Her tar du tidliglaksen
Ingen er blankere, sterkere eller vakrere. Og ingen fisk har større status enn en storlaks tatt i mai eller 1. juni.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Statusen har utvilsomt sammenheng med at de tidlig ankomne gytevandrerne er fåtallige. Og store. Desto gjevere når en av dem tar!
Heller én vårlaks enn ti på sommeren, lyder et ordtak i de skotske lakseelvene. En mailaks er gjev nok, men trumfes av en laks tatt i april, og sitter flua di fast i en sølvblank marslaks, er du helt på vertshuset resten av oppholdet.
Her på berget er det vårfiske i kun åtte av landets lakseelver, og da først fra midten av mai i fem av de seks elvene (se faktaramme).
Mye tungt i Hokksund
Østlendinger har fire muligheter på hjemmebane i mai, Drammenselva, Lierelva, Numedalslågen og Enningdalselva ved Halden.
De drøye to kilometerne av Drammenselva nedstrøms Hellefoss i Hokksund er – målt i antall og kilo fisk pr. meter – landets mest fangstrike fiskeplass.
Strekningen har de to siste tiårene levert et imponerende antall stor laks. Fjorårssesongen, med drøyt 1100 lakser på land, var imidlertid skuffende. I et normalår leverer elva rundt 2000 lakser.
Men snøen som falt i fjor er fort glemt, og her er det aldri manko på vann. Storlakskjempen på Østlandet er også den elva hvor det er enklest å slippe til fra sesongstart.
42 døgnkort
– Fisket foregår på tre soner med totalt 34 døgnkort. I tillegg har vi to fluesoner med fire stenger på hver sone, i alt 42 kort pr. døgn, opplyser Yngve Boye-Hansen, leder i Østsiden JFF, som administrer laksefiske nedstrøms Hellefossen på vegne elveeierlaget.
Kortsalget til det attraktive fisket på rød og blå sone, foregår på Hokksund Camping hver kveld kl. 19.00. Det foretas loddtrekning, dersom antallet frammøtte overstiger disponible kort.
På gul sone, hvor mesteparten av fisket foregår fra båt, er det fritt kortsalg. Drammenselva har gyrosmitte, derfor praktiseres svært liberale fiskeregler, eksempelvis er det tillatt å fiske med reke. Gjenutsetting er derimot forbudt.
Boye-Hansen kan melde om upåklagelig interesse rundt årets sesongstart, 22. mai.
Lierelva, lakseførende ca. 20 km gjennom Lierdalen nord for Drammen, er kjent som en svært god sjøørretelv, men i de seinere årene har laksen gjort seg stadig mer gjeldende, med en god del eksemplarer opp mot 10 kilo.
Også Lierelva er gyrosmittet, så gjenutsetting frarådes.
Kun i nedre del
Numedalslågen, med lakseførende strekning mellom Hvittingfoss og Larvik, hadde i motsetning til svært mange andre elver en svær bra fjorårssesong, med 4181 laks på land. Det er 1000 flere lakser enn gjennomsnittlig årsfangst i tiårsperioden 2009–2018. Og vel så imponerende i denne typiske mellomlakselva: I 2019 ble det landet mer enn 700 storlakser (over 7 kilo).
Utfordringen for øyeblikket er å få fatt i fiskekort på den begrensede fiskestrekningen i nedre del av elva, som er åpen nå, nærmere bestemt fra Holmfoss til munningen i Larvik.
Den beste muligheten for kort er trolig Holmfoss, hvor det ble observert laks allerede i april. Her fiskes det både fra land og båt (se faktaramme).
Nedbørsavhengig
Enningdalselva ved Halden har i tidligere sesonger fisket bra i mai og har levert noen flotte storlakser. Fjorårssesongen var imidlertid preget av lav vannføring, og slik tegner det i år også.
– Vinteren var grønn. Vi er helt avhengig av regn om det skal bli noe fart i fisket, sier Bjarne Granli, leder i Arbeidernes JFF Halden og elveutvalget.
De to første døgnene er forbeholdt medlemmer av foreningen, deretter selges 10 kort pr. døgn («først til mølla») fra butikk i Halden, utover sesongkortene (se ramme, foreningens hjemmeside).
– Enningdalselva kunne med fordel startet fisket 1. mai, som tidligere, påpeker Granli, og viser til de svenske vestkystelvene noen mil lenger sør. Her er det sesongstart allerede i mars-april, med Ørekilselva (1. mai) som den seineste.
Perle i Rogaland
Den 21 km lange Årdalselva i Hjelmeland kommune i Rogaland er en perle, men hadde en svak fjorårssesong, kun 342 laks mot et snitt på nærmere 600 de siste ti årene.
– Elva er nedbørsavhengig, men i år ser det ut til å kunne bli fine fiskeforhold i slutten av mai, sier Eirik Norland, som kan kontaktes om du har spørsmål om fisket (tlf. 92 07 22 03).
