På vinterjakt blir det fort lange avanser. Anita blir hengende etter, men rekker nesten opp til hunden før rypa letter fra kjerret lenger fremme.

Vinterjakt på rype - for entusiastene

Vinterfjellet brenner sitt lys i begge ender, men er vel verdt et besøk, selv om det ikke gir så mange ryper i sekken.
03. januar 2020

Dokkgroper med skit i bunnen, bjerke­ skudd på nysnøen og mengder av sirlige broderte rypesgpor. Ei hunde­nese anviser fugl på litt for lang av­stand. Ryper som strekker hals …

Vi har tatt oss fra Berglia i Sørli, nord i Trøndelag på snøskuter, en drøy mil til Lakavasshytta. Målet er å jakte rundt Lakavatnet og videre sørover i Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark.

Les også: Kunsten å jakte rype på vinteren (+)

Les også: Bruk fjellet i vinterhalvåret (+)


Vinterryper i vær og uvær

  1. Godvær er jaktvær. I mildvær kan rypene være spake når de sitter og soler seg. Jakt gjerne i den lia hvor sola får tak.
  2. Når vind puster nysnøen av fjellrabbene, tar rypene lettere til vingene.
  3. Finner du ferske rypespor i løs snø, uten at det er tegn til at rypa har fløyet, er rypa gjerne gått i dokk. Beveg deg med største forsiktighet, og værforberedt; du vet aldri hvor rypa løfter.
  4. Store flokker er en fryd for øyet, men vanskelige å komme på skuddhold av.
  5. Letter først ei rype, drar den gjerne de andre med seg.
  6. Unngå bevegelser når en av fuglene strekker hals; da har alarmen gått, og den tar som oftest til vingene ved den minste bekreftelse på fare.
  7. Ved vindstille, kan rypene på ettervinteren beite knopper i bjerka. Da er de lett synlige, men har også god oversikt.
  8. Ved sterk kulde, øker fuglenes energibehov. Dermed blir beiteperiodene både lengre og mer intense. Fuglene tar større sjanser, og trykker ofte bedre.

Rypejakta i Lierne

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Påvirker jakt bjørnebinnas strategi?

Bjørnungene blir hos binna et år lenger enn tidligere. Professor Andreas Zedrosser betegner tendensen som en overlevelsesstrategi.

18 ulver DNA-registrert så langt i sommer

Av de 18 ulvene som er registrert på DNA så langt i sommer, antas ti av dem å være på vandring, ifølge Rovdata.

20 ulver felt siste jaktår

Totalt ble 20 ulver rapportert skutt eller drept i jaktåret 2019-2020, noe som er seks færre enn forrige jaktår. Felling av andre rovdyr økte noe.

På forsiden nå