Annonse

Sverige mener seg fri for svinepest

Et villsvinkadaver pakket i plastikk løftes ut av prøvetakingsteltet. Neste stopp er forbrenningsovnen.
Et villsvinkadaver pakket i plastikk løftes ut av prøvetakingsteltet ved Fagersta i Sverige. Neste stopp er forbrenningsovnen. Nå mener svenskene at det ikke er mer afrikansj svinepest i landet.

Sverige har informert EU om at landet er kvitt afrikansk svinepesten og ber om å bli erklært pestfritt.

Publisert Sist oppdatert

Fredag har det gått et år siden det første svenske tilfellet av dyresykdommen ble oppdaget. Landet sier strategien mot smitten har vært vellykket, og Jordbruksverket ber EU erklære at Sverige er kvitt sykdommen.

– Vi har kommet betydelig lenger enn vi kunne forstilt oss ved starten av utbruddet, sier Madeleine Haal Gertzell, som leder etatens avdeling for smittebekjempelse.

I en pressemelding peker hun blant annet på godt samarbeid mellom jegere, kommuner og andre etater og fleksibilitet fra beboerne i det aktuelle området.

– Alle har forstått alvoret i situasjonen, noe som har gjort at vi kunne begrense smitten, sier Haal Gertzell.

Jordbruksverket har sendt en formell forespørsel til EU-kommisjonen der de ber om at Sverige erklæres pestfritt ved utgangen av september. Et endelig vedtak må fattes av EUs medlemsland, og det kan tidligst skje etter år etter det siste smittetilfeller. 

Totalt er det påvist smitte i 68 villsvinkadaver i smitteområdet, ifølge svenske veterinærmyndigheter. 59 tamgriser og 92 villsvin er avlivet, men det er ikke påvis smittespredning siden slutten av september i fjor.

Powered by Labrador CMS