Disse formet børsa di

Utviklingen av jaktvåpen er en langsom historie. I siste halvdel av 1800-tallet gikk imidlertid utviklingen med sjumilssteg, takket være en rekke lyse hoder.
12. februar 2021

Vi må langt tilbake for å finne opprinnelsen til våre moderne og effektive jaktvåpen. Grunnprinsippet med ladning fra munningen, og tenning ved hjelp av flintstål som i snapphane og flintlås, var standhaftige ordninger.

Utviklingen av skytevåpen begynte å akselerere på begynnelsen av 1800-tallet. Historien er full av navn på smarte folk som har bidratt til å utvikle våpen til hva det er i dag. Ofte er det vanskelig å sette fingeren på en enkelt person, for utviklingen gikk i små steg, via kopiering og forbedring.

Raskere tenning

Messingpatronen

Røyksvakt krutt

Riflede munnladere

Riflekula

Brytevåpenet og bokslåsen

Eneren John Moses Browning

Den første boltrifla

Persongalleri

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå