Annonse

Syltefjordelva på Varangerhalvøya

Sommerens heteste laksefiskedestinasjon

Syltefjordelva seiler opp som het kandidat til sommerens langtur. Den grunne elva er perfekt for deg som foretrekker fiske med enhåndsstang og små fluer …

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Syltefjordelva er ei fantastisk fiskeelv der du må kombinere kunnskap både fra laksefiske og ørretfiske for å lykkes.

Det forteller den erfarne laksefiskeren Jesper Kresten Nielsen fra Oslo til Jakt & Fiske. Nielsen fikk tilslaget på fem døgns laksefiske med to stenger i Syltefjordelva under fjorårets auksjon – til inntekt for «Redd Villaksen.»

Sammen med kona Catrine Bøjer Christensen reiste han nordover midt i juli. Med det ordinære fiskekortet disponerte ekteparet hele elva, inkludert sideløp.

– Vi ble svært godt mottatt i Syltefjorden. Elva har kameraovervåking av lakseoppgangen, og vi fikk sett mange av de 700 laksene som passerte i løpet av ett døgn, forteller 51- åringen.

I Syltefjordelva – som i de andre grunne elvene på Varangerhalvøya – er tørrflua velegnet.

To typer fiske
Det skulle bli spennende og varierte dager langs den krystallklare elva: Mens nedre deler av elva kan tilby strykpartier og tett vegetasjon, er øvre deler som å fiske på snaufjellet.

– Det var to helt ulike typer fiske, sier Nielsen.

Værforholdene disse julidagene varierte fra isende nordavind og solskinn, til mild sønnavind med tilhørende regnbyger.

Ekteparet brukte enhåndsstenger eller switchstenger, flyteliner, lange fluorkarbonfortommer og klassiske fluer i størrelse 6–8. Riktignok forsøkte de noe tørrfluefiske med Bomber og Foamber, men det var det tradisjonelle fisket som slo an – samt ei lita HKA Sunray.

– ­Det tok noen dager før vi knekte koden, men til slutt lurte vi fire smålakser. Gå for korte kast, og vad minst mulig, tipser Nielsen.

Dugnadsgjengen rigger kameratellinga i Veikulpen.

Rekordsesong
Oppholdet i Syltefjorden ga mersmak for ekteparet.

– Ja, vi skal nordover igjen i sommer. Syltefjordelva er ei fantastisk fiskeelv med hyggelige folk.

Ute på Varangerhalvøya finner du også kjente elver som Kongsfjordelva, Komagelva, Skallelva, Bergebyelva og Vestre Jakobselv.

– I fjor skilte Syltefjordelva seg ut med betraktelig bedre laksefiske enn de andre finnmarkselvene. Det ble rekord i antall fisk, opplyser utmarksforvalter Steinar N. Christensen i Finnmarkseiendommen (FeFo). I sommer forventes god oppgang av mellomlaks og flere storlaks enn vanlig.

Fangstutvikling i Syltefjordelva. I fjor ble det tatt over 2000 laks med en snittvekt på 2,9 kilo.

Eventyrlig utvikling
Det er Båtsfjord JFF som forpakter Syltefjordelva. Foreningsleder Per- Arne Jørgensen er oppvokst ved elvebredden.

– Her kan du hive sekken på ryggen og rusle langs elva, fiskeplassene ligger som perler på ei snor, sier han.

De siste sesongene har laksen stått jevnt fordelt over hele elva fra sesongstart. Perioden 1. juli - 20. juli regnes som høysesong. 2019- sesongen endte på 6455 kg laks (1224 kg gjenutsatt) – en av de beste i nyere tid.

Foreningsleder Per- Arne Jørgensen kan glede seg over en eventyrlig utvikling i Syltefjordelva det siste tiåret, men frykter planene om enda et oppdrettsanlegg i Syltefjorden.

– Gjennomsnittsvekta på laksen var 2,9 kilo. Største laks var 13 kilo. Elva har hatt en eventyrlig utvikling siste tiåret, reklamerer Jørgensen.

Kalde tall viser at 961 tilreisende laksefisketurister besøkte Syltefjordelva i fjor, hvorav 60 prosent var utenlandske statsborgere. Og til tross for rapporter om stort fiskepress i enkelte kulper:

– Her er fremdeles god plass til alle, understreker Jørgensen.

