Test av fotoskjul Buteo Bivi Hide Falco mark II

Kjapt men kort kamotelt
Nysgjerrig på kamotelt i liggehøyde? Vi har testet Buteo Bivi Hide Falco mark II. Det er noe kort i lengden.
De siste åra har det kommet mange varianter kamuflasjetelt som er spesiallaget for naturfotografering. Ved å velge et fotoskjul du kan ligge i, får du kamerastandpunkt på bakkeplan. Dermed kan du lage en dus og fin forgrunn som fungerer som en «innramming» av motivet. (Se bilde av orrhane, tatt fra liggende stilling.)
Vi har testet to slike telt: Buteo Bivi Hide Falco mark II og Tragopan Hokki V3.
Vær klar over at liggetelt for naturfoto kan være ganske trange. Om du ikke er veldig komfortabel med å ligge på magen over tid, kan du bli stiv og støl både her og der.
På plussiden noterer vi oss at Falco mark II er lett og lite å ta med seg, samt at det er svært raskt å slå opp og ned. De fastmonterte stengene er også enkle og raske å koble sammen til «ringer» når du pakker teltet ned.
Snaut i lengden
Ulemper: For det første synes jeg teltet er for kort. Kamerahuset blir stående et lite stykke inne i teltet. Ved bruk av lyssterke teleobjektiver, havner øyeposisjonen 20-30 cm bak åpningen. Undertegnede (kroppslengde 189 cm), må åpne bakluka for å få plass til føttene. Løsningen har da vært å supplere med kamonett bak teltet.
Spinkle detaljer
Kvalitetsmessig synes jeg også konstruksjonen er vel spinkel. Som ved mange andre kamotelt, virker både glidelåser og andre detaljer enkle og billige. Jeg er antakelig ikke den eneste som har erfart at glidelåser og hemper lett ryker på kamotelt. Kanskje en selvfølge, men lav slitestyrke er ikke bærekraftig.
En annen detalj er at plastkoblingene i enden av hver stang (som gjør at du kan lage «ringer» av stengene ved nedpakking), ikke sitter ordentlig på stengene. Her bør du sikre dem med gaffa eller lim.
Det er lurt å bestille med en «snabel» til
objektivet i front. Vi har ikke testet denne.