Annonse
Fluefiske på stor junielv er en utfordring.

Flueliner til junilaksen

Dypt eller høyt?

Skal du fiske tungt og dypt, eller presentere flua høyt? Det er spørsmålet ved sesongstart i lakseelvene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Junilaksen er en utfordring, selv med alle de utstyrsmessige nyvinninger vi har sett de siste tiårene. Du bør være fornøyd om du lurer en laks eller to i løpet av ei juniuke.

Det sier Øystein Aas, som har jaktet laks med flue i 40 år og har bøkene «Fluefiske etter laks» og «Nordisk fluefiske etter laks» under vadebeltet. 57- åringen tipper han har landet rundt 800 lakser fra elver i inn- og utland.

Øystein Aas har jaktet laks med fluestanga i flere tiår, og har tatt mange eksemplarer mellom 12–16 kilo. Denne ble landet i trønderkjempen Gaula, som hører til favorittelvene.

Synkeliner i skuddet

– Drar en storlaks ut i hovedstrømmen på 300 m³ per sekund i Gaula i Trøndelag, vil den være nesten umulig å kontrollere. Hvis det er en tid på året du skal sjekke alle løkker og knuter skikkelig, er det ved sesongstart. Jeg lager alltid nye løkker på linene hvis de er slitte.

Før 1990- tallet var fluefiske etter laks uvanlig i Norge i juni. De siste 30 årene har derimot fluefiskerne profittert stort på utstyrsutviklingen til tidligfiske.

Det handler litt om stenger, kasteteknikk og tubefluer, men mest om produsenter som gradvis har utviklet synkeliner til bruk i store og kalde elver.

– Ha likevel i mente at ei synkeline fra én leverandør med betegnelsen synk 2–3 kan synke annerledes enn ei tilsvarende line fra en annen leverandør.

Arsenal av liner

Aas framhever at elvedybden og elvas hydrologi bestemmer linevalget; faktorer som vil variere innenfor samme høl og fra kulp til kulp.

Skal du fiske ulike høler og vald på samme tur, er det derfor nødvendig å ta med liner som vil dekke de fleste behov. Forskjellen mellom naboelver kan også være stor i forhold til linevalg, slik som i Gaula og Orkla i Trøndelag.

– Hvordan rigger du deg for fiske i disse elvene?

– Jeg har alltid med meg en 14-foter og en 15-foter til tidligfiske. I Orkla rigger jeg kanskje med synk1–2 på 14-foteren og synk 3–4 på 15-foteren. I Gaula synk 1–2 på 14-foteren og synk 4–5 på 15-foteren. Fortommen er meteren lang og oftest heltrukket i 0,47 mm.

Øystein Aas har også praktisert tidligfiske i Finnmark og på Kolahalvøya.

Multi-Tip

Forskjellen mellom de mindre og mellomstore elvene i Barentsregionen og de mellomstore og store elvene i Trøndelag er påtakelig.

– Elvene i nord er ofte grunne og strie. Oppsettet mitt varierer veldig, avhengig av om jeg fisker i ei elv i Øst- Finnmark eller i Trøndelag, sier Aas.

En del av de «norske» synkelineteknikkene vil ikke fungere i Skottland, hvor elvene er mye grunnere enn her hjemme. Aas påpeker at i skotske elver vil ei intermediateline eller et såkalt Multi- Tip fluesnøre ofte være et bedre valg. Sistnevnte konsept lar deg enkelt tilpasse fiskedybde etter forholdene med utbyttbare spisser og klumper.

Tubefluer i kombinasjon med flueliner av forskjellige synkegrad dominerer i dag junifisket i mange av våre lakseelver.

Store tubefluer

– Hva handler taktikken om tidlig i juni?

– Å holde flua våt og avsøke store områder for å finne laksen, som ofte vandrer raskt. Fluemønsteret betyr mindre, men tubefluene må være store, gjerne 10–15 cm og ha rikelig med flash.

