Linda Heitmann er første kvinnelige leder i NJFF Finnmark. Foto: Privat

Nybakt finnmarksleder ber myndighetene stille opp

Linda Heitmann er den første kvinnelige lederen i NJFF-Finnmark. Nå ber hun myndighetene om å hjelpe til for å bekjempe pukkellaks.
12. april 2022

Nylig ble lederen i Alta JFF, Linda Heitmann også valgt til regionsleder i Finnmark. Hun er den første kvinnen til å styre skuta i NJFF-Finnmark. Hun representerer dermed 29 lokallag og omtrent 3600 medlemmer.  

Heitmann blir neppe arbeidsledig med det første, det er flere viktige saker som ligger på hennes bord. 

 – Om Fefo taper Karasjok-saken, står Finnmarksloven og dermed Finnmarkseiendommen for fall. Med flere grunneiere kan tilgangen til jakt, fiske og sanking blir svært komplisert, og forvaltningen mindre helhetlig. Vi er bekymret for at jakt og fiske i Finnmark skal komme til å handle om hvem som har størst lommebok, sier Heitmann.  

Les også: Finnmark splittes ikke

Gjennom Finnmarksloven, er alle som i dag bor i Finnmark medeiere i Finnmarkseiendommen, og NJFF-Finnmark ønsker at det skal fortsette slik.  

Pukkelproblemer 

Nylig skrev Jakt & Fiske om at Berlevåg JFF bruker moderne teknologi for å hindre oppgang av pukkellaks i elva.  

  –  Medlemmene våre har stått på og øst opp pukkellaks fra elvene, helt gratis og på fritiden sin. Dette er starten på en utbredelse av pukkellaks som ingen av oss vet hvordan kommer til å utarte seg. Nå må myndighetene på banen, sier den nye regionslederen.  

  Heitmann mener det trengs midler til forskning, samt til feller og røkting av disse. 

 – Vi klarer ikke dette på frivillig basis stort lengre. Dette er en miljøkatastrofe for elvene våre og for Atlanterhavslaksen. Vi har lokalkunnskap, idealisme og muskelmasse å bidra med, men ansvaret og midlene må komme fra myndighetene. 

Satser på ungdommene 

Heitmann mener ungomdsrekrutteringen er viktig for å ivareta interessene til jegere og fiskere i Finnmark.  

Les også: Det gode rypeliv i Kautokeino

– Ungdommene kan videreføre kulturarven og høstingen av bærekraftig overskudd om de får kunnskap om og respekt for naturen og viltet. Jakt, fiske, sanking av sopp og bær er til like stor glede for små og store, på tvers av kjønn og generasjoner, det er ganske fantastisk.  

Siste fra Fiske

Liten laksefangst i sjøen

Det ble fisket 134 tonn laks i norske fjorder i år. Det er 37 prosent mer enn i bunnåret 2021, men likevel den nest laveste laksefangsten som er registrert.
Mats Holtmoen og over 50 andre lokale jegere reiser lørdag fra Odda til Geilo for å markere sin motstand mot håndteringen av skrantesjuka på Hardangervidda. Foto: Privat
Skrantesjuke:

Organiserer «opprørsbuss» til reinsmøte

Reinsjeger Mats Holtmoen og over 50 andre lokale jegere reiser til høstmøtet for viddareinen. Målet er å vise motstand mot håndteringen av CWD.
Skrantesjuke:

– Ekstra bukkeuttak er det minste av hardangerreinens bekymringer

Sekretæren i Hardangervidda villreinutval synes det er fint med lokalt engasjement, men mener lokale jegere og fjellstyrer må løfte blikket.

På forsiden nå