Annonse

Er Jølstra Europas beste ørret­vassdrag?

«Prøv sportsfiske i Jølster – beste aurevassdrag i Europa», skryter man i markedsføringen. Vi dro i vesterled for å sjekke gehalten i påstanden.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Tidlig i juni. Oksygenmettet luft og irrgrønne lier. Fjelltopper med små snøflekker. Et vann som blinker innbydende i solsteiken. Ei elv som bruser viltert.

Velkommen til Jølster – og ørreten!

Lasse Lislerud fra Bergen ankom sunnfjordbygda sammen med en kompis i går. Nå fisker de på andre dag i elva Jølstra; fra utløpet av det store Jølstravatnet ved tettstedet Vassenden og en kilometer nedover. Lislerud skarrer begeistret.

Campingvert Egil Tefre trenger bare noen få kast før det er fast fisk.

Familietradisjon
– Jeg fikk akkurat en tekstmelding fra tjommien. Han har fått tre halvkilosfisker på Jølstravatnet. Der har vi en spesiell plass hvor vi lurte en ørret på 1,5 kilo for et par år siden.

Lislerud drar på smilebåndet når vi spør ham om Jølstervassdraget virkelig er Europas beste ørretvassdrag.

– Vassdraget er i alle fall det beste vi har fisket.

Ved fiskeplassen «Planken» en halv kilometer eller så nedover elva fra utløpet, har bergenseren Trygve Olsen tatt oppstilling med markstanga og jølstrametoden (finfiske med små kroker).

– Min far fisket her på 1920- tallet. Jeg viderefører familietradisjonen og stortrives, sier han men avstår fra å spekulere i om fisket hører hjemme i Europa-toppen.

Sesongens største
«Planken» har tydeligvis godt ry som fiskeplass. Litt seinere kommer Roger Beritsveen og Erik Andresen ruslende langs elva. Duoen har tatt turen fra Skreia på Toten til Jølster for en tredagers fisketur. I 2017 lurte Andresen sesongens største ørret på Jølvassbu Camping, som har en intern fiskekonkurranse gående. Kulten veide 2,1 kg og ble markfisket i juni.

Dermed kunne Andresen hanke inn førstepremien; fiskeutstyr for den nette sum av 10 000 kroner. Mannen mener påstanden om at dette er Europas beste ørretvassdrag holder.

– Vi kan få opptil 20 ørreter med snittvekt rundt 400 gram i løpet av en dags fiske. Det er en grunn til at vi kjører bil i seks timer for å komme hit.

Totningene har sju års erfaring fra elva. Hvis ørreten har sluppet seg ned fra vannet, noe som vanligvis skjer rundt denne tida, øker snittstørrelsen, ifølge Andresen.

– Vi haspel- og meitefisker også Jølstra i slutten av august, fra Vassenden og et par kilometer nedover. Da er det mye storfisk her, men september er nok aller beste tidspunkt.

Erik Andresen fra Toten kjører gjerne i seks timer for å fiske i Jølster.

Troféfiskere
Kvaliteten på fisken har blitt stadig bedre de siste årene, skal vi tro Egil Tefre, engasjert vert på Jølvassbu Camping ved Vassenden.

På våren pågår fisket både i Jølstravatnet og Jølstra. Troféfiskerne trekker til elva på jakt etter gytefisken som har stått over fra høsten.

– Gytefisk er dårlig matfisk og kan med fordel gjenutsettes, påpeker Tefre, som utelukkende fisker med dupp og flue i skumringen eller om natta. Fra utoset og 500 meter nedover.

Fra 20. juli starter nattfiske etter ørret som er på vei til elva for å gyte. Fisken er av fremragende kvalitet, og holder seg til langt ut i september, spesielt hannfisken.

– Men å kalle Jølstervassdraget for Europas beste ørretvassdrag, er kanskje å ta vel hardt i?

– Det finnes et titalls vassdrag i Norge der du kan få like stor ørret. Men når det gjelder kvalitet og gjennomsnittsstørrelse, er Jølstervassdraget Europas beste, hevder Tefre.

Spesialtilpasset utstyr
Campingverten anbefaler varmt dupp og flue som metode og stuper inn på bakrommet for å vise oss fiskeutstyret, spesialtilpasset jølsterørreten. Det består av en 9 fot Berkleys Twillight stang 7–27 g med ei Shimano 2500- snelle ladet med Whiplash superline i 0,06 mm.

Sølvkroken- duppen skal for øvrig være av plast, fordi den er kastevennlig og ligger bra i vannet. Duppen monteres i enden av en stanglengdes karbonfortom i 0,35 mm.

– Jeg bruker to opphengerfluer, gjerne klassikere som Olsen og Pålsbu i dobbel tolv, som økes til seksere når mørket senker seg, tipser Tefre, viss pers i elva er imponerende 7,7 kg.

Når vi sjekker hjemmesiden til campingen (jolvassbu.no) en ukes tid seinere, er muligens sesongens største camping- fisk allerede veid inn: 1,9 kg.

Jølstra byr på flott ørretfiske.

Varemerke
Vi kontakter Finn Årdal, formann i grunneierlaget og leder i hovedkomiteen for « Jølster Aurefest» (jolsteraurefest.no), som i 2018 gikk av stabelen for femte gang med bil som hovedpremie. Årdal driver et fiskemottak der næringsfiskerne i Jølstravatnet leverer fangsten. Ørreten selges videre til delikatessebutikker i Oslo og Bergen.

Ifølge Årdal står næringsfisket for 15–20 tonn årlig, inkludert ca. to tonn fra sportsfiske. I 2017 var snittvekta på fisken 330 gram (næringsfiske).