Tørrfluefiskerens lekegrind
Veikulpen, tre kilometer fra munningen, har kameraovervåking av lakseoppgangen. Årlig passerer et sted mellom 4000 og 4500 lakser kulpen.

Men hva er så årsaken til lakseoppsvinget i elva? Jørgensen tror det knallharde rusefisket av smårøyer i Ordovannet som har pågått siden 1980- tallet forklarer mye.

– Røyene slapp seg ned i elva og beitet årsunger av laks. I tillegg gravde også foreningen ut nye kulper i elva på 1980- tallet, som ble restaurert ti år seinere, forteller han.

Jørgensen fremhever Syltefjordelva som tørrfluefiskerens lekegrind. Andre tyr til ordinært våtfluefiske som metode – eller markfiske uten søkke.

Syltefjordelva er ellers kjennetegnet av sine mange sideelver, samt å ha liten vannføring i øvre deler.

– De nederste fire kilometerne av elva har flere fine kulper, men er vanskelig tilgjengelig pga. tett skog, påpeker Per- Arne Jørgensen.

Etter iherdig dugnadsinnsats, ble det i fjor sommer garnfisket 651 pukkellaks i Syltefjordelva.

Trues av pukkellaks og oppdrett

Nye planer om å etablere et oppdrettsanlegg tett opp mot elvemunningen i Syltefjordelva opprører leder i Båtsfjord JFF, Per- Arne Jørgensen.

– Det finnes allerede ett anlegg i fjorden, etablert vinteren 2016. Hvis planene om enda et anlegg settes ut i livet i det svært værharde området, kan Syltefjordelva bli rasert som fiskeelv, advarer han.

Sjørøyebestanden er så å si forsvunnet siden 2016. Jørgensen frykter at lakselusproblemer og rømming kan bli spikeren i kista også for laksebestanden.

– Syltefjordelva er en av de beste smålakselvene i Finnmark. Oppdrettsnæringa må ikke få fotfeste i Syltefjorden, insisterer han.

I fjor sommer var det forventet stor invasjon av pukkellaks til Syltefjordelva. Noe som slo til. Etter iherdig dugnadsinnsats ble det garnfisket 651 pukkellaks, ca. 80 prosent av oppgangen, i elvas nedre deler.

– Det viste seg vanskelig å fiske ut pukkellaksen, spesielt i strykpartiene, forteller Per-Arne Jørgensen.

Parti fra Adamsdalen – Syltefjordelvas katedral, omtrent to mil opp i elva. Her kan du hive sekken på ryggen og rusle kilometer etter kilometer, fiskeplassene ligger som perler på ei snor.

Fakta om Syltefjordelva

Klassisk smålakseelv, gjennomgående grunn, perfekt for fiske med enhåndsstang og flue.

Sesong: 1. juni til 31. august.

Forpakter: Båtsfjord JFF.

Lakseførende strekning: Ca. 35 km, til Ordovannet.

Beliggenhet: På Varangerhalvøya, beliggende mellom Tanafjorden i vest, Varangerfjorden i sør og Barentshavet i nord og øst. Fra riksvei 891 mot Båtsfjord går det kjørbar vei til elva; øverst til Ordo, i midtpartiet til Adamsdalen og nederst til Syltefjorden.

Fiskeregler: Kun tillatt med flue og mark uten søkke, men ikke mark etter 1. august. Ingen vektet redskap etter 10 juli. Nattfredning fra kl. 01.00–06.00. Diverse fredningssoner.

Kvoter: 2 laks pr fisker/døgn, 5 pr. uke og 15 pr. sesong. All laks skal umiddelbart registreres (på fiskekort og på www.scanatura.no). Også viktig å registrere fiskedøgn uten fangst.

Fiskekort: Syltefjord sommerkafé, samt sportsforretning i Båtsfjord.

Overnatting i Syltefjord: Syltefjord sommerkafé, tlf. 917 13 342 (Randi) eller 476 76 609 (Bodil). Tre leiligheter og en hytte. Her får du også desinfisert fiskeutstyr. Farmen, camping, tlf. 905 41 627. Flere overnattingsmuligheter i Båtsfjord, blant annet to hoteller.

Telt: Mulig å ligge i telt, f.eks. i Adamsdalen, ca. 20 km fra munningen. Hold avstand til hyttene.

Powered by Labrador CMS