Test av Daiwa Certate LT 2500D
Daiwas fighter
For 20 år siden var snella Daiwa Certate LT 2500D noe av det råeste du kunne få tak i her på berget. Nå har den «rast» i pris, og spiller en rågod annenfiolin.
Husk dette før du leser videre; for de aller fleste er en japansk haspelsnelle til halve prisen av Certate, altså 2000–2500 kroner, mer enn god nok. Du får god brems, strøkent snørepålegg og en snelle som varer i årevis.
Med en Certate får du derimot en snelle som er på et slikt nivå at bare en connaisseur vil klare å skille den fra dagens toppmodell, Exist.
Lytefri og lekker
Er du en aktiv sportsfisker som er svak for god kvali tet og nydelige designelementer, kan et slik kjøp forsvares. Her får du en knallsterk, silkemyk og tidløs snelle som du stolt kan sende nedover i arverekken.
Etter tusenvis av kast med 0,13 mm Daiwa J-Braid X8 Grand Multicolor, har jeg til gode å få én floke! Det er det samme snøret som har stått på i de tre årene jeg har fisket med snella, og det framstår nærmest ubrukt.
Det er omtrent det beste skussmål en snelle kan få. Den har vekslet mellom bruk i sjø, vann og elv til alle årstider. Bremsen er fortsatt like jevn og stabil.
Magnetisk olje
Tidlig på 2000-tallet lanserte Shimano sine keramisk belagte kulelagre. Det ga et forsprang på Daiwa, den eneste reelle konkurrenten i samme prissjikt.
Noen år etter lanserte Daiwa sneller og kulelager med magnetisk olje, som hele tiden ligger mellom tønna og kulene og gir minimal friksjon.
Plutselig var forskjellene utlignet, og igjen kriger de to japanske produsentene på et nivå ingen andre matcher.
Certate LT har også en kropp laget i ett stykke, kalt Monocoque body, som gjør snella usedvanlig kompakt, torsjons-stiv og estetisk.
Det eneste som hindrer toppscore, er fraværet av en polstret snellebag. Liker du utseende uten å bli skremt av av prisen, er spørsmålet bare hvem som kneler først – du eller snella?