Annonse

– De høye lusetallene og rømningene kan ikke pågå lenger

Generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund Eldar Berli prøvde fiskelykken sammen med Klima- og miljøminister Ola Elvestuen på Nord Kringen i Stjørdalselva.

Det sa Klima- og miljøminister Ola Elvestuen på den nasjonale åpningen av laksesesongen i Hegra ved bredden av Stjørdalselva.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Elvestuen kom til et rikholdig program i Stjørdal og på Hembre Camping i Hegra. Han deltok blant annet i politikerdebatt med regionale politikere og så premieren på filmen Villaks - Norges levende arvesølv.

– Dette er en fin markering og jeg har merket at det er en enorm interesse hos veldig mange. 1. juni er tydeligvis en stor dag for mange laksefiskere. Det er et bakteppe, hvor det på den ene siden er en god forvaltning, slik som her i Stjørdalselva og mange andre steder, men så har vi det faktum at innsiget av villaks har gått ned mye siden 1980-tallet, sa Ola Elvestuen før han prøvde fiskelykken i Kongeriket på valdet Nord Kringen.

– Kan du berolige laksefiskerne med at de fortsatt har en hobby i fremtiden?

– Ja, det er en hobby de skal. Det gjøres mye riktig i Norge. Den lokale forvaltningen har blitt mye bedre. Det er også andre ting som er positivt. Hele veien fra Sørlandet, med resultatet av kalking, til avtalen vi har fått til med Finland for elva Tana, hvor vi nå får redusert overfisket som har pågått. Vi har elver hvor tilstanden er mer dramatisk. Blant annet i Hardanger på Vestlandet, hvor vi nå får på plass en genbank, men den må følges opp med tiltak. Også er vi nødt til å finne en ny balanse mot oppdrettsnæringen. Det er ikke noen tvil om at de høye lusetallene og rømningene ikke kan pågå lenger.

Kvalitetsnorm
– Dette vil du ta tak i?

– Ja, jeg har satt i gang en handlingsplan med kvalitetsnormen for villaks. Også må den henge sammen med trafikklyssystemet for oppdrett, sammen med en videre teknologiutvikling innenfor næringen.

– Vi du få dem til å henge sammen?

– Jeg tror ikke at det er en beslutning, men vi må nærme oss - vi må gå den veien. Vi har en kvalitetsnorm som vi skal følge opp og vi har et system mot oppdrettsnæringen. Vi må klare begge deler. Samtidig er det mange prosesser som pågår. Det er vannforvaltningsplaner som skal utvikles. Det er nye fiskeregler som skal oppdateres fram mot 2020. Vi har også evalueringen av villaksfjordene og elvene. Den skal gjennomgås. Det er mange viktige ting som skjer samtidig, sier Ola Elvestuen.

Utydelig minister
Eldar Berli, generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund, mener Elvestuen svarer bra for seg og at det er mange forskjellige tiltak som gjøres i landet.

– Men oppdrettsnæringen er nøkkelen i denne sammenhengen. Vi trenger anlegg som er utslipp- og rømningsfrie.

– Du mener at ministeren ikke er tydelig nok?

– Nei, han er ikke tydelig nok i forhold til oppdrettsnæringen. Han peker på at næringsinteressene er alltid der, og at det er fremskritt å spore. Næringen har et forurensningsproblem, som oppdretterne kan gjøre noe med. Men de skjer bare hvis næringen blir pålagt strengere tiltak, hvor de bruker en del av inntjeningen til tiltak som hjelper. En annen ting er at Oslofjorden er eneste fjorden i landet som er oppdrettsfri. Kanskje skulle den blitt et oppdrettsfritt område som et referanseområde i forhold til områdene ellers i landet med oppdrett.

– Du mener at han ikke stiller nok krav?

– Ja, han må stille hardere krav. Selv om det er mange gode tiltak som skjer, for det er ikke helt svart. Oppdrettsnæringen er viktig for næringsutvikling og det er viktig at vi har den i Norge. Hvis ikke vil den bli overtatt av andre, og det er vi ikke tjent med. Men det må være mulig å drive næringen uten forurensning og de sykdomsproblemer som vi har hatt i mange år, sier generalsekretær Eldar Berli.

Powered by Labrador CMS