Guide | Urbant fiske
Med stanga på byferie
En rekke norske byer og tettsteder har godt sjøfiske tett på sentrum. Vi har plukket ut 20 destinasjoner verdt et besøk.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
I stadig flere norske byer og tettsteder legges det godt til rette for både urbant fiske og såkalt gatefiske (street fishing), et fenomen som for lengst har gjort seg gjeldende i en rekke andre europeiske land.
Variert og godt
Vi har sett nærmere på 20 byer og tettsteder fra Fredrikstad i sør til Tromsø i nord. Felles for alle reisemålene, er en god kombinasjon av variert og godt fiske, rikelig med plass og gode overnattingsmuligheter for tilreisende.
Vær forberedt
Skal du lenger nord enn Tromsø? Fortvil ikke, de urbane fiskemulighetene florerer hele veien til Kirkenes. Sei, torsk og kveite finner du over alt, men prøv også sjøørret- og laksefiske fra land i fjorder hvor du finner et elveutløp i nærheten.
Om du ikke finner din kystnære sommerdestinasjon i vår oversikt, husk at det finnes uendelig mange gode fiskeplasser i urbane strøk, som ikke er tilknyttet et bysentrum. Det er altså ingen grunn til å legge igjen fiskestanga hjemme.
1 | Fredrikstad
Denne aktive sommerbyen i øst har et unikt urbant fiske. Her kan du nemlig fiske både i salt- og ferskvann, og fisket er godt og variert. Du kan starte helt inne i byen og fiske i elvedeltaet og utover til reint saltvann og blanke svaberg nær flotte friområder.
Vanlige fangster: Abbor, gjedde, gjørs og hvitfisk i kanalene og nært bryggeanlegg. I sjøen biter makrell, horngjel, hvitting, sei, lyr og flyndrer. En og annet torsk vil du også få.
2 | Drøbak
Drøbak har en lang historie som en av Østlandets mest fiskerike og spennende fiskedestinasjoner. Etter kollapsen i Oslofjorden, er det langt mindre stor lyr, torsk, sei og sild tilgjengelig.
Men sommerstid er det full fest. Så lenge du kommer til på brygger, moloer og svaberg, kan du fiske. Det er stimfisk og bunnfisk som oftest gir mest fisk og sikrer hovedingrediensen til grillfesten.
Vanlige fangster: Makrell, lyr, hvitting, horngjel, sei, leppefisk og flatfisk.
3 | Oslo
Knip en havabbor på Fornebulandet, fisk flatfisk, sei, horngjel og makrell fra bryggene eller søk lyren og sjøørreten rundt strømsatte sund og odder. Oslo har et unikt og flott urbant fiske. Vanligst er det å fiske fra kaianlegg, moloer, under bruer, på industrianlegg og fergeleier.
Kosetur? Ta med stanga langs en av de mange flotte bryggepromenadene, slik som den populære Vippetangen, og gå innover mot sentrum.
De sentrumsnære fiskemulighetene i hovedstadsområdet strekker seg et par mil fra øst til vest, og inkludere også flere øyer som du når med bil eller ferge.
Merk: Selv om det jobbes for å bedre det hardt prøvede økosystemet i Oslofjorden, er fiskebestandene fortsatt svake. Vær derfor ekstra oppmerksom på minstemål. Oslofjorden skuffer sjelden sommerstid!
Vanlige fangster: Sjøørret, flatfisk, leppefisk, hvitting, lyr, sei, makrell og horngjel og havabbor. Torsken biter også villig, men de er ofte små og må settes pent tilbake.
4 | Holmestrand
Kjører du mot Holmestrand, blir du møtt av flere idylliske fiskeplasser for sjøørret, havabbor, lyr og makrell. Likevel er det en bølgebryter i sentrum som får mest oppmerksomhet for tiden.
Den er tilrettelagt for fiske, og har plass til mer enn 100 fiskere. Ellers er fisket på friområder, moloer, parkeringsplasser, gamle fergeleier eller fra bryggeanlegg en fin aktivitet i den lille byen.
Vanlige fangster: Makrell, lyr, hvitting, sei, flatfisk og horngjel. Også sjøørret og havabbor tilgjengelig.
5 | Tønsberg
En sentral del av Tønsberg, er kanalen som renner gjennom byen. Den kobler sammen to fjordsystemer, og gjør den livlige byen til et fint utgangspunkt for urbant fiske. Herfra kan du fiske etter en rekke arter på varierte fiskeplasser.
Fra bryggene i byen og utover på strender, friområder og blanke svaberg, er det også gode muligheter og godt med fisk.
