Slik sliper du kniven

Asbjørn Lundsvoll understreker at kniver må slipes med kjøling.
Asbjørn Lundsvoll understreker at kniver må slipes med kjøling.

Skjerpende omstendigheter

En sløv kniv kalles gjerne skjemt. Ordet er avledet av norrønt skemma, som betyr skam. Vi oppsøkte skamfullt to profesjonelle knivslipere for å få noen sylskarpe råd.

Publisert

I en garasje på Slependen i Asker, omkranset av tujaer og Teslaer, ligger et lite verksted hvor knivsliper og «eggspert» Jon-Anders Nethaug restaurerer skjemte kniver for bortskjemte eiere. Han har mer enn nok å gjøre, blant annet på grunn av sånne som meg.

Jeg har kjøpt all verdens bryner, slipesteiner og remedier, men det blir liksom aldri helt bra.

Vi aner et skarpt blikk bak visir idet vi trer inn i lokalet, som er omgitt av alskens slipemaskiner og måleinstrumenter. Nethaug har latt seg overtale til å gi oss et lite innblikk i knivskjerpingens irrganger.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.