Fisken tvinges inn i en boks med kamera når den svømmer opp elva. En datamaskin avgjør lynraskt om fisken er atlantisk laks eller pukkellaks. Foto: Berlevåg JFF.
Fisken tvinges inn i en boks med kamera når den svømmer opp elva. En datamaskin avgjør lynraskt om fisken er atlantisk laks eller pukkellaks. Foto: Berlevåg JFF.

Bruker maskinlæring for å fjerne pukkellaksen

I Berlevåg tar man i bruk ny teknologi i kampen mot invaderende «russerlaks».
28. mars 2022

Ved innløpet til Storelva utenfor Berlevåg står det noen rare greier under vann. Stengsel tvinger all fisken gjennom en liten tunnel under vannskorpa. Inne i tunnelen er det montert kameraer. Bildene analyseres av en datamaskin, som blant annet identifiserer pukkellaksen på prikkene den har på halen. Det har som kjent ikke den atlantiske laksen.

Lovende

– Resultatene fra tester i fjor viser at vi klarte å identifisere 90 prosent av all pukkellaksen, sier Tor Schulstad. Han jobber med pukkelprosjektet i Berlevåg JFF.

Sponses av Huawei

Venter betydelig oppgangKjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Fiske

Liten laksefangst i sjøen

Det ble fisket 134 tonn laks i norske fjorder i år. Det er 37 prosent mer enn i bunnåret 2021, men likevel den nest laveste laksefangsten som er registrert.
Gytefisktelling i Skibotnelva, som er en av tre elver i Skibotnregionen i Troms og Finnmark som nå er friskmeldt for den dødelige lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Foto: Rune Muladal
Lakseparasitt:

Nå er hele Nord-Norge gyro-fri

Miljødirektoratet har i dag friskmeldt tre elver i Skibotnregionen i Troms og Finnmark etter 40 år med lakseparasitten Gyrodactylus salaris.
Bruker du en snelle med jevnt snøreopplegg og riktig snøremengde, kan det gå flere år før fletteliner må byttes ut. Spesielt om du bruker fortom. Foto: Tommy Egra
Fiskertips:

Slik spoler du på et multifilamentsnøre

De fleste gjør feil når de spoler et multifilamentsnøre på haspelsnella. Resultatet er kortere kast, mer tvinn og en dårligere fiskeopplevelse. Her er rett oppskrift, uten å bruke spolemaskin.

På forsiden nå