Annonse

Sikre tips for isfiske på sjøisen

Årstiden tilsier is på en del saltvann langs vår langstrakte kyst. Det gjør isfisket lett tilgjengelig. Lader du skreppa med reker og sild, er du nesten garantert fisk. Vi snakker spennende artsutvalg og prima matfisk.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det enkle er ofte det beste. På Østlandet har den klassiske fiskemetoden vært å sette agnsnører – det har vært matauk som har vært hovedfokus. I tillegg har fiskerne gjerne brukt et håndsnøre med pilk etter større torsk eller sei. Men jeg tror fangstene kan bli like bra ved å fiske med stenger og sneller, det er i alle fall morsommere!

Den enkleste måten å få bra med sjøfisk fra isen, er å fiske med stang og snelle og søkke i bunnen av et takkel med 1 – 5 kroker. Agner man krokene med makrell/sildebiter og/eller reke, kan jeg nesten gi fangstgaranti.

Les også: Bjørn Florø-Larsens isfisketips - Når fjorden fryser (+)

To stenger
Det er vanskelig å fiske effektivt med mer enn to stenger på denne måten. Så kan man variere med et glidende takkel på bunnen, fiske lenger opp i vannet, fiske aktivt med hekler, balansepilk eller pilk, eller til og med bruke dupp.

Dimensjonering og metode må du finne litt ut av selv – hva som fungerer best varierer gjerne ut fra fjorden man fisker i eller fisken man helst vil ha.

Fangsten etter to timers fiske med to stenger på fjord. Middagene er sikret for resten av uka.

Sikkerhet
Uansett om man ferdes på sjø- eller ferskvannsis, bør flyteplagg være obligatorisk. I dag finnes et stort utvalg av klær som er mye bedre enn den klassiske varmedressen. Man kan velge mellom hele flytedresser, eller todelte flyteplagg.

Ja, det koster noen kroner mer enn en enkel varmedress, men du flyter om du går gjennom isen, og de er vindtette og minst like gode i bruk. I tillegg skal ispiggene være lett tilgjengelig på kroppen, og alle bør ha en kasteline liggende i sekken.

Sjøisen er mer porøs, men også seigere enn ferskvannsisen. Faktorer som strøm og medfølgende tempera- turforskjeller i sjøvannet under isen må man ta hensyn til. Vær også oppmerksom på tidevann og eventuell båttrafikk.

Smartis
Skaff deg en isfiskepulk. Da kan du lesse på med stenger og annet utstyr og dra hele kostebinderiet ut på isen. Det kan være litt jobb å få den velberget ned på isen, men derfra går det lett.

Ta med en god stol, og sett deg godt til rette kort vei fra stengene. Fisker man samlet med flere stenger og fiskere på ett område, lukter det mer og fisken kommer svømmende fra alle kanter. Dersom det er mye snø på isen kan det være greit med små trefotstativer som løfter stenger og sneller opp fra snøen. Det kan bli mye surr av snø og is på snella.

Viktigst av alt: bruk et godt isbor med diameter på 200 millimeter eller mer – det kan fort dukke opp storfisk!

Les også: Ti røyefiskeperler - isfiske fra nord til sør (+)

Husk torskefredningen

Torsken er fredet i store deler av oslofjorden. Her finner du mer infomasjon om hva torskefredningen betyr for deg.

Powered by Labrador CMS