Annonse

Laks

Trappetrøbbel i Vefsn

Oppstrøms Laksforsen er det ca. 135 km med gyte- og oppvekst- områder, forutsatt fungerende fisketrapper. Her trappa i Storforsen i Svenningdalselva.
Oppstrøms Laksforsen er det ca. 135 km med gyte- og oppvekst- områder, forutsatt fungerende fisketrapper. Her trappa i Storforsen i Svenningdalselva.

Forfalte fisketrapper hindrer Vefsn-laksens adgang til flere mil gyte- og oppvekstområder i øvre deler av vassdraget.

Publisert

Oppstrøms den 16 meter høye Laksforsen og den 200 meter lange fisketrappa, tar laksen seg greit fram til Fellingsfors, hvor den passerer i fisketrappa, forbi den fem meter høye stupfossen, og videre fram til Trofors, et par mil høyere opp. 

Her møtes Svenningdalselva og Austervefsna, de to store tilløpselvene – med forfalte fisketrapper på rekke og rad.

– Mange av trappene er i elendig forfatning. Skader etter flom og isgang er ikke utbedret, noen trapper har også for liten vannføring, eller er feilplassert, påpeker Bjørn Brodtkorb, leder av Vefsnavassdraget Fiskeforvaltning SA. 

40 år i skyggens dal har satt sine spor i Nord-Norges nest største lakseelv. Uten fisk i øvre deler, forsvant engasjementet for laksen.

Ny trapp i Storforsen

Nå er ny fisketrapp klar i Storforsen i Svenningdalselva. Fungerer trappa som planlagt, har NINA-forsker Espen Holthe stor tro på elva som fødestue for laksen. 

Rundt 20 prosent av laksens gyte- og oppvekstområder i vassdraget ligger i Svenningdalselva. I Austervefsna er det hele sju fisketrapper. Med disse i «full drift», vil elva være et viktig bidrag i reetableringen av Vefsnlaksen.

Nordland prioritet

Vassdrag i Nordland er prioritert mht. vedlikehold og restaurering av fisketrapper. Totalt er det bygget 17 fisketrapper i elvene i Vefsn-regionen. Det økte vandringsmulighetene for laks og sjøørret fra 40 km i 1871 til 255 km i 1957.

– Med velfungerende fisketrapper (14 av trappene planlagt restaurert), har Vefsna alene et større gytepotensial enn de øvrige lakseelvene i Nordland til sammen, påpeker Jim Nerdal, tidligere leder i organisasjonen Vefsn-laks.

Oppløftende oppgang

Sommerens trafikk i fisketrappa i den veldige Laksforsen i Vefsna var oppløftende. Anslagsvis 10 000 fisk, broderlig fordelt på laks og sjøørret, passerte den berømte fossen, 30 km fra munningen i Mosjøen. Fisketrappa her ble stengt i 1992, slik at rotenonbehandling (2011), for å bli kvitt gyroen, kunne avgrenses til de nederste milene. Det ble en suksess, og fisket i Vefsna ble gjenåpnet i 2018.

Fisketrapp-fakta

  • Norge har 316 fisketrapper i 171 av landets laksevassdrag. Det har gitt laks og sjøørret tilgang til ca. 2500 km «ekstra» gyte- og oppvekstområder.
  • Mange av fisketrappene fungerer dårlig.
  • Den første fisketrappa i Norge ble bygget i Osfossen i Gaula i Sunnfjord i 1871. Samme år kunne laksen ta trappa i Forsjordio i Vefsna i bruk. Trappa i naboelva Fusta var klar i 1883.
  • Trappa i Laksforsen, bygd i 1886-1889, er ca. 200 meter lang, og var i sin tid verdens største. I samme periode ble trappa i Fellingfors og ny trapp i tunnel i Forsjordforsen bygget.
  • Etter at trappene i Austervefsna og Svenningdalselva sto ferdige, utgjør laksens gyteareal i Vefsnavassdraget 165 km.
  • Laksetrappa i Målselvfossen i Troms er Norges lengste (450 meter) og viktigste. Trappa sto ferdig i 1910, og mer enn tredoblet laksens gyteareal i Målselvvassdraget, til nær 150 km.
Powered by Labrador CMS