Annonse

Villreinjakt

Pensum for reinsjegere

Vestvidda er «heimefjella» til hardingene og røldølene. I uminnelige tider har det karakteristiske fjellet Hårteigen i horisonten vært veiviseren. Er du klar for reinsjakt i år?

Godt lesestoff for reinsjegere og slike som vil bli det.

Publisert Sist oppdatert

Vonde knær og skuldre, svette rygger. Speiding fra topper og tunge sekker. For mange er villreinjakta høstens vakreste eventyr.

En vanlig jaktform er å komme seg raskt opp i høyden, og ligge og speide med kikkert. Et tips er å ikke se etter rein, men å se etter noe som «bryter mønsteret».

Ser du dyr, må enten snike deg innpå eller forpostere. Er dere flere som jakter sammen, kan det være lurt å ha en speider og en som sniker seg innpå. Bruk radioen med måte for å holde skytter orientert om hvordan situasjonen utvikler seg.

Om du jakter på bukk, bør du være nøye med å løfte kikkerten mot alle snødekte felt. Her ligger bukkene ofte og kjøler seg ned. Husk også at det er lett å feilbedømme avstanden i fjellet. Holdet er ofte lengre enn du tror.

På (heste)ryggen

Villreinjakt i Skjåk er smått sagnomsust, og vi ble på en jakttur i området av de sjeldne. Et bukkefall 13 kilometer fra bilen høres kanskje avskrekkende ut, men er langt fra det lengste holdet en reinsjeger må belage seg på.

Skal du først bære ut slaktet, er det viktig med en god pakkrammesekk. Du må kunne fordele vekta, og likevel oppleve at sekken sitter behagelige på ryggen. 

Husk at du i tillegg til slaktet også må bære med ditt eget utstyr. To av beste pakkrammesekkene vi har testet er Seek Outsides Unaweep 6300 Backpack og Stone Glacier Sky 5900. Finske Savotta har også en dugelig modell med sin Jääkäri XL

Flere steder er det mulig å ordne hestekløv. I tillegg har Miljødirektoratet videreført støtten for helikoptertransport på Hardangervidda. Sistnevnte er et tiltak for å øke nedskytingen av bukk i håp om at dette skal hindre spredningen av skrantesjuke.

Vilt under press

Villreinen er rødlistet, og er under press fra flere hold. I et nylig portrettintervju uttalte sekretæren i Hardangervidda villreinutval Svein Erik Lund at arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen.

– Hvis tilstanden skal bedres, må fotturisme kanaliseres vekk fra de gode sommerhabitatene i vest, som rundt Hårteigen. Sommertid er aksen Haukeliseter - Hellevassbu- Litlos- Sandhaug - Tinndølen det mest trafikkerte området på hele Hardangervidda. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, det samme med Tinnhølvegen, sa Lund.

Nordmenn har jaktet villrein i tusenvis av år. Men utbygging av nye hyttefelt, veier og skrantesjuke gjør at en jaktform som mange anser for å være en viktig kulturarv, kan gå tapt:

Fra fjell til bord

For mange er ikke jakta over før viltet har blitt et smakfullt måltid. Men hva skal du gjøre med reinkjøttet?

Frister det å lage en klassisk reinsdyrstek på mormors vis? Med fløtesaus og grønnsaker? 

Hint: Du får med en god vinanbefaling på kjøpet.

Og du; husk at det i samtlige villreinområder kreves at jegerne tar prøver fra lymfer og hjerne.

Utstyrstips

I tillegg til nevnte pakkrammesekk, anbefaler vi solide jaktstøvler. De bør ha god gelenkstivhet, og gi deg støtte selv ved tunge bører. Nylig testet vi et lass med fjellstøvler i så henseende.

Et lett og portabelt slaktesett som virkelig bør være noe for reinsjegere, finner du i Gerber Exo, som imponerte i vår test. Husk også skallklær og en god fjellduk som et minimum. Et lettvekts stormkjøkken er heller ikke å forakte.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 15.08.2022, og har blitt oppdatert i ettertid.

Powered by Labrador CMS