Vanlige fangster: Makrell, horngjel, lyr, hvitting, sei, leppefisk og flatfisk er vanligst sommerstid. Sjøørretfisket i Tønsberg er legendarisk, men den er lettere å få på våren enn på sommeren. Prøv tobisimitasjoner på sandstrendene og nær ålegress. Kanskje smeller det på en havabbor også!
6 | Stathelle / Langesund
Den dype fjorden bringer med seg liv og røre fra havet, forbi Langesund og hele veien inn til Stathelle. Det er flust med spennende fiskeplasser, og de ligger på rekke og rad mellom byene.
Vanlige fangster: Lyr, sei, torsk, makrell, horngjel, sjøørret, hvitting og flatfisk. Noen plasser byr på brosme og lange.
7 | Arendal
Med utgangspunkt i sentrum og de tre omliggende og idylliske øyene Tromøya, Buøya og Hisøya, er fiske lett tilgjengelig og populært i Arendal.
Sentrum er svært godt tilrettelagt for urbant fiske, og de mange friområdene, som f.eks. Vindholmen, Hove og Buøya, er verdt å utforske.
Vanlige fangster: Småfallen torsk, sei, lyr, hvitting, leppefisk, knurr og flatfisk. Sjøørret og havabbor er det godt med ut mot åpent hav.
8 | Kristiansand
Kristiansand er omringet av gode fiskeplasser, og tilbyr stort sett alle typer fiske og fangster. Området rammes i mindre grad av utfordringene en del andre destinasjoner i Sørøst-Norge sliter med, og fangstene er derfor både gode, store og varierte – også når det gjelder torsk.
Vanlige fangster: Makrell, sei, lyr, torsk, hvitting, horngjel, leppefisk, knurr, flatfisk og sjøørret. Havabbor, brosme og lange.
9 | Farsund
I Farsund møtes to store fjorder – midt i sentrum. På grunn av shipping og kystnær industri, er det mange områder med gode muligheter for fiske, også i dypet.
Brygger, promenader, bruer og friområder er det flust med, og fiskene er aldri langt unna. Vil du koble av, er du bare en kort kjøretur unna Norges svar på danske sandstrender på Vanse og Lista.
Vanlige fangster: Makrell, sei, lyr, torsk, hvitting, horngjel, leppefisk, flatfisk, knurr, havabbor og sjøørret.
10 | Stavanger og Sandnes
Stavanger og Sandnes er to store kystnære byer vi har valgt å slå sammen. Her er fiskemulighetene mange.
Det er dypt vann tett på, uendelige mange brygger, strender og svaberg, samt et mylder av flotte friområder man kan fiske fra.
Vanlige fangster: Makrell, lyr, sei, torsk, hvitting, horngjel, flatfisk og rikelig med leppefisk og bunnfisk. På dype områder får du brosme, lange og hyse.
11 | Haugesund
Sundet i byen heter Smedasundet, og deler fastlandet og sentrum fra byøyene Risøy og Hasseløy. I og rundt Haugesund er det mye storindustri, shipping, fergeleier, brygger, promenader og bruer.
Du kan nær sagt kaste med bind for øynene, og du vil treffe vann med sluken. Med mye dypt vann og gode bunnforhold, byr området på et utsøkt fiske.
Vanlige fangster: Makrell, lyr, sei, torsk, hvitting, hyse, flatfisk, leppefisk, sild og sjøørret. Havabbor på spesielle plasser, samt brosme og lange på dypet.
12 | Bergen
Bergen er en anerkjent fiskedestinasjon både for stor fisk og mer unike arter. Her har du også muligheten for landfiske på dyp opptil 300 meter! Bergen er stor, og består av enorme kaier, fjordtarmer, kanaler, poller, øygrupper og titalls fine friområder hvor du kan få utløp for dine villeste fiskefantasier. Mest kjent er Bentelabokaien. Her møtes et mylder av fiskere, erfarne som amatører, og får imponerende fangster.
Vanlige fangster: Makrell, lyr, sei, torsk, hvitting, lange, brosme, flatfisk, leppefisk, sild og sjøørret. Havabbor på spesielle plasser.
13 | Ålesund
Omgitt av bygninger i jugendstil, kan du kan fiske deg hele veien gjennom byens kanaler, også nær restauranter og langs gangstiene. Begge sider byr på rikholdige muligheter.
Her er du gunstig plassert i sentrum av flere store fjordsystemer. Dermed ligger alt til rette for både mye og stor fisk. Et historisk sus er det også, selv gamle Snorre beskrev det gode fisket i sin saga. Er Lofoten for langt unna? Prøv Ålesund!
Vanlige fangster: Lyr, torsk, sei, flatfisk, hvitting, hyse og leppefisk. På utvalgte steder også sjøørret, steinbit, kveite, brosme og lange.
