En slakter og hans reinsdyr – i biter. Klarer du å identifisere indrefileter, skank og mellomgulv? Hvis ikke finner du svar lenger ned i saken.
En slakter og hans reinsdyr – i biter. Klarer du å identifisere indrefileter, skank og mellomgulv? Hvis ikke finner du svar lenger ned i saken.

Ressursutnyttelse:

– Hjortevilt er mye mer enn bare steik og kjøttdeig

Den jevne jeger er blitt mer bevisst på bruke mer av dyret enn før, men for mye godt kjøtt havner fortsatt i kverna, ifølge NJFFs slaktespesialist Eivind Lurås.

Publisert Sist oppdatert

– Det er fortsatt noen jaktlag som lar alle store kjøttstykker bli steik, og deretter kverner resten til kjøttdeig. Men den jevne jeger er blitt mye mer bevisste på hvilken fantastisk råvare vi har, forteller Eivind Lurås, Jakt- og fiskesenterets slaktespesialist.

Under 80-tallets overflod var dårlig ressursutnyttelse mer utbredt, men tiden der en hel elg blir til pølser er forbi.

– På våre slaktekurs prøver vi å lære jegerne å bruke det aller meste av dyret. Margbein til kraft, hele ryggen, lårbein og klauvene. Det er et viktig prinsipp å utnytte hele dyret, og for den menige jeger er det alltid mulig å bruke mer, sier han.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.