Rovvilt
Vil ha betydelig mindre skadeskyting
Det vakte sterke reaksjoner internt i NJFF da omfanget av skadeskyting av store rovdyr ble avdekket i våres. Nå har forbundet igangsatt et landsomfattende skoleringsarbeid.
Det var i mars at Miljødirektoratet og Statens
naturoppsyn (SNO) la fram en rapport med de oppdaterte skadeskytingstallene. Her kom det
fram at ulv, gaupe og jerv skadeskytes i hhv. 17-24, 4-14 og 11-25 prosent av
tilfellene.
NJFF var raskt ute med å erklære at dette var langt fra godt nok, og stilte seg samtidig åpen for nye grep og tiltak for å forbedre situasjonen. Det ble bl.a. nedsatt et utvalg som jobber med saken.
Høyt stressnivå
– Vi tar situasjonen på alvor, og har gjennomført et informasjonsopplegg for alle regionlagene. Opplegget skal nå kjøres lokalt i hele Norge, sier daglig leder ved Jakt- og Fiskesenteret (JFS) på Flå, Anders Storm Nilsestuen, som også sitter i utvalget.
– Hva tror du kan være årsakene til den høye skadeskytingsprosenten?
– Det er nok mange forskjellige årsaker. Holdninger spiller inn, det samme med skuddavstand og stress. Dette er jo relativt små dyr med mindre treffområde enn flere av hjorteviltartene, og dyra er ofte i bevegelse, sier Nilsestuen.
Små kvoter, konkurranser for å lykkes, press fra jaktlag eller fra en selv, er faktorer han mener kan bidra til ekstra høye skuldre hos jegerne. – Omfattende forarbeid og venting øker også presset?
– Ja, og når sjansen byr seg, så er det nok en del som tenker at de må felle, sier Nilsestuen.
Vil ha med skytterlagene
NJFFs informasjonsopplegg går detaljert inn på hvordan jegere kan trene på bedre skudd. Det legges også mye vekt på å skape bedre holdninger og mindre stress for lisensjegerne.
Nilsestuen forteller at det samtidig blir delt ut rovviltskiver til alle lokalforeningene, med tips til hvordan de kan legge til rette for skytetrening på store rovdyr.
– En utfordring er at ikke alle foreninger har egen riflebane, og at heller ikke alle lisensjegere er medlem av NJFF. Derfor bør også skytterlagene kobles på, mener han.
Hvis ikke omfanget av skadeskyting går ned, tror Nilsestuen det kan føre til at Miljødirektoratet strammer inn forskriftene.
I praksis kan det da være snakk om obligatorisk skyteprøve, eller i ytterste konsekvens at staten ved Statens naturoppsyn (SNO) overtar kvotejakta.
Interesserte foreninger kan ta kontakt med regionlaget sitt eller Jakt- og Fiskesenteret.