisk (1,5-30 m)

Bevegelsesmønster: Unikt pulserende svømmemønster

Tid på døgnet: Hele døgnet

Material/vekt: Metall/sink eller plast/sink/kuler/ 9-17 g

Lokkeeffekt: Attraksjon/imitasjon

Daiwa Duch Fin Shad

De myke agnene er på mange vis siste skrik. De fleste dyktige allroundfiskere har for lengst begynt å «plukke» storørret ved hjelp av disse naturtro og effektive agnene. (I Jakt & Fiske 7–2018 kan du fordype deg i bruken av myke agn etter ørretfiske i elver og vann.) Vi puttet den populære Duck Fin Shad, fra japanske Daiwa i vår ørretboks. Den imiterer perfekt små byttefisk og fungerer til alt – også ørret. Rigget med wolfram jigghode fra Berkley.

Type: Myke agn

Fiskeområde: Grunt og pelagisk (0,5-30m)

Bevegelsesmønster: Naturtro svømmemønster

Tid på døgnet: Hele døgnet

Material/vekt: Myk plast + vekt (3-20 g) + kroksett

Lokkeeffekt: Imitasjon

Slukene er et team, ikke enkeltspillere. Ulike egenskaper er derfor viktig.

Dette skal du vektlegge

1) Størrelse

Lengde og volum på en sluk kan ha stor betydning for resultatet. Skal du eksempelvis få mange fisk, lønner det seg oftest å velge en liten sluk (under 5 cm). Til stor fisk kan det lønne seg å gå opp i størrelse (middels 5–9 cm, store over 9 cm).

2) Fargevalg

Folkefavoritter som kobber og rødt, sølv med røde prikker, eller sort med gule prikker, er populære fargekombinasjoner. Men det er lov å tenke utenfor boksen. Glem enkeltsluker og gammel vane. Har du et lite utvalg av de fire grunnfargene (se punkt 3), vil du alltid kunne lure opp en ørret eller tre.

3) Grunnfarger/design

Lyse farger: hvit, lys gul og sølv.

– Mørke farger: sort, brun, kobber og messing.

– Attraksjonsfarger: oransje, rød, lime og alle fluoriserende farger.

– Ekte imitasjoner.

Sørg for god oversikt i slukboksen. Fylles den til randen, er innholdet langt mer utsatt for rust. I tillegg blir det fort et sammensurium, der alt hekter seg i hverandre.
Powered by Labrador CMS