Annonse

Naturkart

Sjekk jaktområdet ditt i det nye naturkartet

Jakter du i områder med naturskog? Nå kan du sjekke selv med en helt ny kartløsning utarbeidet i samarbeid mellom forskere fra en rekke institusjoner. Se nederst i artikkelen.

Regjeringen har svart på tiltale, og lansert landets første oversikt over gjenværende naturskog i Norge.

Det er snaut et år siden 167 forskere signerte et opprop som oppfordret regjeringen til å gjennomføre en kartfesting av de siste naturskogene innen utgangen av 2025.

«Manglende dokumentasjon og betydelig årlig hogst i naturskoger kan medføre irreversible tap av naturverdier i norsk skog …» het det blant annet i pressemeldingen som fulgte. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) plukket opp hansken noen dager seinere, og lovte å ha på plass en digital løsning innen utgangen av 2024.

Tidligere denne uken lanserte Bjelland Eriksen kartet sammen med landbruks- og matminister Geir Pollestad.

– Det er et stort arbeid å lage en full oversikt over all natur i Norge, det tar tid, det er mye natur, sa førstnevnte til NRK i forbindelse med lanseringen av kartet.

Slik funker kartene

Bruk av fjernmålingsdata og modellering har gjort det mulig å produsere det landsdekkende kartet, eller kartene. I den digitale løsningen finnes det nemlig tre kartlag, som alle viser ulike tilnærminger til begrepet «naturskog»:

  • Skog etablert før 1940, ikke flatehogd
  • Naturskogsannsynlighet
  • Naturskogsnærhet
  • Begrepet «Naturskogsannsynlighet» beskriver enkelt sagt sannsynligheten for at det finnes naturskog i et gitt område.

Begrepet «naturskogsnærhet» prøver å beskrive hvor nær et gitt skogområde er en definisjonen av naturskog, som blant annet tar hensyn til mengden av dødved og variasjon i nedbryting av den døde veden. Også det såkalte suksesjonsstadiet spiller inn, som er et begrep som forteller noe om den biologiske utviklingen i skogen. Eksempelvis vil en ung skog som i skognæringen kalles for hogstklasse 2, få en lav naturskogsnærhet.

 Du kan lese mer om datagrunnlag og definisjoner i denne presentasjonen.

– Dette er en førsteversjon vi ikke har hatt veldig lang tid til å lage. Får vi ressurser til å videreutvikle kartet, er håpet å gjøre det enda mer presist enn i dag, sier forsker Marius Hauglin ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) til Jakt & Fiske.

Hauglin har vært prosjektleder og en av de mange forskerne som har bidratt med utviklingen av kartet. Også forskere fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Norsk institutt for naturforskning (Nina) og Universitetet i Oslo – Naturhistorisk museum (UiO) har bidratt. 

– Greit kunnskapsgrunnlag

Miljødirektoratet, som fikk oppdraget med å etablere et offentlig tilgjengelig kart over naturskog fra Klima- og miljødepartementet (KLD) og Landbruks- og matdepartementet (LMD), mener kartene slik de nå foreligger har akseptabel presisjon som en del av et kunnskapsgrunnlag, men advarer mot å bruke kartene som eneste forvaltningsgrunnlag.

På egne nettsider skriver direktoratet at «kartet må betraktes som førsteversjoner med betydelig potensial for videreutvikling.»

Sjekk din nærskog eller jaktterreng

Er du nysgjerrig på hvor mye naturskog det er igjen der du bor eller jakter? Da kan enkelt sjekke selv nedenfor:

Powered by Labrador CMS