Aas foretrekker å fiske flua nokså raskt, noe som i klartekst betyr tverrstrømskast. Hvis han ønsker en dypere presentasjon, slipper han line eller går noen skritt nedstrøms etter utlegget. Under synkelinefiske vil laksen kroke seg selv.

– Men trenger vi egentlig de tyngste linene?

– Det er veldig elveavhengig, om det f.eks. er realistisk å fiske med ei intermediateline. Fisker du i en av de store trøndelagselvene, med vanntemperatur under seks grader, er det betydelig vanskelige å få laks på ei intermediateline i første halvdel av juni.

I Flekkeelva i Sunnfjord, som hverken er spesielt kald ved sesongåpning, eller hølene særlig dype – holder det lenge med et intermediate snøre for å nå ned til fisken. Disse laksene beit med et par timers mellomrom ved Rennestraum, natt til 1. juni.

Ta med rubbel og bit

Men Aas tilføyer at hvis du fisker i ei grunn elv som f.eks. Vestre Jakobselv, kan ei intermediateline være ideelt – selv tidlig i juni.

– Så mottoet er å ta med det du måtte ha av liner?

– Ja, alt fra sakte- til hurtigsynk. Selv har jeg med meg minst 15 ulike liner. Fjorårssesongen viste behovet for ekstreme liner. Da var det mange steder store snømengder i fjellene, og storflom 1. juni.

– Og ideelle juni-forhold?

– Det er gjerne midt på dagen med sol eller skiftende skydekke og svakt fallende vannstand. I Orkla vil flo og fjære være ganske viktig på de nederste valdene, mens tidevannet etter minn erfaring betyr mindre på høy junivannføring i Gaula.

Synkegrader

Synkegraden på amerikanske flueliner oppgis i tommer per sekund, der f.eks. ei synk 2- line vil synke to tommer per sekund (1 Tommer= 2,54 cm) i dødt vann.

Vær likevel oppmerksom på at synkehastighetene på linene og klassifiseringssystemet ellers kan variere mye fra produsent til produsent, ifølge Arve Nilsen (47) i faghandelen Bergen Aktiv.

I juni 2011 kroket han en gigant på 21,2 kg i Gaula i Trøndelag. Da fisket han med ei flueline i synk4/synk6/synk 8 og en heltrukket meterlang fluorkarbonfortom i 0,45 mm.

Han mener at i ei flomstor og kald junielv handler det om å presentere flua dypt og sakte, nærmest mulig fisken, men påpeker samtidig at det er mange variabler som bestemmer synkehastigheten på ei synkeline og hvilken line du bør velge.

T- spiss

På kraftige synkeliner og såkalte skagitklumper (kort og tung klump) brukes også såkalte T- spisser for dyp presentasjon.

Synkehastigheten varierer med lengden på spissen, der en lang spiss synker raskere enn en kort av samme type:

T6 – 18 cm/sek

T10 – 20 cm/sek

T14- 23 cm/sek

T18 – 25 cm/sek

Synkegrader

Synkegraden på amerikanske flueliner oppgis i tommer per sekund, der f.eks. ei synk 2- line vil synke to tommer per sekund (1 Tommer= 2,54 cm) i dødt vann. Vær likevel oppmerksom på at synkehastighetene på linene og klassifiseringssystemet ellers kan variere mye fra produsent til produsent, ifølge Arve Nilsen (47) i faghandelen Bergen Aktiv.

I juni 2011 kroket han en gigant på 21,2 kg i Gaula i Trøndelag. Da fisket han med ei flueline i synk4/synk6/synk 8 og en heltrukket meterlang fluorkarbonfortom i 0,45 mm.

Han mener at i ei flomstor og kald junielv handler det om å presentere flua dypt og sakte, nærmest mulig fisken, men påpeker samtidig at det er mange variabler som bestemmer synkehastigheten på ei synkeline og hvilken line du bør velge.

