Annonse
Skuespillerstjerna Jasper Pääkkönen legger nok et kast ut i Lakseelva i Porsanger, i visshet om at før eller siden tar den – storlaksen.

Portrettet || Jasper Pääkkönen

– Boikott norsk oppdrettslaks!

Den fluefiskende finske skuespilleren Jasper Pääkkönen, for øyeblikket et av Hollywoods heteste navn, legger ikke fingrene i mellom i månedens portrettintervju.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Så lenge det spilles hasard med verdens viktigste villaksstammer, anbefaler jeg folk å boikotte norsk oppdrettslaks.

Finske Jasper Pääkkönen, for øyeblikket et av Hollywoods heteste navn, synes det er utrolig at et så rikt land som Norge, verdens viktigste land for den atlantiske villaksen, tillater at oppdrettsnæringen får fortsette å vokse, når man vet hvilke trusler næringen representerer overfor de ville laksebestandene.

Mannen sitter dypt konsentrert over et skrin med tørrfluer i Lakselva i Finnmark. En svært jordnær kar, milevis fra det inntrykket du får når du ser ham på TV-skjermen i HBO Nordic serien Vikings, en av Nordens mest populære serier de seinere årene. Her spiller han Halfdan Svarte, en hensynsløs og blodtørstig viking.

Kassasuksessen Vikings har sendt Jasper Pääkkönen til Hollywood for enda større roller. I Finland er han også en profilert fluefisker, med ett brennende miljøengasjement.

Jasper Pääkkönen (t.v.) spiller Halvdan Svarte i TV-suksessen Vikings. Her sammen med Peter Frans, som har rollen som Harald Hårfagre.

På rett spor

– De fleste norske lakseelvene later til å ha fått til en bra forvaltning. Kvoteopplegget er definitivt fornuftig. Likeledes fang- og slipp filosofien, som stadig vinner terreng, for å beskytte elvas viktigste individer. Oppdrettsindustriens virksomhet i fjordene og på kysten, gjør meg imidlertid svært bekymret.

Smilet under barten forsvinner.

Jasper drar sammenligning med hjemlandet. I Finland er det mye oppdrett av regnbueørret i de store innsjøene. Fo 20 år siden var det mange useriøse aktører i sving. De seinere årene er det imidlertid blitt ryddet skikkelig opp i næringen, som i dag framstår langt mer miljøvennlig.

– Jeg har ingen problemer med å anbefale finsk oppdrettsørret. Norsk oppdrettslaks anbefaler jeg imidlertid folk å boikotte. Forbrukermakt er det virkemiddelet vi har.

Jasper med storlaks i Yokanga på Kola.

Jasper Pääkkönen (39 år)

Yrke: Skuespiller og forretningsmann. Eier Saunahouse i Helsinki, bar og sauna i ett, som har blitt en turistattraksjon. Mest kjent for rollen som Halfdan Svarte i tv serien Vikings, Nå også høyaktuell i Hollywood-filmen BlackKklansman

Sivilstatus: I et forhold

Bosted: Helsinki og Los Angeles

Dårlig samvittighet for: At jeg flyr mye. Miljøkonsekvensene er altfor store

Hører på: Rock og hiphop har vært med hele livet, men har blitt ganske altetende i voksen alder

Best på tallerkenen: Reinsdyrfilet

Best i glasset: Vodka soda

Boka jeg aldri glemmer: Perhokalastus av Walter Aunisluoma, en fluefiskebok fra 70-tallet

Flink til: Enhånds tørrfluefiske etter laks

Dårlig til: Tohånds kasting

Favorittfiske: Laksefiske. For noen år siden hadde svaret vært stor vandrende ørret.

Forbilde: Yvon Chouinard, grunnleggeren av klesmerket Patagonia. Både for jobben som forretningsmann, men også for sitt miljøengasjement

Kola på topp

De avsidesliggende lakseelvene på Kolahalvøya er drømmedestinasjon nummer en som fluefisker. Han fortrekker en enkel teltleir og null kommunikasjon med omverdenen. Det er da han opplever dyp nærhet til natur.

– Her har tiden stått tilnærmet stille i tusener av år, og laksen er relativt upåvirket av menneskelig virksomhet. En voldsom kontrast til tilværelsen i Hollywood, selvsagt, sier han stille.

Samtidig kjenner han på den dårlige samvittigheten hver gang han setter seg i fly og helikopter for å komme seg ut i Kolas ødemark.

God nummer to

Nå er det imidlertid storlaksen i Lakselva i Porsanger det handler om. Jasper Pääkkönen holder Finnmark som en god nummer to blant sine favorittdestinasjoner som fluefisker. Elvene her er relativt like de stedene han fisker på Kola.

De siste dagene har vært en utfordring for en laksefisker, sommeren 2018 har vært knusktørr. Tålmodigheten blir satt på prøve. Det hjelper å ha nærmere 30 års fartstid som fluefisker.

Trekløver

Det startet med turer i lag med en slukfiskende far. Jasper anskaffet sin første fluestang da han var elleve år gammel. Da var det gjort.

– Det ble selvsagt mye prøving og feiling. Noen år seinere ble jeg kompis med en som var like hekta som meg. Da løsnet det! Vi pushet og hjalp hverandre til å bli bedre fluefiskere. Etter hvert kom en tredjemann med i gjengen. De to ungdomskompisene er de viktigste i min utvikling som fluefisker, smiler Jasper.

Trekløveret dro på kryss og tvers i Finland på jakt etter nye fiskeopplevelser, høstet erfaringer og analyserte utfallet av turene i detalj. Skikkelig nerdete selvsagt, medgir Jasper, og forteller at han har sett samtlige episoder med Bård & Lars på fisketur. Gjentatte ganger. Han elsker fortsatt den tv-serien, og håper det en dag kommer flere sprell fra duoen.

Miljøengasjement

Da skuespillerkarrieren til Jasper Pääkkönen tok av for alvor, ble det mindre tid til fluefiske på hjemmebane. Jasper har imidlertid vært nøye med å avsette tid til sitt livs lidenskap, og grepet de fiskemulighetene livet som globetrotter har bydd på. Dette har med årene også resultert i et brennende miljøengasjement. 

På hjemmebane har han blitt en fryktet miljødebattant.

– Jeg liker å diskutere miljøspørsmål med politikere. På direktesendt TV.

Jasper har gjort sitt fluevalg. Knyter tørrflua på fortommen og vader i posisjon. Forholdene er for øyeblikket begredelige, men finsk sisu er nok til å holde ham i gang. Du er ikke en blodtørstig viking for ingenting!

Powered by Labrador CMS