Junidag på Mjøsa. Trollingfiskere bruker mange stenger samtidig, og her brukes to ringfrie stenger på hver av de to dypriggene i båten.

Ringfrie stenger – ikke bare en gimmick

Stenger uten ringer kan ikke brukes til alt, men til dorging og havfiske er de et glimrende alternativ til tradisjonelle ringstenger. Likevel har mange fortsatt til gode å prøve dem.
28. september 2020

Min første ringfrie stang var av det utradisjonelle slaget. Ikke bare fordi snøret gikk inni stanga, men fordi det var ei haspelstang. Den ble kjøpt i 1997, og var en sjeldenhet. Mange måtte gni seg i øynene da jeg dro den frem og kastet slukene stygglangt ut på fjorden. Det var en 8 fots utgave av den legendariske Daiwa Emblem-Z Interline -serien. Siden Fireline ble lansert samme år, var stanga plutselig en kastemaskin. Jeg var solgt.
I dag, mer enn 20 år seinere, er denne typen kastestenger fortsatt en sjeldenhet i Norge. De er langt vanligere i Asia og Australia, men her hjemme er de nærmest umulig å oppdrive. De fleste velassorterte utstyrsbutikker har imidlertid ringfrie havfiske- og dorgestenger, og de vekker nysgjerrigheten hos stadig flere sportsfiskere – med god grunn.

Multifilament ga suksess

Ringer til besvær

Bekymringsfritt dorgefiske

Trollingfordelene

Gode på bunnen

Topp til barn og eldre

Fisk med det du liker


Ringfrie stenger:

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Fiske

Europas første fisketrapp rett i berget

I Blokkenvassdraget i Vesterålen går man nye veier for å bygge fisketrapp.
Ny rødliste:

Villaks og villrein inn på rødlista

Artsdatabankens Norsk rødliste for arter ble oppdatert i dag. Der har villaks og villrein kommet inn. Rypa vurderes derimot som livskraftig, og er tatt ut.

Årets laksefiske trolig det dårligste i nyere tid

Det foregår en negativ utvikling i norske elver, mener Norske Lakseelver. I år ble det tatt opp 85.900 laks i sammenlignet med 133.000 for noen år siden.

På forsiden nå