Elva er krystallklar og veksler mellom høler og stryk. Stedvis flotte fluestrømmer. Fisket er vanligvis best fra sesongstart 20. mai til midten av juni. 12. kort pr. døgn via elveguiden.no (tre vald). Døgnkvote på en laks i mai.
Nedstrøms Støvelfossen
Trøndelag har tre «maielver», Stordalselva ligger utenfor allfarvei, i Åfjord på Fosen-halvøya. Elva huser mest mellomlaks, men leverer årlig også en og annen laks over 10 kilo.
– Det fiskes kun på den 5-600 meter lange strekningen fra Støvelfossen og ned til sjøen under det tidlige fisket, opplyser Gunnar Stegali, leder av fiskeutvalget i Åfjord JFF. Det selges 15 kort pr. døgn på foreningen side av elva. Alt kortsalg, også privat utleie på motsatt bredd, foregår gjennom Inatur.no.
Enorm etterspørsel
Den storvokste laksestammen i Bjøra, sideelv til Namsen, har et tidlig innsig, og i mai kan din once in a liftetime-fisk befinne seg rundt neste sving i den mørke, sakteflytende og særegne elva på sine 14,9 km mellom Eidsvatnet og utløpet ved Rodum i Namsen.
Utfordringen akkurat nå er å finne ledig fiske, da mange av de mest attraktive valdene selges direkte fra grunneier. Straks startskuddet går i Namsen 1. juni, letter gjerne fisketrykket på Bjøra.
– Antallet henvendelser foran årets fiske har vært enormt. Jeg har aldri opplevd maken til interesse og pågang for leie av fiske og hytter som denne våren, sier Halldis Blengsli, daglig leder av Bjøra Camping (tlf. 478 40 121) til Jakt & Fiske.
Campingen disponerer Himo-Rodum i nedre deler av Bjøra. Valdet er fire kilometer langt, sluker mye folk, så her er det i utgangspunktet ingen begrensinger i antall stenger pr. døgn.
Også i den 12 km lange og idylliske Søråa mellom Grongstadvatnet og Øyvatnet, øvre lakseførende del av Høylandet-vassdraget, er det mye privat utleie. Høylandet JFF disponerer imidlertid et to kilometer langt vald med salg av seks døgnkort via bensinstasjonen på Høylandet.
– Årets første laks i Søråa blir vanligvis tatt i perioden 20.- 25. mai, opplyser foreningsleder Rune Flataas, som selv er dedikert laksefisker.
1. juni
1. juni åpner flertallet av landets lakseelver, og en del elver i Sør-Norge kan ha et forrykende storlaksfiske på åpningsdøgnet, forutsatt at vannføring og temperatur er på fiskernes side.
Elver som Namsen, Gaula og Orkla i Trøndelag er typiske eksempler på det. Det store spørsmålet for øyeblikket er hvilken vannføring som venter på premierefisket, etter vinteren og vårens store snømengder i trøndelagsfjella.
I Troms og Finnmark er det ikke mye som minner om sommer, selv om kalenderen viser 1. juni.
Folkefisket
Nordpå kommer laksen vanligvis opp i elvene i et større antall to-tre uker seinere enn i elvene sør i landet. I Alta ser man likevel med forventing fram til det såkalte folkefisket før sankthans, i perioden 1. - 23. juni.
Det tidlige laksefisket handler da også i vel så stor grad om friluftsliv for altabefolkningen. Også et betydelig antall «søringer» innvilges audiens før sankthans, i form av tre -døgns kort.
Ja, det er mye vann mellom hver laks i juni, men når det først smeller i verdens mest attraktive storlakseelv, kan det være din livs fisk som har tatt flua. Eller sluken. Og som i en maielv sørpå; det å komme på lista for Alta-laks tatt før sankthans, har større status enn å få en i juli eller august!
Et spørsmål om tilnærming
Sammenlignet med juli og august, kan lakseelvene våre akkurat nå framstå kalde, flomstore - og fisketomme. Det tidlige laksefisket handler da også ofte om hardt arbeid og lange økter. Tålmodigheten blir satt på alvorlige prøvelser. Det gjelder å ha trua, uten tro har du ikke noe å gjøre i elva i denne delen av sesongen.
Dersom du insisterer på å fiske med flue i en elv hvor temperaturen ikke er mer enn 5-6 grader, er det dypt og sakte som gjelder, i form av et hurtigsynkende fluesnøre og ei tubeflue på 8-10 centimeter (også omtalt som slukfiske med fluestang). Har du en mer pragmatisk tilnærming til sporten, finner du fram haspelsnella og setter på en klassisk skjesluk i vektklasse 30-50 gram eller en tung kastewobbler.
Samtidig kan det være greit å minne seg selv på at du ikke lever av laksefiske, men for spenningen, naturopplevelsen og det sosiale miljøet på elvebredden. Du må slett ikke holde sluken eller flua våt 18 timer i døgnet. For å si det med salige Walton: Senk skuldre og nyt at du igjen er i det.