Fire laks på fire timer

– Vanvittig! jubler Bent Johnny Bäckström fra Sogndal etter å ha kanonåpnet årets laksesesong i vakre Eidselva i Nordfjord.
02. juni 2020

Fra midnatt åpningsdøgnet til klokka fire på morgenkvisten fluefisket han nemlig døgnkvoten på fire lakser på Skipenes- retten nederst i elva. Fiskene veide fra fem til ni kilo. I tillegg mistet han en laks.    


Den første tok to minutter over midnatt. Foto: privat

Bäckström har leid retten i rundt 15 år sammen med tre andre laksefiskere, men aldri tidligere deltatt på åpningsfisket.

– For en start på årets sesong. Jeg vurderte å gjenutsette de to siste laksene, men de blødde og ble avlivet. Jeg la meg til å sove med et salig smil om munnen. Også en av de andre på laget fikk en laks, forteller han og legger til at elva var stor og kald.  

45- åringen fisket med tohåndsstang, ei flytsynk 3- line og ei selvbundet sju centimeter lang tubeflue. Med mye snø i fjellet, mener Bäckström det ser lyst ut for resten av sesongen.    

– På stor vannføring vil laksen stoppe lenger på de nederste rettene og være enklere å få på flua, smiler han.


Les også: 

Slik tar du junilaksen

Her tar du den største laksen

Gi laksen en pause

 

Siste fra Fiske

Isfiske etter røye:

Gjør et varp i førjulsstria

Det er noe magisk med å ligge langflat på stålisen med nesa i et pilkehull. All konsentrasjon er rettet mot røyeblinken og agnet – og her en advarsel: Aktiviteten er sterkt vanedannende!
Portrettet:

Urokroghen

Det volder litt rabalder, dog fred er ei det beste, men at man noe vil.
Tweed:

Laksefluas vugge

Langs Tweed finner du mange av de største navnene innen fluebinderkunsten. Her ble det på 1800-tallet komponerte laksefluer som skulle bli verdensberømte.

På forsiden nå