– De siste årene har ørreten blitt feitere, litt større og enda rødere i kjøttet, reklamerer han.

Så dere tar ikke munnen for full i markedsføringen?

– Nei, det finnes trolig ingen andre vassdrag i Europa som produserer så mye ørret av høy kvalitet som Jølstervassdraget. Jølsterørreten er et varemerke, og det er takket være næringsfisket vi klarer å holde den jevne kvaliteten.

– Det finnes trolig ingen andre europeiske vassdrag som produserer så mye høykvalitetsfisk som Jølstervassdraget, sier grunneierlagsformann Finn Årdal.

Et kort
Årdal påpeker imidlertid at ørreten i Kjøsnesfjorden – den innerste delen av Jølstravatnet – ikke har samme jevne kvaliteten. Årsaken er mer brevann og dårligere næringstilgang.

Grunneieren skryter av fiskekortordningen, med ett felleskort som dekker hele kommunen og mange gode fjellvann. I 2017 ble det solgt knappe 2000 fiskekort, de fleste til norske sportsfiskere.

– Jølstra er ei veldig populær og god elv med innslag av storørret som vandrer ned fra innsjøen for å gyte, sier Årdal. Han mener dorging med wobbler er den mest effektive metoden i Jølstravatnet.

Hans Martin Øyen med ørret på 3,5 kg fra Jølstra, fisket med jølstermetoden.

Mer storørret
Men hvor stammer egentlig påstanden om Europas beste ørretvassdrag ifra? Jo, fra et foredrag Harald Sægrov ved Rådgivende Biologer AS holdt for ti år siden, viser det seg.

Bakgrunnen var at han ikke kjente til andre innsjøer i Nord- Europa der det ble fisket over 15 tonn ørret ved næringsfiske. Siden har påstanden dukket opp i ulike varianter og sammenhenger.

Sægrov har studert jølstraørreten siden 1979 og sier han aldri har sett finere kvalitet på jølstraørreten enn nå.

– Det finnes nå også trolig mer av den store fiskespisende ørreten. Dette kan ha sammenheng med økt beiting på ørekyte, som første gang ble registrert i Jøstravatnet for 28 år siden, forteller han til Jakt & Fiske.

I vestlandsk målestokk ligger ørretfangsten (i vekt) i Jølstravatnet i dag på nivå med den samlede sjøørretfangsten i de fire vestlandsfylkene.

– Her stortrives jeg, fastslår Trygve Olsen.

Påstanden holder ikke
I tillegg til ørretfisket i Jølstravatnet, der næringsfisket dominerer, er det utmerket ørretfiske i øvre del av Jølstra; fra Vassenden og fire km nedover. Dette er strekningen der storørreten gyter og oppholder seg de to–tre første leveårene. Deretter trekker ørreten opp i Jølstravatnet der noen få blir fiskespisende storørret etter beiting på ørretunger og ørekyte i strandsonen.

– Men stemmer påstanden om Europas beste ørretfiske?

– Jølstravatnet er et veldig bra ørretvann, men uttaket ved sportsfiske er relativt sett lite. Å kalle det Europas beste fiskevann blir derfor feil, påpeker Sægrov.

I 2017 viste undersøkelser at forekomsten av marflo var betydelig større i ørretmagene i Jølstravatnet enn tidligere. Ifølge Sægrov er trolig bedre vannkvalitet forklaringen, etter at forsuringen har avtatt.

– Økt forekomst av marflo kan bidra til at Jølstravatnet blir et bedre fiskevann, også for sportsfiskeren, avslutter Harald Sægrov.

Ørretfesten utvides

Tidligere har hovedkonkurransen av Jølster Aurefest pågått i tre timer lørdag, med bil i førstepremie. Dette fortsetter som før, men i år kan du også delta i fiskekonkurranser torsdag 6. juni og fredag 7. juni – med fritt stangfiske i hele kommunen. Konkurransene varer hele dagen, med Jølvassbu som base. Premieutdeling skjer fredag på Jølstraholmen. I konkurransene torsdag og fredag er det 10 000 kroner i premie for tyngste fisk hver dag, samt 20 000 kroner til den som kommer nærmest en trukket vekt mellom 100 og 699 gram.

Mer info: www.jolsteraurefest.no

Fakta:

Det spares ikke på kronene når man inviterer til ørretfestival i Jølster. En splitter ny bil er hovedpremien! Lars Bendik Johansen fra Oslo kunne kjøre godt fornøyd østover i en Volvo XC 40 til 460 000 kroner etter fjorårets festival.

Beliggenhet: Jølster, Sogn og Fjordane.

Jølstravatnet: Nest største innsjø på Vestlandet (40 km²).

Jølstravassdraget: Næringsfattig. Kjøsnesfjorden er påvirket av leire i smeltevannet fra Jostedalsbreen.

Fiskearter: Ørret og ørekyte.

Ørretbestander: Flere, både innsjøgytende, innløpsgytende og utløpsgytende.

Viktigste næring: Dyreplankton.

Sesong: Året rundt i Jølstravatnet, elvene fredet høst og vinter.

Fiskekort: Kjøpes på Inatur. Priser: 120 kroner for dagskort, 600 kroner for ukekort og 1000 for sesongkort.

Næringsfiske: Pågår i Jølstravatnet i perioden 10. aug.–15. sep. Årlig fangst 15– 20 tonn (inkl. ca. to tonn fra sportsfiske).

Rekordørret: 12,1 kg, slukfisket innerst i Kjøsnesfjorden av Sverre Amundsen i april 1996. Største på garn, 15,5 kg

Mer info: www.jolstraaure.no

Jølstravatnet er Vestlandets mest fiskerike innsjø, men Europas beste ørretvassdrag er det ikke.
Powered by Labrador CMS