Hundre­tusener av teiner fisker året rundt

Spøkelsesfiske blir det kalt – tapt redskap som står på havbunnen. Det ligger trolig hundretusener av teiner langs kysten, som fremdeles tar fisk, hummer og krabber.
23. mai 2019

Det er beregnet at vi nordmenn setter ca. 240 000 hummerteiner hvert år. Omtrent 14 500 av dem forsvinner. Antallet krabbeteiner er enda høyere. I tillegg kommer teiner etter leppefisk og kreps. Etter at billigteiner i stål og plast fra Kina overtok markedet, har det hele blitt et enormt forsøplingsproblem. Syntetmaterialene råtner ikke, men blir liggende og fiske i mange år.

For hver tiende teine som blir tatt opp, finner dykkere i snitt tre fisk, én hummer og 20 krabber.

Fungerer som åte
Men dette sier lite om totalmengden, fordi det kun er et øyeblikksbilde av situasjonen, forteller forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet.

– Hver fisk lever ikke mange dager i teina, men den fungerer som åte for krabber og hummer, som bruker lengre tid på å råtne, sier han. Derved oppstår en nærmest evig sirkel.

Droner
Et lyspunkt i elendigheten er at Fiskeridirektoratet innførte nye forskrifter i fjor, med krav til at hummerteiner skal ha biologisk nedbrytbar tråd. Har du syntettråd, må du klippe hull og erstatte den med tråd som råtner. Men prosessen tar uansett noen måneder, og kravene gjelder foreløpig kun hummerteiner.

– Hvis du synes det er mye søppel i fjæresteinene, så vær klar over at hele 94 prosent av skrotet ligger på havbunnen! Bare i Indre Oslofjord ligger 150 båtvrak. Dette blir bl.a. til mikroplast, sier rådgiver Bjørn Hedenstrøm i Oslofjorden Friluftsråd.

Hedenstrøm er opptatt av flere mulige løsninger, og nevner nyvinninger som undervannsdroner, som både kan registrere og hente opp gammel redskap – ned til 100 meters dyp.

Treteiner
Forsker Alf Ring Kleiven forteller at det forskes på nedbrytbare garn, og slår dessuten et slag for treteiner, som fremdeles er i produksjon.

– Det er vel og bra med nedbrytbar tråd, men skal vi fortsette å fylle havet med teiner av stål og plast? spør han.

Er du interessert i bidra? Sjekk Facebook-gruppa «Spøkelsesfiske/ Ghost fishing», med ca. 3500 medlemmer i skrivende stund.


Dykkerklubb har tatt opp 1200 teiner

Å rydde opp i spøkelsesredskapene er en enorm oppgave. I løpet av drøyt tre år har Søgne dykkerklubb hentet opp hele 1200 teiner i kommunens skjærgård.

Klubbens formann, Karl Klungland, anslår at de frivillige mannskapene tar opp 10–15 teiner på hver tur. Likevel: Det ser ut som om jobben aldri tar slutt. Klungland anslår at det fremdeles ligger titusenvis av teiner – bare i Søgne.

Det er ikke tvil om at engasjementet i Søgne, og flere andre steder langs kysten, er stort.

– Dykkerklubbene gjør en fantastisk innsats, på en ekstremt kostnadseffektiv måte! skryter forsker Alf Ring Kleiven.

Siste fra Fiske

Kronikk:

Veistopp for sjøørreten

Sjøørretens tilstand viser at Norge er langt unna vannforskriftens mål om god økologisk tilstand i alle vannforekomster. Oppsatte veisperringer for sjøørretens frie vandring er en av hovedårsakene.
Fiskertips:

Multiplikatorsneller for kasting

Etter noen tiår i skyggen av haspelsnellene, øker multiplikatorene i popularitet. Kanskje ikke så rart, for på enkelte områder har de kompakte snellene fortreffelige egenskaper.
Slik binder du Chernobyl Ant:

Mutert monstermaur med magiske evner

Finnmark, Østfold, Kola, Nordmarka, Hardangervidda. Uansett årstid – denne flua kan lokke opp ørret og anadrome arter i alle størrelser. Og med disse triksene blir flua enda bedre ...

På forsiden nå