Annonse

Stortest | Allround jaktkniver

Stortest breddetest av allround jaktkniver
Ditt viktigste kriterium når du velger jaktkniv, bør være en skarp og varig egg som lett larseg vedlikeholde. Kniven på bildet er Gerber Spine.

Hva er beste allround jaktkniv?

Vi har hardtestet 10 allround jaktkniver. Det ble en tøff konkurranse. Kvalitetsnivået er høyt – også i nedre prissjikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I slakteprosessen er det stor forskjell på et lite rådyrlam og en storvokst hjort eller elg, men det er fullt mulig å finne kniver som gjør en habil jobb i de fleste situasjoner, enten man skal slakte stort eller smått.

I tdenne esten har vi vurdert knivens egnethet til utvomming, flåing og grovpartering i felt. En god allroundkniv må ha en utforming som gjør at den effektivt kan brukes i alle de tre prosessene.

Dette er en vanskelig vurdering, da det i utgangspunktet finnes svært tilpassede kniver til de ulike formålene. En allroundkniv må inneha egenskaper som i tilstrekkelig grad tilfredsstiller nokså ulike egenskapsbehov.

Akkurat passe

En kniv til utvomming, bør ikke være for stor og bred, da den også skal brukes til å skjære bort endetarmen (soting) på mindre dyr, og må få plass inne i bekkenet på dyret. Til flåarbeidet derimot, er det ønskelig med en bred og buet kniv for at arbeidet skal kunne gjøres effektivt.

Avslutningsvis er det i villreinfjellet ofte behov for å grovpartere slaktet for at det skal få plass i en ryggsekk.

I vår utvalg la vi til grunn at en allround jaktkniv i utgangspunktet bør ha en bladlengde på +/- 10 cm. Den bør ikke være for bred eller ha for rund form. Den bør være enkel å bruke og grei å vaske. Flere av knivene i esten er såkalte fulltangekniver. Det vil si at stålet fortsetter gjennom hele skaftet. Dette gir en svært solid konstruksjon, og er kommentert som en positiv egenskap.

Eggen viktigst

Vi har lagt størst vekt på hvor godt eggen holder seg skarp gjennom bruk på flere dyr, samt hvor godt den responderer på skjerping med diamantbryne.

Stortest: Lette bryner for skjerping i felt

Videre har vi vurdert skaftets utforming og grep. Vi kommer heller ikke utenom slirene, som skal beskytte og holde på kniven, foruten å beskytte brukeren ved bæring. Slirene i denne testen er enten produsert i en form for plast eller skinn.

Plastslirene er enklest å reingjøre, men skinnslirene tar seg best ut i beltet. Det kan være en fordel for skinnslirene om de har et plastinnlegg, som beskyttelse både for kniven og brukeren. Ingen av skinnslirene i denne testen har dette, men de framstår alle som solide og gode i lærkvaliteten.

Til slutt har vi gjort en vurdering av pris kontra opplevd kvalitet og brukerglede.

Gjennomføring

Testen er utført av tre erfarne hjorteviltjegere med mange dyr i prosess gjennom sesongen. Knivene har gått på rundgang mellom testerne, slik at alle har fått prøve knivene til sitt bruk.

Med utgangspunkt i testkriteriene, har vi til slutt gjort en samlet vurdering av hver kniv.

Testen oppsummert

Alle knivene ble levert med en god og skarp egg fra fabrikk. Den største forskjellen opplevde vi på hvor godt eggen holdt seg gjennom sesongen. Det er et stort prisspenn på produktene i testen, fra ca. 200 til nesten 1700 kroner.

Prisen gjenspeiler materialvalg og løsninger mer enn opplevd kvalitet under slakteprosessen. Det er derfor gledelig å konstatere at man kan få svært mye kniv for en billig penge.

Test: Beste fileteringskniv

Vinneren ble likevel den dyreste kniven i testen, mest fordi den til syvende og sist hadde den mest varige eggen, sammen med gode løsninger på øvrige kriterier.

Utvalg

Vi har tatt kontakt med en rekke leverandører, og har lagt vekt på å få inn et representativt utvalg av allround jaktkniver, som også er relativt lett tilgjengelig på markedet. Av de store norske leverandørene, Øyo, Brusletto og Helle, ønsket ikke sistnevnte å levere kniver til testen.

Dette er knivene vi har testet:

Powered by Labrador CMS