T- spiss

På kraftige synkeliner og såkalte skagitklumper (kort og tung klump) brukes også såkalte T- spisser for dyp presentasjon. Synkehastigheten varierer med lengden på spissen, der en lang spiss synker raskere enn en kort av samme type:

T6 – 18 cm/sek

T10 – 20 cm/sek

T14- 23 cm/sek

T18 – 25 cm/sek

Arne Christian Aasland har lyktes i Verdalselva. Som lokalkjent vet han hvor lang tid laksen bruker frå fjorden til de ulike valdene. Definitivt en fordel!

Rikt utvalg av liner

Som fluefisker i Verdalselva i juni, må du ha med deg et rikt lineutvalg, ifølge lokalkjente Arne Christian Aasland.

Aasland stiller alltid i med tre stenger fra 13 til 15 fot tidlig i juni – samt ei svulmende linemappe. 1. juni kan vannføringen i Verdalselva være alt fra 17 til 200 m³ i sekundet.

Fordi Verdalselva har mange vald med varierende dybde og strømhastighet, må lineutvalget spenne vidt.

Fluelinemappa til Arne Christian Aasland fra Verdal inneholder det meste av det du trenger av liner for å dekke varierende dybder og strømhastigheter.

– Jeg har med alt fra flyteklump med tunge synkespisser til klumper med variabel synkegrader og tunge synkespisser. Fortommen er meteren lang og heltrukket i 0,45 mm. På blank elv øker jeg fortomlengden og bruker fortyngede fluer.

42- åringen fisker så å si daglig gjennom hele sesongen i Verdalselva og andre nordtrøndersk lakseelver. Han påpeker at laksen ikke stiger til tubeflua på høy og kald vannføring. Derfor må flua ned, og det handler om å finne riktig fluehastighet og dybde.

Lengre synketid

– Jeg kaster mye tverrstrøms, har høy stangføring etter utlegget og senker så stanga gradvis. Slik vil lina oppnå lengre synketid før flua begynner å fiske. Kastene varieres noe etter hastigheten på strømmen, forteller Aasland, som lander rundt 30 lakser i en gjennomsnittssesong.

– I juni fiskes det mye etter fisk som går. Da må man prøve å lese elva og tenke gjennom hvor laksen vil komme sigende. Laksen er en «lat» fisk som tar letteste vei.

– Hvilke fluer har benytter du?

– 8–12 cm lange tubefluer i rødt, oransje og gult, og de kan med fordel ha rikelig med flash, sier han.

Vidar Skiri holder tradisjonene i hevd i Rauma med flytelinefiske og enkeltkrokende fluer i enden av fortommen, også i juni (arkivfoto).

Flyteline og enkeltkrok

I Rauma i Romsdal er det enklere å få laks på flyteline i juni enn seinere på sesongen, sier laksefisklegenden Vidar Skiri.

Vidar Skiri (74) er leder i Rauma elveeierlag og har fisket laks med flue i en lang rekke elver siden han begynte som klepper på sagnomsuste Fiva House i 1968.

På Fiva handler laksefiske fremdeles om klassisk speykasting med dobbelttaperede flyteliner og klassiske, enkeltkrokede fluer.

– Enkeltkrokede fluer fisker godt og skader fisken minst. Vi har prøvd alle fluevarianter på Fiva, men har alltid gått tilbake til de klassiske, betoner han.

Skiri framhever at ei DT- line vil fungere på alle fiskeavstander. På stor vannføring 1. juni kan dessuten laksen stå kloss til land.

– I klare Rauma er det egentlig enklere å få laks på flytline i juni enn seint på sesongen, når laksen står midt i elva. Den største fordelen med flytelinefisket er opplevelsen av å se laksen ta flua, understreker han.

Skiri vedgår likevel at i ei stor, kald og farget elv vil en synkeline være mer effektiv.

Powered by Labrador CMS