14 | Kristiansund
På en gruppe av øyer, hektet sammen av bruer, sund og tunneler, er det fisk å finne overalt! Som mange av vestlandsbyene, er det maritime en del av kulturarven. Her finnes så mange knutepunkter, brygger, bysentrum, fergeleier, friområder og moloer du kan fiske fra at du aldri vil gå lei.
Stor fisk av høy kvalitet kan du få omtrent over alt. Kristiansund er kort sagt et fiskeeldorado av en by.
Vanlige fangster: Lyr, torsk, sei, hvitting, hyse, flatfisk og leppefisk. I takt med utvikling av nye teknikker, tas det også flere kveiter fra land.
15 | Trondheim
Trondheim er en storby, i hvert fall i norsk målestokk, og er spekket med gode og sentrumsnære fiskeplasser. Også utenfor byen kan du fiske det meste ditt hjerte begjærer, og det er ingen sensasjon dersom en stor sjøørret eller laks tar sluken. Med flere lakseelver i nærheten, er mulighetene gode.
Mange av de urbane fiskeplassene omkring Trondheim byr på flott natur og prima fiske. Brygger, moloer, friområder og industriområder er alle fine utgangspunkt.
Vanlige fangster: Torsk, sei, lyr, makrell, flatfisk, hyse, hvitting. Laks og sjøørret på utvalgte steder.
16 | Brønnøysund
På kjøreturen fra E6 mot Brønnøysund, er det flust av forlokkende fiskeplasser i både salt- og ferskvann. Klarer du å komme deg helt ut til sentrum uten fiskestopp, har du en vilje av stål.
Byen er i tillegg perfekt anlagt for urbant fiske. Her ligger kaiene, bryggene, moloene og friområdene som perler på ei snor.
Vanlige fangster: Sei, torsk, lyr, hyse, hvitting og flatfisk som kveite, rødspette (ofte stor) og sandflyndre. Steinbit på utvalgte plasser.
17 | Sandnessjøen
Sandnessjøen er en øy omringet av ekstraordinært fiske. I særdeles vakre omgivelser kan du fiske fra brygger, moloer og brygger etter en rekke fiskeslag. Spesielt spennende er også fisket rundt strømmen og sundet som den store broforbindelsen går over. Fisket er røft, og man kan forvente store fangster.
Vanlige fangster: Sei, torsk, lyr, hyse, hvitting, steinbit og mye flatfisk som kveite, rødspette (ofte stor) og sandflyndre.
18 | Bodø
Start turen på sportsfiskebutikken Løvold, som er å regne som en institusjon i byen, eller oppsøk turistkontoret. De ansatte er vant til å møte fiskere fra hele verden og vet å gi råd, enten du er ørretentusiast eller havfisker.
Når det gjelder urbant fiske, har du flere titalls gode plasser å velge mellom fra flyplassen, via sentrum og videre ut til Saltstraumen. Å fiske i verdens sterkeste malstrøm er nærmest obligatorisk, og en opplevelse som gir minner for livet.
Uansett hvor du velger å lufte stanga, kan du regne med stor fisk.
Vanlige fangster: Sei, lyr, torsk, steinbit, hvitting, hyse, sjøørret og flatfisk, inklusiv unormalt stabile kveitefangster fra land.
19 | Svolvær
Byen er et mekka for nordnorsk fisketradisjon, og i seg selv verdt et besøk. Vil du feriere her, byr byen på mer en sjømat, vårskrei og kultur!
Fra med 4–5 meter eller dypere nært land, er det nær sagt bra med fisk overalt. På de dypeste områdene på vestsiden av byen og på naboøya, Kjeøya, vil du ha størst sjanse for større fisk. Her er også kveita ganske vanlig å treffe på. Mindre sei og torsk biter om du vil eller ikke.
Sjøørretfisket er ofte godt i de mange tidevannsstrømmene.
Vanlige fangster: Sei, lyr, torsk, hyse, sjøørret, steinbit og flatfisk inklusive kveite.
20 | Tromsø
Om ikke utsikten tar pusten fra deg i Tromsø, kan det godt være at en stor kveite gjør det. Fiske kan du gjøre rundt hele øya, over brua mot Kvaløysletta, eller andre veien, over til Tomasjord eller Tromsdalen.
Det er rikelig med brygger, kaier og annet du kan fiske fra. På grunnere vann er det godt med sjøørret. Vil du oppleve kveite fra land, søk områder med sandbunn, hvor det er 10–20 meter dypt, og kast ut agn eller en middels tung gummishad, og hold godt i stanga!
Vanlige fangster: Torsk, sei, hyse, flatfisk inkludert kveite. Sjøørret og steinbit på utvalgte plasser.