Disse formet børsa di

Utviklingen av jaktvåpen er en langsom historie. I siste halvdel av 1800-tallet gikk imidlertid utviklingen med sjumilssteg, takket være en rekke lyse hoder.
12. februar 2021

Vi må langt tilbake for å finne opprinnelsen til våre moderne og effektive jaktvåpen. Grunnprinsippet med ladning fra munningen, og tenning ved hjelp av flintstål som i snapphane og flintlås, var standhaftige ordninger.

Utviklingen av skytevåpen begynte å akselerere på begynnelsen av 1800-tallet. Historien er full av navn på smarte folk som har bidratt til å utvikle våpen til hva det er i dag. Ofte er det vanskelig å sette fingeren på en enkelt person, for utviklingen gikk i små steg, via kopiering og forbedring.

Raskere tenning

Messingpatronen

Røyksvakt krutt

Riflede munnladere

Riflekula

Brytevåpenet og bokslåsen

Eneren John Moses Browning

Den første boltrifla

Persongalleri

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Færre rødrev ga flere liryper i Finnmark

Reven er en hønsetyv heter det i barneregla. I Finnmark er det nok mer korrekt at reven er en rypetyv. Omfanget er større og vanskeligere å gjøre noe med enn forskerne trodde på forhånd.

Skyteprøven går som normalt igjen etter unntak i fjor

Skyteprøven for storviltjegere vil i år bli gjennomført som normalt. Fritaket fra 2020 videreføres ikke, melder Miljødirektoratet.
Skrantesjuke:

Skal merke hjortevilt på Hardangervidda og i Setesdal

Villrein, elg og hjort på og rundt Hardangervidda og nordre deler av Setesdal villreinområde skal merkes med GPS-sendere. Hensikten er å kartlegge hvordan hjortevilt bruker områdene, blant annet som grunnlag for å redusere risikoen for spredning av skrantesjuke.

På forsiden nå