Annonse

Anne Marte fulgte børse­maker­drømmen

Anne Marte Kvarme (20) ønsket ingen kontorjobb, hun ville bruke kreativiteten og hendene. Med lidenskap for jakt og våpen ble kursen satt. I dag jobber hun som børsemaker hos Jaktia i Sarpsborg.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Jeg har alltid vært interessert i jakt, sportsskyting og teknikk når det gjelder våpen. Jeg har vært med pappa på jakt så lenge jeg kan huske, men har ikke gått med våpen selv før for to år siden, sier Anne Marte Kvarme, som har vokst opp i Vestbygda i Ås.

– Jeg gikk først design og håndverk ved Vestby videregående skole. Deretter siktet jeg meg inn på børsemakerlinja i Gauldal, som er den eneste i sitt slag i Norge. De tar kun inn åtte elever i året, og jeg følte meg slett ikke sikker på å komme inn. Heldigvis passerte jeg nåløyet, sier hun og fortsetter:

– De har et veldig godt læringsmiljø, men det er mye å sette seg inn i på kort tid, så man bør være villig til å legge ned ekstra innsats utenom skoletiden, sier Anne Marte.

Den nyutdannede børsemakeren viser fram litt av dagens gjøremål; ei rifle som skal beddes og tilpasses en GRS-stokk.

Høy faglig kvalitet
Ifølge assisterende rektor Svein Oftstad ved Gauldal videregåendeskole, var det i år 58 søkere til de åtte elevplassene. De uteksaminerer årlig 4–5 elever fra børsemakerlinja.

– Motiverte og godt kvalifiserte lærere og gode verksteder er en forutsetning. De to lærerne våre Lars Axel Nygaard og Dag Ole Ward drifter begge et børsemakerverksted, det gjør at de er oppdatert i bransjen, sier Ofstad, og tilføyer at begge lærerne også er utdannet ved skolen i sin tid.

Det jobbes med toleranser på ti -og hundredels millimeter. Da gjelder det å være stødig på hånda.

Maste seg til lærlingplass
Etter siste eksamen begynte jakten på lærlingplass for Anne Marte. Det skulle vise seg å bli krevende.

– Jeg maste ganske mye, og det lønte seg. Faktisk var vi bare to av åtte elever som fikk lærlingplass.
Kvarme var så heldig å få plass hos XXL i Sandvika, der var hun i to år.
Svenneprøven tok hun i mai og juni i år. I løpet av 15 dager skulle hun vise hva hun var god for.

– Jeg lagde en riflestokk fra bunnen av. Den skulle gjøres leveringsklar til kunde. Jeg lagde også en sidelås. I tillegg skulle jeg kamre og gjenge et løp til låskasse, samt pusse opp en låskasse.

Etter endt læretid og bestått svenneprøve, fikk hun altså jobb hos Jaktia i Sarpsborg, hvor hun nå har eget og velutstyrt verksted.

Anne Marte selger også gevær fra butikk.

Fornøyd arbeidsgiver
Høsten er alltid hektisk, og daglig leder Lars Erik Holstad Lilleng er glad de har fått Anne Marte med på laget.

– Det er kjempehyggelig å få inn ei jente her hos oss. Anne Marte er flink, flittig, blid og hyggelig. Hun har vært her i snart et halvt år, og så langt har hun levert varene. Vi må satse på ungdommen, sier han.
Kundene er for det meste jegere og DFS-skyttere. De kommer både fra Østfold og Akershus, og Anne Marte må håndtere det meste.

Ei rifle gjøres klar før pipa skal gjenges for lyddemper.

– Jeg får inn alt fra rifler, hagler, revolvere og pistoler, og det var til og med en innom med en kanon, forteller Anne Marte.

Det at det er så mange ulike oppdrag, synes hun gjør jobben ekstra morsom. Samtidig legger hun ikke skjul på at børsemakerfaget kan være krevende.

Anne Marte er en ivrig jeger. Her fra en vellykket jakt i Kroer i Ås.

– Man møter hele tiden nye utfordringer, og oppgavene skal løses med stor nøyaktighet. Kundene vet hva de vil ha, så du må kunne faget ditt.

Bransjen er ikke akkurat kvinnedominert, men Anne Marte synes det har gått veldig greit.

Jeg er blitt godt mottatt, og kundene er veldig hyggelige, men jeg blir ofte testet litt.

Mange forventer nok ikke at ei ung og blond jente kan så mye om våpen, smiler hun.

Jaktferie
På spørsmål om hva hun anser som sitt favorittvåpen, framhever hun sin Carl Gustaf 3000 i kaliber 30.06.

– Jeg jakter hovedsakelig med rifle, samtidig er jeg veldig glad i å jobbe med hagler her i verkstedet, understreker hun.

– På jaktfronten er det rådyr og elg som gjelder. Og som jegere flest, sparer jeg en del ferie til jakta, avslutter hun med et stort smil.

Powered by Labrador CMS