Annonse

Oslofjorden:

Foreslår inngripende tiltak for å redde Oslofjorden

Selv om innsatsen for å redde Oslofjorden er trappet opp, er tilstanden i fjorden alvorlig, viser en ny rapport. Nå foreslår Regjeringen ytterligere inngripende tiltak i tillegg til store nullfiskeområder.

Publisert

Med noen unntak utvikler økosystemet i Oslofjorden seg i feil retning, ifølge en tilstandsrapport fra Norsk institutt for vannforskning (Niva). Arbeidet med å redde fjorden går for sakte, slår de fast:

«Selv om det gjøres betydelig innsats for å forbedre forholdene, viser gjennomføringsrapporter fra Oslofjordplanen at framdriften er for langsom og virkemidlene ikke tilstrekkelig forsterket til å nå miljømålene innen 2026», heter det i rapporten.

Faktatittel

  • Det tillates kun fritidsfiske etter fisk med håndholdte redskaper i Oslofjorden
  • Antall teiner som kan brukes i teinefiske av fritidsfiskere halveres (fra 20 til 10 stk. per person)
  • Antall teiner som kan brukes i hummerfisket av fritidsfiskere halveres (fra 10 til 5 stk. per person)
  • Fiske med reketeiner forbys i fritidsfisket
  • Adgangen til å gi dispensasjon fra påbudet om sorteringsrist i fisket etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål fjernes
  • Bruk av oppsamlingspose og krepsespalte i fisket etter reker med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål forbys
  • Fiske med bunnsatte garn, line, snurrevad, ruser og annen redskap egnet til å fiske bunnfisk forbys i hele fjorden
  • Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot bunnsatte garn fjernes
  • Adgangen til å gi dispensasjon fra forbudet mot fiske i gytefelt for torsk fjernes
  • Fartøy med hjemmelslengde over 11 meter i fisket etter reke med reketrål og fisket etter kreps med krepsetrål kan kun fiske utenfor grunnlinjene
  • Fiske etter brisling og sild forbys i Oslofjorden, innenfor en linje som følger de sørlige grensene til nasjonalparkene
  • Fartøy med hjemmelslengde over 13 meter i fiske etter brisling og sild kan kun fiske utenfor grunnlinjene
  • Alt fiske forbys i nullfiskeområde 1 (Indre fjord)
  • Alt fiske forbys i nullfiskeområde 2 (Færder nasjonalpark)
  • Alt fiske forbys i nullfiskeområde 3 (Hvaler nasjonalpark)

Regjeringen la i 2021 fram en plan for tiltak i Oslofjorden fram mot 2026. Mandag kom Miljødirektoratet med en rapport om tiltakene som er gjort for Oslofjorden det siste året. Samtidig har Niva undersøkt tilstanden i fjorden på oppdrag fra direktoratet.

– Et alvorlig bilde

Nivas rapport gir en oversikt over miljøtilstanden i Oslofjorden de siste fem til ti årene og utviklingen de siste 10–50 årene. 

– Denne rapporten viser et ganske alvorlig bilde når vi ser på hele økosystemet i Oslofjorden samlet, sier Helene Frigstad, seniorforsker i Niva og prosjektleder for tilstandsrapporten, til NTB.

Miljødirektoratet er ikke overrasket over funnene fra Niva.

– Det tar tid før naturen responderer på endringer. Det er derfor ikke overraskende at miljøtilstanden i Oslofjorden fremdeles ikke er bedre, til tross for at tiltak er i gang, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

– Alle må bidra

Forurensning fra landbruk, avløp og industri, langvarig overfiske, og bygging i strandsonen bærer hoveddelen av skylden.

Det er nødvendig med tiltak innen avløp, jordbruk, fiskeri og utbygging i strandsonen, mener Niva.

– Det nytter ikke å peke på hverandre og si at det er ikke vår skyld. Alle må bidra, sier Frigstad.

Blant annet nitrogen skaper store problemer for Oslofjorden. Avløp og jordbruk står for til sammen rundt 75 prosent av nitrogenet som renner ut i Oslofjorden, ifølge Miljødirektoratet.

Flere kommuner jobber med å fjerne nitrogen fra avløpsvannet.

– Nitrogenet kommer fra urin, og i Ytre Oslofjord havner det omtrent rett ut i fjorden når det ikke er tilstrekkelig rensing. Vi jobber for at flest mulig av de største avløpsanleggene skal ha nitrogenfjerning på plass i løpet av 2030, sier Hambro.

For mye fiske og bygging i strandsonen

Rapporten understreker at det er nødvendig å begrense fisket i Oslofjorden mer enn i dag, og at det tillates for mye bygging i strandsonen.

Så mye som 91 prosent av kystkommunene tillater bygging i deler av strandsonen hvor det i utgangspunktet er forbudt å bygge.

En rapport som statsforvalterne på begge sider av Oslofjorden ga ut sommeren 2024, viste at kommunene innvilger dispensasjon i 40 prosent av sakene der Statsforvalteren frarådet bygging. 

Foreslår strenge tiltak for fiskeri

Regjeringen sender nå flere forslag til nye fiskeritiltak i Oslofjorden på høring. Et av tiltakene er innføringen av tre store nullfiskeområder, slik både Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet har anbefalt. Områdene det er snakk om er Indre Oslofjord fra Moss og innover, Hvaler nasjonalpark og Færder nasjonalpark. I tillegg foreslås det blant annet forbud mot sportsfiske med annet enn håndholdt redskap (se egen faktaboks). Høringsfristen er 22. april 2025.

– Situasjonen i fjorden tilsier at det er behov for strengere tiltak. Jeg vet at flere av forslagene vil påvirke dem som lever av og rundt fjorden. Derfor ønsker vi en bred høringsprosess, der det er rom for justeringer, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).

– Ikke ofte jeg gir ros til regjeringen

Naturvernforbundet jubler over de nye forslagene fra regjeringen. 

– Vi er veldig glade for at regjeringen har innsett alvoret og tør å foreslå så inngripende tiltak. Dette vil møte motstand fra særinteresser, men vi er trygge på at de foreslåtte tiltakene er rette og nødvendige, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

Også Oslos miljøbyråd Marit Vea (V) er fornøyd.

– Det er ikke ofte jeg gir ros til regjeringen i naturpolitikken, men tiltakene de foreslår i dag, er bra, og helt nødvendig for å redde Oslofjorden, sier hun.

MDGs Une Bastholm er lettet over at regjeringen nå foreslår innstramminger i fisket.

– Nå håper jeg dette kommer på plass raskt, sier hun og understreker at dette bare er starten for å gjøre fjorden frisk igjen.

NJFF advarer

Også Norges Jeger- og Fiskerforbund er helt enige i at tilstanden til Oslofjorden er for dårlig, og at noe må gjøres. Derimot er ikke forbundet like panegyrisk som Naturvernforbundet, og har ved flere anledninger advart mot å innføre tiltak forbundet kaller sjablongmessige. 

Forbundet frykter at engasjementet for å ta vare på fjorden, som for eksempel dugnadsarbeidet med restaurering av alle de viktige sjøørretbekkene som renner ut i fjorden, kan forsvinne om sportsfiskerne ikke får fiske på de bestandene som tåler det.

– Forbud mot bunntråling og strengere krav til maks- og minstemål på høstbare arter er eksempler på tiltak som bør iverksettes. Dette må komme i tillegg til renseanlegg og andre tiltak for å redusere utslipp til fjorden. I tillegg er det viktig at oppsyn og kontroller intensiveres, samt at informasjonen til fritidsfiskere er god, uttalte sportsfiskekonsulent Sondre Breian til forbundets egne nettsider i fjor da forslaget om nullfiskeområder kom på bordet første gang.

De tre foreslåtte nullfiskeområdene som nå er sendt ut på høring.
Dette er et eksempel på et nettverk av mindre fullfiskeområder slik NJFF har foreslått. Forbundet understreker at det er den eksakte utformingen og plasseringen av slike mindre nullfiskeområder må gjøres etter nøye vurderinger fra fagmiljøene.

Foreslår egne områder

Mot slutten av fjoråret, foreslo også NJFF alternative nullfiskeområder. Men der forslaget som nå er sendt ut på høring altså inneholder tre store områder, anbefalte forbundet et nettverk av mindre fredningsområder.

– Denne tilnærmingen vil blant annet i større grad tillate etablering av referanseområder for å vurdere effekten av tiltaket. Det vil også i større grad ivareta en rimelig tilgjengelighet for befolkningen rundt fjorden. Forbud mot bunntråling i nasjonalparkene og andre steder det vurderes hensiktsmessig bør uansett innføres, sa rådgiver og biolog Øyvind Fjeldseth i den forbindelse til NJFFs egne nettsider.

Powered by Labrador CMS