Annonse

Efttex 2018

Her er ditt nye fiske­utstyr

Amsterdam var vertsby da verdens nest største sportsfiskemesse ble arrangert tidligere i sommer. Vår mann var på plass for å se nærmere på utstyrsnyhetene for neste sesong.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Ingen andre byer i Europa håndterer sportsfiskeutstyr i samme grad som Amsterdam. Her har en rekke av de store produsentene sine Europa-kontorer, lager eller agenter. Byen var derfor et naturlig vertssted for årets messe, som var den 37. i rekken.
Som først ut av de store fiskemessene, blir forventningene på Efttex enorme. De som klarer å vinne en eller flere produktpriser her, vil automatisk ha en fordel når messer som ICAST i USA eller China Fish åpner kort tid etter. Pokalen og det runde blå stempelet, henger skyhøyt hos produsentene og stemmes inn av besøkende og journalister.

Nye trender
Alle vil prate om trender for neste år. Etter 20 år i bransjen har vi sett mye – og det meste en variant av før. Men bevares, går man på detaljnivå er det faktisk mange små og store revolusjoner som blir vist. Spesielt lukes irritasjonsmomenter bort, noe som skaper kjekke løsninger som gjør vårt sportsfiske enklere.

Siden vi har valgt å fokusere på utstyr som blir tilgjengelig i Norge, var det svært mye predatorfiske produsentene ønsket å demonstrere. Her er trenden ganske klar: Det går mot ”down sizing” i predatorfiske. Altså mindre wobblere, softbaits og sluker.

RAI-senteret er et populært sted for Efttex-messen. Ingen andre byer har huset messa flere ganger enn Amsterdam.

Dansk guru
Gutta bak Savage Gear stilte, i motsetning til andre, med kilosgjedder i hyllene. Lunefulle og lekne. Fullt klar over at de bryter normer og skaper nye trender hele tiden.

– Vi har både store og små nyheter i år – det er opp til fiskerne å velge, sier Mads Grosell, mannen bak Savage Gear. Ingen enkeltperson har påvirket det europeiske markedet mer enn den ambisiøse dansken det siste tiåret.

Fraværende flueprodusenter
Det var mer fluefiskeutstyr i år enn da vi besøkte messa i 2016. En stor del av hallen var avsatt til fluebinding, fluesnører, bekledning og til fluestenger. For fluefiskende reportere, innkjøpere og andre besøkende var det hit man gikk for å dempe kasteabstinensene. Disse oppstår oftest rett etter et par stang- eller snørepresentasjonsrunder med mennene bak noen av bransjens mest kjente merkevarer. Rio, Snowbee, Sage, TFO, Hardy og Winston var til stede. Likevel henger utvalget ikke på greip med salgstallene i Europa, der merker som G. Loomis, Orvis, Simms, Patagonia, Loop og Guideline hadde vært hyggelig å se …

Fluefiske var langt sterkere representert i år enn da vi dekket messen i 2016. Her fluebinding på en av standene på åpningsdagen.

EFTTA viktig aktør

Arrangøren av messa, EFTTA (Europe Fishing Tackle Trade Assosiation), har som hovedmål å støtte bransjen med å promotere sportsfiske, internasjonal handel og miljøspørsmål. Efttex-messen er deres viktigste inntektskilde. Derfor var det mange som undret seg over at storkanonene Shimano og Westin uteble på årets messe.

Mustad SUSTAINABILITY og Triangle Hooks – Beste krok/endetakkel
Krokprodusentene var svært godt representert på messen. Giganter som Mustad, Gamakatsu, Eagle Claw og VMC hadde flere av messens største stander. Mustad ble for undertegnede messens beste stand, som den eneste helnorske standen med representanter fra fabrikken på Gjøvik på plass. CEO, John Are Lindstad, fortalte at deres største satsing på flere tiår ikke har med kroker å gjøre, men om fjerning av plastinnpakning i alle ledd i nær framtid. «Sustainability» (bærekraft) var innprentet på veggen og minnet alle som var innom standen om sitt nye hovedfokus.

John Are Lindstad og Anders Nygård viste fram Mustads nye miljøvennlige satsing.

For anledningen hadde Mustad laget en krok som representerer endringen i firmaet og fordi den skulle svøpes i en enkel pappeske. Kroken heter Triangle Hook, er trekantet i godset og minst 20 prosent sterkere enn alt annet. Den leveres foreløpig i disse tre kroktypene; Malle, sirkel og åpen agnkrok. Krok og innpakning vant som forventet prisen for beste krok!

