På vinterjakt blir det fort lange avanser. Anita blir hengende etter, men rekker nesten opp til hunden før rypa letter fra kjerret lenger fremme.

Vinterjakt på rype - for entusiastene

Vinterfjellet brenner sitt lys i begge ender, men er vel verdt et besøk, selv om det ikke gir så mange ryper i sekken.
03. januar 2020

Dokkgroper med skit i bunnen, bjerke­ skudd på nysnøen og mengder av sirlige broderte rypesgpor. Ei hunde­nese anviser fugl på litt for lang av­stand. Ryper som strekker hals …

Vi har tatt oss fra Berglia i Sørli, nord i Trøndelag på snøskuter, en drøy mil til Lakavasshytta. Målet er å jakte rundt Lakavatnet og videre sørover i Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark.

Les også: Kunsten å jakte rype på vinteren (+)

Les også: Bruk fjellet i vinterhalvåret (+)


Vinterryper i vær og uvær

  1. Godvær er jaktvær. I mildvær kan rypene være spake når de sitter og soler seg. Jakt gjerne i den lia hvor sola får tak.
  2. Når vind puster nysnøen av fjellrabbene, tar rypene lettere til vingene.
  3. Finner du ferske rypespor i løs snø, uten at det er tegn til at rypa har fløyet, er rypa gjerne gått i dokk. Beveg deg med største forsiktighet, og værforberedt; du vet aldri hvor rypa løfter.
  4. Store flokker er en fryd for øyet, men vanskelige å komme på skuddhold av.
  5. Letter først ei rype, drar den gjerne de andre med seg.
  6. Unngå bevegelser når en av fuglene strekker hals; da har alarmen gått, og den tar som oftest til vingene ved den minste bekreftelse på fare.
  7. Ved vindstille, kan rypene på ettervinteren beite knopper i bjerka. Da er de lett synlige, men har også god oversikt.
  8. Ved sterk kulde, øker fuglenes energibehov. Dermed blir beiteperiodene både lengre og mer intense. Fuglene tar større sjanser, og trykker ofte bedre.

Rypejakta i Lierne

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå