Fiskertips
Ti røyefiskeperler - isfiske fra nord til sør
Den arktiske røya er isfiskets konge. Her er våre heiteste tips for et stevnemøte i vinter.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
Salvelinus alpinus har en spesiell plass hos isfiskere i vårt langstrakte land. Det spesielle med isfiske etter røye er at den gjerne befinner seg tett på. Kikkefisket etter stor røye på grunt vann stiller i en egen klasse hva spenning angår. Hogger storrøya rett under nesa di, glemmer du det aldri.
I vår oversikt over gode og kjente røyedestinasjoner, vil du finne flere gode vann innenfor et område. Våre utvalgte områder viser også den store variasjonen vårt røyefiske byr på. Noen områder ligger «langs riksveien», mens andre en miniekspedisjon unna. Røya kan være svært tallrik, som i Telemarks store innsjøer, eller som store enkeltfisk, som fyller pilkehullet.
I våre utvalgte reisemål, er det enkelt å få fiskekort, eventuell transport og overnatting.
Ifjordfjellet og Laksefjordvidda, Finnmark
Ifjordfjellet er sammen med Laksefjordvidda et av landets ypperste og mest populære isfiskeområde, innenfor kommunene Lebesby, Gamvik og Tana. Området har utallige vann, og du når dem langs veien, på ski eller med snøskuter.
Vann som Dollajavri og Sommervannene er viden kjent. Det finnes flere offentlige skuterløyper, men du tar deg også enkelt inn til disse med ski på beina.
Fiskekort: www.fefo.no
Informasjon: www.fefo.no
Kvænangen, Troms
Området sør for Kvænangsbotn i Troms grenser i sør og øst til Finnmarksvidda. Huser storrøye. Som en underdog, med minimalt av informasjon på nett – har ekspedisjonslystne gode muligheter for å fiske for seg selv. De store vannene Ábojávri og Šuoikatjavri er gode storrøyevann, omgitt av en rekke mindre, men spennende vann i variert terreng.
Fiskekort: www.inatur.no
Informasjon: www.statskoog, www.kvanangen.kommune.no
Rostadalen og Dividalen, Troms
Disse to dalførene er de mest kjente blant Troms’ mange og gode røyeområder. Her tilbys et fantastisk fiske i store vann som Anjavatnet, Vuomajávri og Lille Rostavatn. Samtlige huser storfisk, men mange, og da kanskje spesielt lokale fiskere, har funnet seg mindre og mer ukjente vann som også kan gi god uttelling.
Mange av disse vannene ligger et godt stykke til fjells. For kortere turer, og med barn, er vann som Lille Rostavatn det perfekte utgangspunkt.
Fiskekort: www.inatur.no
Informasjon: www.statskog.no
Beiarn, Nordland
Fjellene og nasjonalparken i Beiarn og omegn har mangt å by på. For mange er Bjøllåvatna selve isfiskeperlen, med gode overnattingsmuligheter. Vi du utforske mindre kjente områder, er vårt tips Láhko nasjonalpark.
Ski på beina er en forutsetning for å nå røyevannene i dette området, snøskuter er forbudt.
Fiskekort: www.inatur.no
Informasjon: www.statskog.no og www.inatur.no
Lierne, Trøndelag
Liernes eventyrlige røyefiske kan oppleves i og utenfor nasjonalparken. Kjerdelsvatnet, Akavatnet og Holmvatnet byr på godt og variert fiske. Passer både for småbarnsfamilier eller ekspedisjonslystne troféfiskere med pulk.
Fjellstyrets nettsider gir utmerket informasjon om fiske, løyper og overnattingsmuligheter. De er også behjelpelige om du trenger transport til hytter eller selve nasjonalparken, før skituren begynner. Det finnes flere oppmerkede skuterløyper for isfiskere.
Fiskekort: www.inatur.no og lokale utsalgssteder
Info: www.fjellstyreneilierne.no
Tydal, Trøndelag
Fiskefantomet Cato Bekkevold, og hans råd om fiske i Tydal har kommet mange til gode. Sammen med raus informasjon fra grunneierne, kan førstereisfiskere ofte finne optimalt fiske allerede på første tur.
Essandsjøen, Nesjøen og Mosjøen er bare noen av gromvannene du kan besøke i denne delen av landet. Vil du bruke snøskuter, er det tilrettelagt for kjøring i tre oppmerkede «isfiskeløyper».
Fiskekort: www.inatur.no, SMS-tjeneste og på lokale utsalgssteder.
Info: www.jaktogfiskeitydal.no
Femundsmarka, Hedmark/Trøndelag
De to destinasjonene Femunden- og Gutulia nasjonalpark, danner det som må anses å være Østlandets røyemekka. Her kan alle boltre seg i hundrevis av vann med stabilt røyefiske. Området byr på alt fra fjerntliggende vann, til vann du kjører fram til i bil.
Det er også mulig å bruke snøskuter til noen vann utenfor nasjonalparken. Legendariske vann som Hognsjøen og Røvoltjønnan, er bare toppen av kransekaka i selve parken, og lokker til seg isfiskere fra fjern og nær.
Fiskekort: www.inatur.no og private utsalgssteder.
Info: www.engerdal-fjellstyre.no og www.statskog.no
Hadeland og omegn, Oppland
I området rund Randsfjorden er vårt tips områdene fra Dokka i nord til Jevnaker i sør. Selve Randsfjorden huser røye på mange kilo, men isforholdene kan være en utfordring. Det er vannene rundt fjorden, og da spesielt i øst og vest, som gir isfiskeren mest valuta for fiskekortpengene.
Her finnes gode vann nær vei, mens røyevann av den mer «hemmelige sorten», ligger gjerne en lengre skitur unna. Rundt Vassbråa i øst og Løgnfisket på Søndre Land er det spennende vann. Snøskuter er ikke tillatt.
Fiskekort: www.inatur.no, privat og kommunalt kortsalg.
Info: www.hadeland.no, NJFF i Gran, Nordre Land, Søndre Land, Veståsen, Lunner, Gran, Jevnaker, Brandbu og Tingelstad.
Rauland og omegn, Telemark
Rett sør for Hardangervidda ligger en rekke store og små vann som tilbyr godt røyefiske. Det mest kjente er det gavmilde Møsvatn (900 moh.) med sine stabile fangster. Størrelsen er imidlertid ikke all verden, det vanligste er relativt småfallen røye. Til gjengjeld er 100 fisk på en dag ikke uvanlig blant erfarne og lokalkjente fiskere.
Store innsjøer som Totak og Tinnsjøen er også spennende, det samme gjelder flere omkringliggende vann. Området regnes av mange som den beste røyedestinasjonen i Sør-Norge. Snøskuter er tillatt i fast løypenett og skutere kan leies.
Fiskekort: www.inatur.no
Info: www.visitrauland.no
Haugalandet, Haugesund
Den fiskerike halvøya i Haugesund-området byr på mange og varierte vann fra 20–600 moh.med stabilt røyefiske. Noen huser mengder av stekefisk, andre har fisk i kilosklassen. Nesavatnet i Sveio er et kjent og mye besøkt vann.
Sesongen er kort, men lyset i sør er på fiskerens side og gir gode muligheter for lange dager, vinter og vår. Snøskuterkjøring er ikke tillatt.
Fiskekort: www.inatur.no, privat og kommunalt kortsalg.
Info: www.bjarnesturblogg.blogspot.com og www.visithaugeland.no
Mormysjka og maggot
Ingen røyevann er identiske, men fisketeknikkene og utstyret som benyttes er gjerne det samme. Kikkefiske med mormysjka og lokkeskje og vanlig pilkefiske med lokkeskje på ulike fiskedyp, er teknikkene som alle isfiskere benytter seg av. Agnet er gjerne maggot. Akkar, ost, og diverse fete kjøttprodukter fungerer også, men er på langt nær like populært.
Kikkefiske med lokkeskje og maggot er resepten i grunne vann.
Tidlig og seint
Korte dager, mye snø, tykk is og andre friluftsaktiviteter, gjør at mange venter til påsketider før man leiter fram isfiskeutstyret. Det er det ingen grunn til! Seinhøstfisket i slutten av november og tidlig desember kan være magisk, når røya er inne på grunna for å gyte. Dette førjulsfisket forutsetter imidlertid kulde, slik at isen legger seg. NB! Ta ingen sjanser på tynn is, og husk ispigger!
På våren er lyset tilbake for fullt, røya er sulten og vanligvis bitevillig. I vår nordligste landsdel regnes mai som den beste tiden for den som jakter storrøye.