Mustads største satsing på flere tiår har ikke med kroker å gjøre, men fjerning av plastinnpakning i alle ledd i nær framtid.
Sufix 131 – Beste multifilamentIgjen har snøregiganten Sufix fra Rapalakonsernet samarbeidet med Gore. Forrige gang flettet de inn et Gore Performance fiber i en åttekjerners line kalt 832. Den ble en kjempesuksess og nå tar de steget videre med 131. I praksis betyr dette at tolv tråder er spunnet rundt et Gore Performance fiber for å hindre problemene med intern bevegelsesslitasje på flettede liner med åtte eller flere tråder. Trolig vil dette bli noe flere slår seg på, da Berkley stilte ut sin variant med 8+1 tråder. Sufix fortsetter å kjempe mot Berkley og i denne runden var det altså 131 som vant årets pris. www.elbe.no
Savage Gear 3D Swim SquidDet var en stim med nyheter på standen til Svendsen Sport fra Danmark. Danskenes desidert viktigste merke er uten tvil Savage Gear. Noe annet de viet mye plass var blekkspruter og saltvannsagn. Savage Gear kaller sin ufattelige naturtro versjon ikke lenger en imitasjon – men en «klone». 3D Swim Squid kommer i fem farger, fordelt over fire størrelser (4, 5, 7 og 10”) og leveres ferdig rigget med saltvannskroker. Det vil ikke overraske om vi snart fisker mer med naturtro blekksprut på havfiske i Norge. www.savage-gear.com
Sage Igniter fluestangVerdens største fluestangprodusent ble på messen vist fram av Marc Bale og Rudi Heger. Rudi, som tidligere solgte Sage i Norge, presenterte en Igniter ferskvannsstang i klasse 6 i en 25 meter kastedam. Stanga bygger videre på den raske toppmodellen Method, og skal takle tyngre fluer, synketupper og vind. Stanga jeg fikk i hånda, falt godt i smak og ga litt mer feeling en Method og ville muligens tilgitt en dimensjon tynnere fortom enn forgjengeren. Designmessig er det som vanlig ingen overraskelser fra amerikaneren, som følger gamle tradisjoner.

