Folk || Atle Skjelde
30 år på veien for Jakt & Fiske
Selv om du bare har lest én utgave av Jakt & Fiske, er sjansene for at du har sett navnet Atle Skjelde, overhengende.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
– Det er litt tilfeldig at jeg ble journalist, sier Skjelde (55).
Vossingen hadde sett seg ut en litt annen kurs enn journalistikken; han har en cand. mag-grad (dagens bachelor, journ.anm.) i natur- og miljøvernfag. Den første artikkelen for Jakt & Fiske skrev han på slutten av 1980-tallet.
– Eller var det på begynnelsen av 90-tallet? Det er i hvert fall lenge siden, humrer den nesten to meter lange mannen.
I tillegg til mannens store produksjon i jakt- og fiskepressen, har han også skrevet boka «Jakt og Fiske på Vestlandet» som ble utgitt i 2010. Han er også kreditert som medforfatter i fire-fem andre bøker innenfor samme saksområde, og skriver også for andre tidsskrift. Produksjonen ble godt belønnet, i det minste i ære om ikke gods og gull, da han vant sportsfiskeprisen «Gullkroken» for Beste Skribent i 2014. Hvor mange døgn det har blitt på veien for Jakt & Fiske, aner han ikke.
– Det blir en livsstil. Jeg trives godt med den, bortsett fra at jeg er pålagt å skrive på bokmål. Nynorsk hadde vært å foretrekke, sier han på vossamål og ler.
– Noen reportasjer du husker spesielt godt?
– Det var en tur til Argentina i 2007. Sjøørretfiske i Rio Grande. Snittvekta på ørreten var på 5 kilo.
Laksefiske i elva Umba på Kolahalvøya står også på lista over jobber som ikke ble en del av rutinen.
De nære ting
– Men det er rart med det, en reportasje jeg gjorde i Laggo i Finnmark (Langfjordelva, journ.anm.) sitter minst like godt i minnet. Ikke minst laksen vi spiste i hytta den kvelden …
Å være reporter for Norges største tidsskrift innen jakt og fiske er dog ikke alltid en dans på roser. På en hjortereportasje i november, skulle han krysse Sognefjorden i en liten båt.
– Midtfjords blåste det opp til uvær. Mye vind, snø og høye bølger. Jeg var ikke sikker på at det kom til å gå bra, sier han ettertenksomt.
Men han får vel dyrket hobbyene sine? Skjelde understreker at det ikke blir så mye av det som mange tror.
– Det er egentlig sjelden det passer. Jeg er ofte på en runde som skal ende opp i flere reportasjer. Det blir mer bilkjøring enn kasting, for å si det sånn. Men når det passer, og han har en kveld til rådighet med gode forhold, da lar han ikke sjansen gå fra seg.
– Da må jeg benytte muligheten. Er det dårlige forhold, reiser jeg gjerne videre.
Intense møter
Det er ikke bare vilt og fisk Skjelde møter på veien. Det er også et stort antall møter med mennesker som lever tett på det vi alle elsker å drive med:
– Vidar Skiri i Romsdalen er en jeg vil trekke fram for sitt utrettelige engasjement for villaksen. Dette er noen år siden nå, men jeg husker godt at han nesten fikk tårer i øynene når han snakket om gyrosituasjonen i Rauma. Nå begynner det å gå seg til igjen der oppe, så jeg regner med han er en glad mann.
Å møte mennesker med ekte engasjement, er like givende for Skjelde som å legge flua over et klassisk laksebrekk:
– Det er ingen tvil om at engasjementet er ekte hos alle de tillitsvalgte og frivillige jeg møter der ute. Det gjelder eksempelvis Kenneth Bruvik, som jeg har møtt flere ganger. Han har et ungdomsengasjement som er helt unikt. Hvordan han lærer ungdom å få kontakt med naturen, er forbilledlig.
Viktig engasjement
Skjelde har sjelden problemer med å finne ivrige sjeler til reportasjene sine:
– Grasrota i NJFF er befolket av folk med hjerter som banker for naturen, fisken og viltet. Det er de som har noe vesentlig å melde, som kan gi meg det jeg trenger til den gode reportasjen. Han mener miljøengasjementet hos den jevne jeger og sportsfisker har økt betraktelig de siste årene:
– Flere NJFF-folk er opptatt av miljø, klima, tap av naturmangfold og så videre. Det virker som en del av en større trend.
Vår mann mener dette engasjementet er livsviktig, både for naturen og vi som elsker å oppholde oss i den.
Tunge temaer
– Det ser jo ikke bare lyst ut. Tap av natur har aldri vært større. Arter forsvinner i stadig større antall. I kampen mellom natur og økonomi, går økonomien fortsatt som regel av med seieren.
De siste årene har også Atle Skjeldes artikkelproduksjon endret seg. Flere større temaer om lakseoppdrett, vindkraft, vassdragsreguleringer og retten til land og vann i nord, har vært bærende temasaker i Jakt & Fiske.
– Jakt & Fiske har også endret seg. Bladet favner videre enn tidligere, spesielt når det gjelder miljøstoffet. Det setter jeg pris på.