Mellomskarvens diett er endelig avslørt
Analyser av gulpeboller viser at sik står øverst på menyen hos mellomskarven i Gudbrandsdalslågen.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
Forskere fra NINA og Høgskolen i innlandet har undersøkt 247 gulpeboller fra skarv ved Hunderfossen, for å kartlegge skarvens diett i Gudbrandsdalslågen. Totalt ble 471 individer av fisk identifisert.
– Skarven er opportunistisk i dietten, og spiser det som er lettest tilgjengelig. Sik og abbor er dominerende gjennom sesongen, mens lagesild er dominerende i oktober i forbindelse med gytevandringen, forteller NINA-forsker Oddgeir Andersen.
Basert på artsfordelinga og antall skarv gjennom sesongen, har forskerne beregnet hvor mange kilo fisk av hver art som blir spist av skarv. I 2017 beitet skarven ut 5485 kg fisk i Lågen, av disse var om lag 2454 kg sik og 629 kg lagesild. Harr og ørret utgjorde henholdsvis 6,2 og 3,8 prosent av menyen.
– Omtrent halvparten av det skarven tar fra elva, er arter som den ikke konkurrerer med fiskerne om, påpeker Andersen.
Les også: Mellomskarven invaderer innlandet.
Nyttig jakterfaring
Erfaringen fra pilotprosjektet sist høst, kan tyde på at individuell posteringsjakt langs elva er den mest effektive måten å jakte skarv på. Mens det i fjor ble rapportert inn 80 felte skarv totalt, var det allerede felt 102 skarv i midten av oktober.
– Dersom man legger til grunn at en skarv spiser 0,5 kg fisk per dag, tilsvarer jaktuttaket hittil i år 6000 skarvedøgn. Dermed har man «spart» om lag 3 tonn fisk.
– Det er observert mer skarv i høst enn på samme tid i fjor, i tillegg har flere jegere vært i sving. Uansett virker det som jakt kan bidra til å begrense bestanden lokalt, avslutter Andersen.
Ordningen med gratis jaktkort (10. august–23. desember) er videreført i 2018 og lagt ut på Inatur.no.