www.sageflyfish.com

Daiwa Exist LT haspelsnelle – Beste haspelsnellePå haspelsnellefronten skal alt bli lettere. Igjen. Denne gangen er det Daiwa, med en ny vesentlig lettere toppmodell, som setter standarden. Snellen som i glasshus svever på magnetisk kraft, er Daiwas toppmodell i Light and Tought (LT) serien av lette sneller. Exist LT har snellehus i et stykke magnesium, 13 kulelager og er en oppvisning i minimalistisk eleganse og funksjonalitet. Pyntedeksler, luftrom og unødvendige skruer er fjernet, og den silkemyke snella står igjen som liten, men robust. Japanernes snellehus følger hoveddrevet tett og kan knapt bli mindre. Ingen kunne hindre dem å ta med den gjeve prisen for beste haspelsnelle østover. www.daiwa-scandinavia.com
Abu Venerate haspelserieI 2019 kommer det minst to nye stangserier til landet. En av dem er Venerate-serien, som balanser rundt tusenlappen. Stangserien har som mål å gi maksimalt med stang for pengene. Nytt av året er et mer spenstig design og enda større produktspekter, som kommer til å dekke de fleste skandinaviske behov. Over nyttår kommer 18 nye stenger som progressivt øker fra den nette 5,6 fots stanga med kastevekt fra 2-10g til den 12 fots 40-140g laksestanga. I den imponerende stangbuketten er fire av stengene rigget for multiplikator med pistolgrep. www.abugarcia.no
PowerRay Wizard UndervannsdroneSelv om det ikke er allemannseie ennå, ser det ut som om undervannsdroner blir noe flere kjøper eller har lyst på. PowerRay drona er i salg i flere butikker i Norge. Den enkle drona ligger på om lag 20 000 kroner, styres av flere motorer og er utstyrt med kraftige LED-lys og et 4K kamera i front. For å styre herligheten følger det med en 70 m lang kabel med en trådløs sender, som må ligge på land for å formidle signalene fra dronen til en håndkonsoll med WiFi. PowerRay har på sett og vis blitt den bløte utgaven av DJI og ser ut til å fungere som lovet. Vi har bestilt den største pakken med VR-briller, fjernkontroll og ekstra batteri i en trillekoffert for test. www.powervision.me
Hardy HBX fluesnelle – Beste nye fluesnelleHouse of Hardy er fluefiskeuniversets Rolls-Royce. For å bevare varemerket sitt, har de nå tatt tilbake deler av produksjonen til England. På snellefronten kunne de presentere HBX for ferskvann og saltvann. Saltvannssnellen har vanntett og robust brems, innpakket i et slående vakkert snellehus i kjent Hardy-stil. Ferskvannssnella er en sau i ulveklær. Den flotte og moderne snella har nemlig en klassisk Hardy klikkbrems og er svært lett. Den gjeve prisen for beste fluesnelle gikk til saltvannsutgaven fra England. www.hardyfishing.com
Savage Gear High Rider 330 KayakDen 330 cm lange oppblåsbar sit-on-top kajakken er laget for fisking og ikke noe annet. Den mangler bakparti, og blir derfor kortere og lettere enn mange andre fiskekajakker. Den har et avstivet gulvparti, som er stødig nok til å stå og kaste på, samtidig som det fortsatt er enkelt å hoppe i land om ønskelig. Den takler 200 kg last, veier 20 kg og leveres med stol, pumpe og lappesett. Sjefen selv viser fram doningen for oss og tror den går rett inn hos sjøørret- og predatorfiskere i Norge. www.savage-gear.no
Leech Net Pro – solbriller m/myggnettSolbriller m/myggnett er smart og utviklet av Leech fra Sverige. Myggnettet sitter fast i brillen og de tar knapt plass i sekken. Vi gir honnør for ideen, for hvem har vel ikke hatt lyst å rive to hull i myggnettingen og tape den rundt brillekanten en varm sommerdag?www.leecheyewear.com
Flytende fiskeplattformerDet er tydeligvis ikke noen som har utviklet én perfekt løsning for å holde en fisker flytende, effektiv og trygg. Hvert år kommer nye varianter med mer eksperimentelle løsninger produsentene vil ha oss til å bestige. På Best Product-standen sto blant annet disse nye typene utstilt i håp om å få med seg Efttex-stempelet med hjem. Til venstre er den svenske ”fluefiskeflåten”, som er beregnet å sitte eller stå på, og padle som en kajakk eller et SUP-brett. Den mer kjente utformingen på Seven Brass Design sin modell, er basert på en klassisk u-bellybåt, men kalles i stedet for en ”plattform”. Denne takler elmotor og skal være svært stødig. Om de blir å se i norske innsjøer gjenstås å se. www.seven-bass-design.com / www.icrossflyfish.com
Grisunger fra CWCStefan Trumstedt er en suksessfull gjeddefisker. Den høylytte svensken viste stolt fram en nyere variant av jerkbaiten «The Pig». Nyheten her er downsizing, og de har laget flere mindre varianter beregnet for stor abbor, gjørs og selvsagt – gjedde. De små utgavene kan fint rigges med en inneklemt enkeltkrok og fange fisk selv i ordentlig gjengrodde områder.I Norge distribueres CWC sine produkter gjennom Seeberg. www.seeberg.no
Fishup insektsimitasjonerSom en fluefiskende haspelfisker har jeg i en årrekke vært på jakt etter softbaits som imiterer de vanligste insektene her til lands, og som kan brukes bak en kastedupp eller sammen med små søkker og letter stenger. Med disse fra Fish Up er det ikke lenge før jeg skal få napp! Spesielt sans fikk jeg for øyestikker- og steinflueimitasjonen – og tok med meg en neve fra «godtebutikken». I Norge er det Gone Fishing Pro som er leverandør.www.fishup.com
Rapala Super Shadow Rap – Beste kunstagnSuper Shadow Rap (her avbildet med en avmagret Storm softbait) er en hybrid-sluk som skal imitere rykningene og de siste tapre forsøk på å unnslippe tanngarden til forbipasserende predatorer. Den spesielle hybrid-wobbleren fra finnene er ikke helt ny, men leveres nå i langt flere størrelser enn tidligere. Kroppens utforming og fasong ligner nå langt mer enn klassisk jerkbait og er utstyrt med VMCs nye og kraftige gjeddekroker. Det som skiller dem fra vanlige varianter er at det sitter en underdimensjonert wobblerleppe i front. Det får wobbleren til å flashe buken mer og skape bevegelser de klassiske utforminger ikke klarer å gjenskape. Derfor ble det pokal, heder og ære til finnene. www.elbe.no
Powered by Labrador CMS