Annonse

Jubelsesong i mange lakseelver

13. juni, i sin 47. sesong (!) i Orkla, landet Alan Steinsvoll fra Mausund denne giganten på 23,6 kilo på Engmannvaldet. Alan brukte nærmere to timer på å temme kjempen, som trolig er tidenes Orklalaks.

Mye vann. Mye stor laks. Mye feit fisk. Sesongen har bydd på et suverent fiske i Trøndelag og i mange av elvene på Vestlandet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Fisket i juni er sannsynligvis det beste vi har hatt i Orkla noen gang. Et storlaksår over all forventning. Og fisken har vært feit. Det tyder på at det har vært gode beiteforhold i havet, forteller en begeistret Bjørn Hansen i Orkla JFF.

På tampen av juli passerte Orkla 24 000 kilo, fordelt på nær 4500 fisk, hvor av vel 1300 var storlaks (over 7 kilo).

Rekordfisket i Orkla ble toppet av en kjempe på 23,6 kilo, den største laksen som er tatt i elva etter andre verdenskrig, og elva leverte ytterligere to laks over magiske 20 kilo.

Bunnsolid

Smilte bredt gjorde også de fiskerne som i juni hadde siktet inn på de nedre partier av naboen Gaula. Mye stor laks i godt hold var melodien også her. 26. juli viste laksebørsen 1636 laks over 7 kilo, og samlet fangst på drøyt 28 000 kilo. Med et normalt augustfiske, vil sluttresultatet fort bli 35 tonn …

– Sesongen har vært over all forventning, sier Unni Nordhammer, grunneier på Valdøyan/Valdum på Lundamo. På dette klassiske valdet var det tatt 1200 kilo, fordelt på 200 laks på tampen av juli.

Laksetips: I gode og onde sesonger

I Orkla og Gaula er det ingen grunn til å bekymre seg for om gytebestandsmålet blir nådd. Seks av ti lakser blir satt ut igjen, etter at de er kroket og kjørt.

Namsenvassdraget hadde snaut 20 000 kilo og Stjørdalselva 8000 kg ved utgangen av juli.

Fin vannføring

På Vestlandet og i Trøndelag har sommeren vært perfekt for både bønder og laksefiskere. Jevnlig regn og ikke altfor varmt, har sørget for fin vannføring og god oppgang av laks i en rekke elver fra Rogaland i sør til Helgeland i nord.

I Etneelva i Hordaland hadde 1400 laks og 1000 sjøørret passert fisketelleren nær munningen pr. 27. juli.

– For øyeblikket går det daglig opp store mengder fisk i lakse- trappene her, kunne Øyvind Ramberg rapportere fra Nausta i Sunnfjord i slutten av juli. Drammenseren har fisket i den idylliske elva like vest for Førde i en årrekke. Også han kan melde om feit fisk.

Bokanmeldelse: Suveren veiviser til laksefiske på Sørlandet

Den korte Eidselva i Nordfjord er en annen av vestlandselvene med et solid oppsving i sommer. I slutten av juli var det landet rundt 450 laks, den beste sesongen på 20 år, ifølge lokalavisa Fjordabladet.

Mye og stor laks

– Vi har hatt mye og stor laks i elva i sommer. I tillegg har det vært en formidabel oppgang av smålaks. Det lover godt for kommende sesong, sier Vegard Ludvigsen, daglig leder i Alta Laksefiskeri interessentskap, til Jakt & Fiske.

Powered by Labrador CMS